de Florin Amariei
08 Mar. 2021
1751
Un nou studiu releva ca romanii nu vor sa se mai mute in strainatate pentru serviciu, dar ii incanta ideea de telemunca pentru multinationale.
Dorinta romanilor de a-si muta locul de munca in strainatate a inregistrat un procent de 33% in 2020, in scadere brusca de la 55% in 2018, ultima data cand BCG si BestJobs au realizat sondajul si, respectiv, 81% in 2014, spune studiul Decoding Global Talent, Onsite and Virtual. "Acest procent de 33% este semnificativ mai mic decat media globala de 50% a celor aproape 209.000 de participanti din 190 de tari, care au fost chestionati pentru realizarea raportului. Interesul scazut de a se muta in strainatate a fost exprimat de re-spondenti, in aproape fiecare tara din lume", se arata in studiu.
Totodata, din cauza pandemiei provocate de COVID-19 a aparut dorinta pentru un nou tip de mobilitate. 61% dintre romani spun ca sunt dispusi sa caute un angajator din strainatate pentru care ar putea lucra de acasa. Primele 10 destinatii internationale pentru munca de la distanta sunt: Regatul Unit, Germania, Statele Unite, Franta, Italia, Austria, Spania, Canada, Belgia si Elvetia.
Acest procent de 61% constatat in randul romanilor este mai mare decat media globala de 57% si plaseaza Romania la capatul inferior, pe lista tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est, Bulgaria si Serbia situandu-se in frunte, cu 73%, urmate de Polonia cu 71%, Slovenia cu 66%. Romania si Ungaria inregistreaza cele mai mici procente, de 61%, respectiv, 60% in privinta interesului de deplasare pentru a lucra in strainatate.
"Angajarea oamenilor din alte tari nu este o practica noua a angajatorilor. Insa, tendinta in crestere pentru munca de la distanta face posibila implementarea acestei practici la o scara mai larga si duce la extinderea bazei de talente disponibile. Pentru angajati exista, de asemenea, un avantaj, ei pot avansa in cariera fara a-si schimba complet viata, deoarece nu ar trebui sa se mute in alta parte", a spus Adam Kotsis, BCG Associate Director, People Strategy.
Cu toate acestea, companiile pot intampina si provocari majore atunci cand ofera locuri de munca internationale la distanta, cum ar fi integrarea culturala, a adaugat el.
La nivel global, perspectiva de a lucra de la distanta pentru un angajator strain este deosebit de mare in randul persoanelor din domenii precum digital si analitica, cu un procent de 71%, iar pentru oamenii din IT si tehnologie, procentul este de 67%. In randul persoanelor cu studii superioare, coeficientul de disponibilitate a fost la fel de mare: 62%.
"Atat numarul de job-uri cat si interesul pentru munca la distanta sunt intr-o crestere constanta de anul trecut, dupa startul pandemiei COVID-19, si ne asteptam sa continue pe aceasta linie ascendenta si acest an. Spre exemplu doar in luna februarie s-au inregistrat cu 24% mai multe anunturi pentru job-uri remote, inclusiv anagajatori straini, comparativ cu luna anterioara. Si candidatii continua sa aplice in numar mare la job-uri remote (work from home), cu 30% mai multe aplicari decat in luna ianuarie", a spus Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.eu
In acest sens, Romania este in concordanta cu tendinta globala, dar cu procente mult mai mari: 86% pentru toate cele trei categorii, digital si analitica, IT si tehnologie si Media si Informatii, din datele gasite de BCG si BestJobs. Angajatii care au participat la sondajul din Romania au fost in numar de 2.570. 38% dintre persoanele intervievate detin o diploma de licenta, iar 28% o diploma de master.
BCG si BestJobs au identificat, de asemenea, parerea respondentilor despre Romania, ca un potential loc de munca de la distanta. Primele zece tari ai caror cetateni au listat Romania ca o alegere de top au fost: Cipru, Bulgaria, Italia, Letonia, Nigeria, Luxemburg, Regatul Unit, Maroc, Ungaria si Germania.
"SUA si-a pierdut statutul de destinatie principala in care strainii ar dori cel mai mult sa se mute cu serviciul, Canada fiind acum considerata drept destinatia majoritar preferata. S-a ajuns la aceasta situatie deoarece pandemia a indreptat oamenii catre tarile care s-au descurcat cel mai bine in lupta cu coronavirusul", arata datele BCG si The Network.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: angajatistrainatatetelemuncastudiu