Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Banca Mondiala, pesimista cu privire la potentialul copiilor romani din prezent

de Florin Amariei 17 Sep. 2020 1533
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Banca Mondiala se arata pesimista cu privire la potentialul copiilor romani din prezent. Lipsa educatiei financiare si a incurajarii antreprenoriatului este observabila!

"Un copil nascut astazi in Romania va atinge doar jumatate din potentialul de productivitate a unui adult complet educat si sanatos", potrivit celei mai recente actualizari a Indexului Capitalului Uman (HCI) al Bancii Mondiale, care masoara nivelul de dezvoltare al capitalului uman in perioada pre-pandemica, la nivel global.
 
Indexul Capitalului Uman (HCI), lansat pentru prima data in 2018, masoara nivelul de cunostinte si abilitati, pe care un copil nascut astazi se poate astepta sa il obtina pana la varsta de 18 ani, luand in considerare riscurile asociate educatiei si sanatatii precare intr-o anumita tara.
 
Raportul din acest an include o analiza a dezvoltarii capitalului uman, efectuata timp de zece ani, in perioada 2010-2020, in 103 tari, inclusiv in Romania. Aceasta analiza arata ca un copil nascut astazi in Romania va avea o productivitate de doar 58%, cand va ajunge la maturitate, fata de cat ar putea avea daca ar beneficia de servicii de educatie si sanatate adecvate. Potentialul de productivitate din prezent este mai mic decat cel de 60%, din urma cu 10 ani.
 
Aceasta valoare este mai mica decat media din regiunea Europa si Asia Centrala, ce include si tarile cu venituri ridicate.
 
HCI este alcatuit din sase indicatori: probabilitatea de supravietuire pana la varsta de 5 ani; anii de scolarizare estimati ai copilului; rezultatele armonizate ale testelor; calitatea invatarii; rata de supravietuire a adultilor si proportia copiilor care nu sufera de deficiente de crestere (datele privind acest ultim indicator nu sunt disponibile pentru Romania). Datele sunt calculate pentru 174 de tari ce acopereau 98% din populatia lumii in martie 2020, oferind o referinta pre-pandemica cu privire la sanatatea si educatia copiilor.
 
"Valoarea HCI a Romaniei reflecta nevoia unor imbunatatiri urgente a rezultatelor in sanatate si educatie: un copil din Romania se poate astepta sa finalizeze 11,8 ani de invatamant prescolar, primar si secundar pana la varsta de 18 ani, comparativ cu 12,6 ani in 2010. Un copil in Franta se poate astepta sa finalizeze 13,8 ani. Atunci cand anii de scolarizare sunt ajustati la calitatea invatarii, Banca Mondiala estimeaza ca un copil din Romania beneficiaza de doar 8,4 ani de invatare: un decalaj de invatare de 3,4 ani fata de perioada de scolarizare", precizeaza Banca Mondiala.
 
De asemenea, cei care studiaza in Romania obtin un scor de 442 pentru rezultatele invatarii pe o scara in care 625 reprezinta un nivel avansat si 300 reprezinta un nivel minim. In ceea ce priveste sanatatea, procentul tinerilor cu varsta de 15 ani care vor supravietui pana la varsta de 60 de ani se ridica la doar 88%, comparativ cu, 93% in Franta sau 95% in Suedia.
 
"Inca o data, Indexul Capitalului Uman atrage atentia asupra faptului ca Romania trebuie sa investeasca urgent in sanatatea si educatia copiilor sai. Banca Mondiala se angajeaza sa sprijine autoritatile romane in eforturile lor de a investi mai mult si de a investi mai inteligent in capitalul uman, pentru a accelera progresul catre o lume in care toti copiii se pot astepta sa primeasca o educatie de calitate in clasa sau online si sa poata intra in piata muncii ca adulti sanatosi, calificati si productivi", a spus Tatiana Proskuryakova, directorul de tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria.
 
Indexul Capitalului Uman dat publicitatii de Grupului Bancii Mondiale in 2020 arata ca in perioada pre-pandemica, majoritatea tarilor au facut progrese constante in intarirea capitalului uman al copiilor, cei mai mari pasi fiind facuti in tarile cu venituri mici. In ciuda acestui progres si chiar inainte de efectele pandemiei, un copil nascut intr-o tara tipica s-ar putea astepta sa-si realizeze doar 56% din potentialul capital sau uman, in raport cu un standard de referinta cu servicii complete de educatie si sanatate.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: banca mondialaviitorcopiiromaniapandemie

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Sustenabilitatea cucereste companiile. Nestle Romania face schimbari

de Bianca Tila
03 Aug 2022
Nestle Romania a decis sa se concentreze pe sustenabilitate, avand in vedere ca practica "un business rezilient, sanatos, sustenabil, care a ajutat...

MFP confirma: Romania s-a retras din BII si BICE

de Idei de afaceri
03 Mar 2022
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a confirmat ca Romania s-a retras din Banca Internationala de Investitii (BII) si Banca Internationala de...

Economia circulara din Romania va avea un Cod al sustenabilitatii

de Florin Amariei
18 Oct 2021
Coordonatorul DDD din cadrul SGG anunta ca economia circulara din Romania va avea un Cod al sustenabilitatii. Vom avea un Cod al sustenabilitatii...

AmCham Romania are un nou director executiv

de Florin Amariei
09 Iun 2021
Camera de Comert Americana in Romania, AmCham Romania, are un nou director executiv dupa 21 de ani! Letitia Pupazeanu va deveni director executiv...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]