Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt avantajele si dezavantajele unui P.F.A?

de Idei de afaceri 10 Oct. 2022 730
Care sunt avantajele si dezavantajele unui P.F.A?
3.83 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

P.F.A este cea mai simpla forma de societate recunoscuta de legislatie si de autoritate in domeniul din Romania. Persoana fizica autorizata este o persoana ce poate incepe o afacere pe cont propiu.

Avantajele unui P.F.A

 
P.F.A are urmatoarele avantaje:
 
- contabilitate in partida simpla
 
- fiscalitate minima deoarece nu mai platesti impozit pe dividende de 16% pe langa impozitul pe venit
 
- acces neingradit si imediat la veniturile realizate. Ca PFA poti dispune de banii realizati din activitatea ta dupa bunul plac si fara costuri suplimentare in comparatie cu un S.R.L., caz in care poti beneficia de dividende abia in anul urmator celui in care profitul a fost realizat.
 
- mai nou, poti incheia si contracte de munca precum firmele si poti f ace astfel angajari fara a fi suspectat ca desfasori o activitate dependenta.
 
Expertii fiscali considera ca PFA -urile se bucura astfel de un avantaj insemnat, deoarece inainte nu puteau fi incheiate contracte de munca nici macar in situatiile in care m ai multe persoane fizice autorizate se asociau pentru o mica afacere.

Aproape ca se elimina astfel, in urma acestor modificari, diferentele dintre cele doua forme de organizare, PFA si intreprindere individuala, deoarece intreprinderea individuala are doar cateva drepturi in plus fata de PFA.
 
In urma acestor modificari legale, un PFA detine aceleasi obligatii declarative ca si o firma, trebuie sa incheie contracte de munca cu salariatii, sa le inregistreze la
 
Inspectoratul Teritorial de munca, sa depun a declaratia unica 112 si sa plateasca si contributiile pentru salariati (contributia pentru concedii medicale si indemnizatii, asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia pentru fondul de garantare a creantelor salariale etc.).
 
Aceste prevederi introduc si un alineat conform caruia PFA -ul nu va fi considerat angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza, chiar daca aceasta colaborare este exclusiva.
 
Astfel, angajatii care renunta la contractele de munca si se inregistreaza ca PFA platesc taxe mai mici la buget.
 
PFA nu poate avea decat o singura activitate conform codului CAEN ales. De asemenea, codul CAEN poate fi folosit numai daca exista o licenta, calificare in domeniul respectiv de activitate sau alte documente adition ale.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: pfaavatanje pfadezavantaje pfa

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.83 din 5 - 3 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]