Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Certificarea ecologica a culturii. Etapele inregistrarii

de Idei de afaceri 03 Nov. 2023 697
Certificarea ecologica a culturii. Etapele inregistrarii
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In timp ce comerciantii profita din plin de eticheta „natural” pentru a induce falsa impresie de produse ecologice, eticheta „eco” este destul de greu de obtinut si promite un produs realizat in conformitate cu legea, prin procese create sa respecte natura, fara folosirea produselor chimice sau a modificarilor genetice, sub atenta supraveghere si certificat de un organ autorizat.

Profita de reducerile de pana la 85% de BLACK FRIDAY! Descopera in ce idei de afaceri poti investi...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 
Daca se incearca gasirea unei diferente intre expresiile „eco”, „bio” si „organic”, raspunsul e cat se poate de simplu: nu e nicio diferenta. Despre acest fel de certificat se va detalia in cele ce urmeaza si se va afla cum se poate obtine in mod expres pentru o plantatie de lavanda.
 
In timp ce in alte tari pe sigla de certificare ecologica scrie „bio”, „eco” sau „organic”, in Romania pe aceasta sigla se gasesc literele „ae”, prescurtare de la „Agricultura Ecologica”, ea fiind in proprietatea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
 
 

Inregistrarea activitatii
 

Etapa 1: Inregistrarea activitatii de producator „ae” la MADR
 
Aceasta inregistrare se face prin depunerea fisei de inregistrare si a cererii la directiile pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti sau entitatile mandatate de MADR. Pentru asta trebuie mai intai sa se incheie un contract cu una dintre aceste firme aprobate de MADR prin care sa se oblige la respectarea regulilor impuse de legislatia nationala si europeana in ceea ce priveste metoda de productie ecologica, procesarea, comercializarea, depozitarea si etichetarea produselor agroalimentare ecologice.
 
Cateva informatii utile pentru a incepe inregistrarea activitatii de producator „ae”:
 
- lista organismelor de inspectie si certificare, aprobate de MADR;
 
- cerearea-tip pe care trebuie sa o completezi;
 
- fisele de inregistrare in agricultura ecologica.
 
Dupa predarea cererii pentru inregistraea activitatii „ae”, organul cu care s-a incheiat contractul va decide daca plantatia de lavanda se afla in situatia de a desfasura o asemenea activitate.

Un factor extrem de important este ca plantatia sa nu fie in apropierea unei surse de poluare. De asemenea, ferma inscrisa pentru „ae” trebuie sa fie de cel putin 3.000 de mp. De asemenea, nu poti obtine certificatul ecologic pentru specii de lavanda modificate genetic.
 
Dupa incheierea contractului cu organul de inspectie urmeaza inscrierea plantatiei ecologice la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) de Judet. Exista o lista a actelor necesare pentru inregistrarea culturii de lavanda la DADR.
 
Regulamentul european (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind productia si etichetarea produselor agroalimentare ecologice si 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 privind Normele de aplicare a regulamentului (CE) nr. 834/2007 cuprind toate conditiile pe care plantatia de lavanda trebuie sa le indeplineasca pentru a o putea inscrie spre activitatea eco.
 
 

Ferma ecologica
 

Etapa 2: Ferma de lavanda ecologica trebuie sa treaca printr-o conversie
 
Pentru a obtine certificarea ecologica trebuie ca plantatia de lavanda sa treaca printr-o perioada de conversie. Ce inseamna conversia?

Plantatia de lavanda va trece treptat de la utilizarea ingrasamintelor, pesticidelor si ierbicidelor chimice la tratarea 100% ecologica, si acest lucru sub atenta supraveghere a organului de certificare care va efectua inspectii regulate in vederea respectarii pe deplin a regulilor impuse pe plan national si european.

Profita de reducerile de pana la 85% de BLACK FRIDAY! Descopera in ce idei de afaceri poti investi...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 
Perioada de conversie este de minimum 2 ani, insa in cazul plantatiilor de lavanda aceasta perioada este de 3 ani, deoarece levantica este o planta perena cu o perioada de viata de minimum 8 ani. In aceasta perioada de conversie, productia de lavanda nu este certificata ecologic.

Insa se poate obtine o derogare ce poate scurta perioada de conversie cu cel mult 12 luni in cazul in care se poate dovedi la organul de inspectie ca terenul de lavanda a implinit in totalitate conditiile de productie ecologica sau ca terenul nu a fost folosit.
 
Este foarte important de mentionat faptul ca orice abatere de la regulile de certificare ecologica aduce dupa sine sanctiuni grave precum amenzi sau obligatia de a restitui subventia acordata pentru culturi ecologice.

Asemenea abatere poate fi de exemplu plantarea unei culturi de lavanda neecologica in imediata apropiere a terenului inregistrat pentru „ae”, folosirea tratamentelor chimice sau amestecarea la vanzare a produselor neecologice cu cele ecologice.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: lavandainregistrarea activitatiicertificare ecologicaetapele inregistrariiferma ecologica

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]