de Idei de afaceri
27 Mai. 2024
379
Conform planului de inspectie agreat, in perioada propusa la unitatea dumneavoastra se va deplasa echipa de inspectie desemnata. Odata ajunsi la sediul dumneavoastra, inspectia este deschisa printr-o reuniune de deschidere la care participa membrii echipei de inspectie si persoana responsabila a solicitantului.
In aceasta reuniune se prezinta:
- obiectivele inspectiei;
- echipa de inspectie;
- detaliile planului de inspectie;
- caile oficiale de comunicare intre echipa de inspectie si solicitant;
- confirmarea de catre solicitant a disponibilitati resurselor si facilitatilor necesare desfasurarii inspectiei.
Pentru a se evita neintelegerile si controversele care ar putea aparea, prima indatorire a inspectorului este sa se asigure ca normele operationale si reglementarile tehnice (Caietul de sarcini) sunt bine cunoscute de catre dumneavoastra.
Informarea preventiva este cea mai buna cale pentru clarificarea de la inceput a relatiilor. Ulterior inspectorul va verifica daca productia este conforma cu legislatia nationala si internationala de productie ecologica. Inspectia se va desfasura pe fondul unei atitudini de incredere reciproca.
Pentru a evita problemele trebuie sa aveti la cunostinta reglementarile din setul de documente informative. In orice caz, chiar si cand prezenta inspectorului la ferma este bine clarificata, aceasta este un element oarecum perturbator.
Atunci cand intre inspector si dumneavoastra exista o relatie pozitiva, construita pe incredere si respect reciproc, avand loc un schimb pertinent de informatii si actualizarea celor deja existente, efectele sunt pozitive.
Inspectia propriu-zisa se va desfasura in prezenta dumneavoastra sau a persoanei responsabile cu productia.
Care sunt principalele aspecte care vor fi observate?
- Contextul fermei. Mediul si localizarea fermei, calitatea solului si a apei pentru irigatii, utilizarea produselor chimice la fermele vecine, sursele potentiale si efective de poluare etc.
- Producatorul. Motivatia, competenta tehnica, coerenta proiectului, proprietatea legala etc.
- Tehnici. Rotatia culturilor, interculturile, fertilizarea, lucrarile pamantului, tipul de protectie a plantelor, rezultate, aspecte generale ale starii culturilor etc.
- Produse. Separare, calitate, igiena, prezentarea in vederea vanzarii, etichetare, ambalare, conditionare etc.
- Structuri operationale. Tipologie, igiena, mentenanta etc.
Toata activitatea trebuie desfasurata conform planului de inspectie si toate aspectele se vor consemna intr-un Formular de inspectie.
Acest formular reprezinta cadrul general de inspectie, dar inspectorii pot pune si alte intrebari pentru formarea unei imagini cat mai complete asupra sistemului de productie abordat si a tuturor aspectelor conexe care pot interveni in calitatea finala a produsului.
Pe tot parcursul inspectiei, inspectorii consemneaza aspectele semnificative pentru caracterizarea conformitatii sau neconformitatii sistemului cu normele de referinta (Caietul de sarcini). Apectele semnificative care nu sunt in acord cu legislatia in vigoare si care pot influenta in mod negativ productia ecologica sunt denumite neconformitati majore.
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: inspectieafaceri agricoleobiective inspectie