Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cea mai mare licitatie a toamnei. ANCOM asteapta 700 milioane de euro

de Bianca Tila 13 Sep. 2022 596
Cea mai mare licitatie a toamnei. ANCOM asteapta 700 milioane de euro
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cea mai mare licitate organizata de stat in aceasta luna are in vizor licentele radio pe 25 de ani pentru constructia de retele de comunicatii 5G. In cadrul acesteia sunt asteptate incasari de 693 milioane de euro pentru bugetul de stat.

Vanzarea licentelor radio pe 25 de ani pentru constructia de retele de comunicatii 5G va intra in linie dreapta miercuri, dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii va avea discutii finale pe documnetatie cu Orange, Vodafone, RCS&RDS Digi si Telekom Mobile. Gigantii din telecom sunt asteptati sa fie principalii competitori pentru spectrul radio, potrivit ZF.
 
"Miercuri 14 septembrie toate documentele privind procedura de selectie vor primi aprobare finala in Consiliul Consultativ al ANCOM", a anuntat Eduard Lovin, vicepresedintele institutiei.
 
Operatorii au obtinut mai multe schimbari de la ANCOM in documentatia licitatiei, in urma discutiilor anterioare. Una dintre acestea a fost reducerea cu 30% a tarifului de utilizare a spectrului radio, astfel costurile ar fi mai mici cu cateva milioane de euro pentru fiecare companie.
 
In ceea ce priveste relativul echilibru asupra prevederilor din caietul cu sarcini, acesta a fost pierdut dupa ce pe 1 septembrie guvernul Ciuca a anuntat proiectul de ordonanta de urgenta prin care companiile de telecom si-au pierdut accesul la facilitatea de a plati tarife plafonate pentru consumul de energie.
 
Eliminarea acesteia in mijlocului discutiilor a provocat o unda de soc in industrie, avand in vedere costurile la energie care au ajuns deja la aproximativ 12 - 15% din bugetele de cheltuieli. In urma eliminarii facilitatilor la plata, procentul s-ar putea ridica.  
 
"Prin aceasta OUG Executivul anuleaza estimarile de dezvoltare, de investitii si de cost realizate de operatorii de comunicatii electronice pentru infrastruc­tura specifica", a reclamat o asociatie fondata de Orange, Vodafone si Telekom.
 
In acest sens, surse din piata de telecom evalueaza impactul OUG asupra energiei la mai mult de 300 milioane de euro pentru industria telecom. In unele cazuri, atractivitatea licitatiei pentru operatorii telecom se pune sub semnul intrebarii. 
 
Se asteapta ca in cadrul discutiilor de miercuri, operatorii sa preseze pentru noi reduceri ale preturilor cerute de stat pentru licentele 5G. De asemenea, tehnologia 5G presupune o crestere a numarului de antene instalate, a infrastructurii fixe si a centrelor de date. Astfel, consumul de energie ar fi unul semnificativ de ridicat.
 
In cadrul primelor discutii, oficialii ANCOM au respins viguros cererile operatorilor de a reduce costurile. Cererile au fost sustinute cu argumnete pe marginea veniturilor medii mici pe utilizator obtinute pe piata locala. Cererile operatorilor au fost respinse de reprezentantii ANCOM, adaugand costurile mai mici de a face business in Romania - cu salariile sau inchirierea de birouri printre altele.
 
Miza principala a licitatiei din aceasta toamna o reprezinta spectrul radio. Acesta este necesar operatorilor pentru construirea retelelor care sa valorifice pe deplin caracteristicile tehnologiei 5G. In acest sens, companiille vor putea furniza servicii de comunicatii cu viteze de descarcare a datelor comparabile cu retelele fixe de fibra optica si cu intarzieri foarte mici in transmisia datelor. Astfel, se va permite dezvoltarea unor noi businessuri si expansiunea celor existente.
 
In ceea ce priveste adoptia 5G, Romania este codasa, avand in vedere licitatia de spectru radio anuntata initial in urma cu trei ani. Aceasta a fost amanata in mai multe randuri, iar viteza serviciilor de net mobil nu este una dintre cele mai bune din lume.

Romania se afla pe locul 51 in lume dupa viteza retelelor mobile si pe locul 12 dupa viteza retelelor fixe de net, potrivit datelor pentru luna iulie 2022 ale speedtest.net, unul dintre cele mai populare servicii globale de masurare a vitezelor pentru serviciile de date.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: licente radio5gancom

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]