Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

4 tendinte de leadership in 2018

de Idei de afaceri 27 Feb. 2018 3938
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Transformarea mediului de business obliga liderii sa se transforme si ei. Mediul de operare al companiilor este puternic influentat de ritmul schimbarilor si complexitatea provocarilor. In acest mediu, caracterizat de volatilitate ridicata, incertitudine, complexitate si ambiguitate, liderii trebuie sa performeze. Misiunea lor este mai dificila pe zi ce trece, iar retete de succes garantat nu exista.

Liderul format pe calapodul unui mediu de business stabil nu mai corespunde realitatii curente. Asa ca fie isi reformuleaza modelul de conducere ca sa fie relevant, fie este scos pe tusa de sub-performanta companiei pe care o conduce. Pentru liderul de astazi, tranzitia de la situatia prezenta la cea viitoare parcurge urmatoarele patru etape:

- Trecerea de la preocuparea centrata pe ‚cum sa conduci’ la ‚cum sa te dezvolti ca lider’

- Trecerea de la dezvoltarea profesionala catre binomul dezvoltare profesionala si personala

- Complementarea dezvoltarii prin traininguri functionale si de dezvoltare personala cu responsabilizarea pentru propria dezvoltare ca lider

- Conversia prejudecatii ca leadership-ul apartine celor din managementul companiei catre perceperea leadership-ului ca potential al fiecarui coleg sau angajat

In baza acestor patru etape de tranzitie putem distinge tot atatea tendinte in leadership:

1. Responsabilizarea propriei persoane cu privire la dezvoltarea personala – trecerea de la prejudecata ca de dezvoltarea personala a angajatilor se ocupa departamentul de HR sau managerul la responsabilizarea fiecaruia dintre angajati pentru propria dezvoltare personala.

2. Preocuparea mai pregnanta pentru dezvoltarea ca lider – inseamna tranzitia de la dobandirea de competente (dezvoltarea orizontala) catre schimbarea cadrului de referinta mental si a modelelor de gandire ale liderului (dezvoltarea verticala). Prima se face cu ajutorul unui expert, cea de doua se obtine prin design thinking, coaching, control emotional, orientarea atentiei, abilitatile de comunicare avansata.

3. Centrarea pe grup si nu doar pe o singura persoana – tranzitia de la perspectiva exclusiva si elitista a leadership-ului centrat pe o persoana, la cea inclusiva cand leadership-ul este un proces colectiv care valorifica potentialul fiecarei persoane si creaza conditiile care oricare dintre angajati sa isi acceseze comportamentele de lider.

4. Conceperea de metode inovative pentru dezvoltarea leadership-ului in companie – incurajarea experimentarii de noi abordari care combina neconventional ideile noi si le disemineaza in retea cu ceilalti.

Noua paradigma a leadership-ului isi ia distanta fata de modelele ierarhizate sau comunicarea unidirectionala si cultiva stilul participativ al retelei de colegi, orientat spre comunicarea bidirectionala. Crediteaza cu sanse pe fiecare dintre cei care fac parte din companie si ii responsabilizeaza cu dezvoltarea lor profesionala si personala.

Fiecare dintre colegi este un potential manager al companiei si, in orice caz, liderul postului pe care il ocupa. Fiecare dintre colegi poarta responsabilitatea rezultatelor activitatii lui, iar compania depinde de performanta acestuia. De aceea este necesar sa fie bine pregatit si sa aiba perspectiva propriei evolutii.

In conditiile transformarilor din mediul de business, competentele nu mai sunt un capital profesional stabil. Acestea necesita actualizare permanenta, altfel se depreciaza moral. Agilitatea in invatare, versatilitatea in comunicarea transculturala, creativitatea sau cunoasterea de sine sunt elemente ale designului mental al liderului orientat spre viitor.


Autor: Alina Fanita, CEO, PKF Finconta



Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: leadershipmanagementliderdezvoltare personala

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Managementul afacerii. Organizarea pe etape

de Idei de afaceri
14 Sep 2023
In etapele de inceput din existenta firmei, probabil ai facut totul singur. Pe masura ce firma se dezvolta, probabil te vei obisnui sa dai de lucru...

Citate motivationale despre leadership

de Camelia Diaconu
17 Apr 2019
Ai stat vreodata sa te gandesti de ce citatele motivationale despre viata, cariera sau afaceri au un impact atat de mare asupra mintii noastre? Cum...

Cum conduc liderii prin influenta

de Idei de afaceri
29 Apr 2020
Nu poate exista leadership fara influenta deoarece influentarea, inclusiv prin puterea exemplului, este modul in care liderii conduc. Exista o...

5 pasi simpli pentru a deveni un lider increzator in fortele proprii

de Idei de afaceri
11 Sep 2020
Procesul de construire a increderii in sine nu este intotdeauna simplu, iar in calitate de antreprenor si lider acest lucru este esential pentru...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]