Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Spalatorie de rufe adresata studentilor
Valentin Lupu, Iasi:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
"Ma numesc Valentin Lupu si acum locuiesc pentru o perioada in Iasi. In anul II de studentie am stat cateva luni in caminele studentesti.
Unul dintre cele mai neplacute momente era atunci cand se adunau o gramada de rufe ce trebuiau spalate si apoi puse pe calorifer pentru a se usca. Atunci am inceput sa caut o spalatorie pentru haine si lenjerie, dar nu am gasit nimic avantajos.
Astazi, dupa aproape patru ani, am reusit sa deschid in Campusul Studentesc Tudor Vladimirescu din Iasi o astfel de spalatorie. Asa a luat nastere S.C. AVEL COM S.R.L.
In acest campus sunt aproximativ 8.000 studenti. Doar 5% din ei daca ar fi interesati de serviciile oferite de mine si le-ar folosi in medie o data pe luna (ceea ce ar fi extrem de putin) ar putea fi o afacere profitabila.
Gasirea unui spatiu a fost cea mai mare problema. De fapt renuntasem deja la idee cand am vazut din intamplare un anunt in ziar: «Vand garsoniera in zona Tudor, parter, posibilitatea extindere.» Am mers imediat si am vazut despre ce era vorba. Spatiul era ideal pentru asa ceva, chiar intre caminele studentesti, iar pretul - acceptabil. Amenajarea spatiului si autorizatiile m-au tinut pe loc aproximativ trei luni. La infiintarea firmei am fost scutit de taxe deoarece eram student. Apoi am profitat de alta facilitate acordata de guvern si am angajat un absolvent. Astfel mai intra in contul firmei 4.000 lei lunar.
Ideea afacerii este extrem de simpla: am cumparat trei masini automate de spalat si oricine poate sa le foloseasca asa cum le-ar folosi daca le-ar avea acasa. Pentru cei care nu stiu cum sa le foloseasca este intotdeauna cineva acolo care sa-i ajute si, bineinteles, sa incaseze banii.
Am inceput cu preturi promotionale (6 lei pentru un program complet de spalare, 100 de minute, detergent si balsam gratuite) pentru a ma face mai repede cunoscut. Majoritatea studentilor vin cu 3-4 kg de rufe, desi capacitatea masinilor este de 5 kg. Acum preturile sunt putin mai mari, adica 7 lei, detergentul si balsamul fiind incluse in pret. Optional, pentru 4 lei in plus pot fi luate gata uscate.
Poate ca cel mai important este ca numarul clientilor este in continua crestere, iar cei care vin sunt foarte multumiti de serviciile oferite. Acum am ajuns la o medie de 6 clienti/zi, dar acesta este doar inceputul. Spatiul folosit acum de mine este de 6 mp, restul fiind inchiriat unei firme Xerox, ocazie cu care se asigura si un flux crescut de studenti care vad spalatoria.
In orice campus cred ca se poate gasi sa se inchirieze un spatiu de 6 mp. Si nu poate costa mai mult de 70-90 euro/luna. Este necesara alimentarea cu apa si energie electrica si de asemenea canalizare.
Tot procesul tehnologic necesar unei spalari costa:
Detergent (150 g).........2 lei (la saci de 20 kg, Ariel sau Persil)
Balsam (35 g)...............0.7 lei (Cocolino, Lenor, Silan)
Apa (0,1 mc)................0.5 lei
Curent (1 kW)..............0.7 lei
Pungi (1 buc.)...............0.4 lei
Manusi (1 pereche).........0.5 lei
Din diferenta se plateste angajatul, contabila, intretinerea.
[pagina_noua]
Folosesc 3 masini de spalat + uscator (sunt second hand, dar masini de firma), care au costat 2.000 lei. Service-ul masinilor este asigurat de catre firma care le-a vandut, dar pana acum nu am avut probleme.
Tinta este o medie de 20 clienti/zi, emblema publicitara a firmei fiind "Rufe curate, maini protejate". Publicitatea se asigura relativ ieftin si bine prin lipirea de afise la avizierele tuturor caminelor si prin distribuirea de fluturasi studentilor, dar cea mai buna forma forma de publicitate ramane totusi calitatea serviciului oferit.
Dificultatea consta in faptul ca nu exista un termen cunoscut care sa defineasca acest tip de serviciu. In engleza de exemplu acesta este Laundry, dar in romana nu exista. Eu am optat pentru expresia Self-Service, dar deocamdata am probleme cu implementarea ei. Asteptarile mele in privinta profitului sunt deja sustinute de realitate. Lucrul de care am nevoie acum cel mai mult este publicitatea de calitate si indreptata exclusiv spre studenti.
O investitie ca aceasta se amortizeaza relativ repede, mai ales daca spatiul in care se desfasoara este inchiriat nu cumparat."
Articole conexe
Idei de afaceri de la cititori. Chillya - proiectul unui arhitect roman
de Florin AmarieiCe idei de afaceri la domiciliu imi recomandati?
de Alina ConstantinescuIdei de afaceri in 2012 si 2013: Mic atelier pentru imprimat tricouri!
de Adela SimonescuIdei de afaceri: Restaurant dietetic
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit