Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

IQ-ul tau este mic? Incearca EQ!

de Nicoleta Panait 30 Sep. 2014 2781
5 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pe filonul inteligentelor personale si interpersonale ale lui Gardner, s-a nascut definitia inteligentei emotive, inteleasa precum capacitatea de a exprima si folosi cat mai bine propriile emotii. Cel care a dat tonul a fost, in 1995, Daniel Goleman, psiholog si ziarist american, care a publicat cartea "Inteligenta emotiva", cu trei milioane de copii vandute in intreaga lume. Autorul, observand rezultatele unei anchete realizate in randul primelor 500 de firme americane, a tras o concluzie foarte clara: capacitatile emotive au o importanta foarte mare in obtinerea succesului in munca.

 
 “IQ-ul (coeficientul de inteligenta), impreuna cu competentele specifice - sustine Goleman - conteaza in proportie de 20 %, in timp ce EQ-ul (coeficientul emotional) detine o pondere de 80 %. Intr-adevar, pentru a desfasura in mod potrivit cea mai mare parte a profesiilor academice si tehnice este suficient un IQ de 110 de puncte.

Dar oricine a facut studii superioare are cel putin un IQ de acest nivel. Mai precis, inteligenta si notiunile sunt la baza, dar mai apoi, saltul de calitate, ceea ce permite realizarea unei cariere, este legat de propriul EQ. Iar EQ, in comparatie cu IQ, are un avantaj ce nu poate fi neglijat:  nu este numai genetic, poate fi si imbunatatit”.
 
Hendrie Weisinger (psiholog, profesor universitar si consultant american) este una dintre cele mai importante autoritati in domeniul aplicarii inteligentei emotive. Autor al cartii “Inteligenta emotiva la locul de munca”, el pleaca de la o supozitie: “Emotiile sunt foarte importante pentru propria activitate profesionala.

Timp de mai multi ani s-a considerat ca este nepotrivit sa arati sau chiar sa traiesti emotii la locul de munca, ca si cum structura emotionala ar fi fost nerelevanta in lumea afacerilor. In schimb, studii recente au demonstrat ca emotiile nu numai ca sunt parte integranta a experientei de munca dar, in mare masura, determina orientarea unei firme”.
 
Reteta lui Henrie Weisinger pentru fructificarea propriului coeficient emotiv este simpla:

1) Constientizati propriile emotii.
Doar acela care este in masura sa-si recunoasca si sa-si evalueze propriile sentimente, atitudini si reactii, se poate orienta spre comportamente mai bune, evitand sa persevereze in greseli. De aceea este important sa evaluati evenimentele cu mintea limpede si sa fiti deschisi fata de parerile altora.
 
2) Privilegiati dialogul interior si nu gandurile automate.
Se intampla de multe ori sa ne lasam striviti de generalizari (“Oricum, colegii nu-mi dau dreptate niciodata”), etichete (“E o proasta”), previziuni catastrofice (“Se va termina prost”). Mai bine reflectati in mod echilibrat si productiv asupra situatiilor ivite. Mentineti-va calmului, explorati mai multe solutii, nu uitati simtul umorului.
 
3) Comunicati eficient cu ceilalti, gratie urmatoarelor patru tehnici:
- spuneti cu claritate ceea ce vreti, ganditi, simtiti;
- afirmati-va propriile opinii respectandu-le pe ale celorlati (mai bine spuneti “Eu cred ca…”, decat “Trebuie sa…”);
- ascultati ceea ce spun ceilalti in mod real (fara filtre, prejudecati);
- criticati in mod constructiv, fara sa ofensati sensibilitatea celorlati.
-
4) Pastrati un nivel de comunicare adecvat situatiei.
Cu persoanele furioase, concentrati-va atentia asupra faptelor; cu cine este descurajat sau cauta incredere, trebuie sa va concentrati pe sentimente. Cand se rezolva o problema, trebuie sa va limitati la fapte; nu e convenabil sa parasiti nivelul politeturilor daca nu sunteti pregatit pentru un schimb mai angajant. In sfarsit, este intotdeauna foarte bine sa nu va deplasati de la un nivel diferit de cel al propriului interlocutor daca el se afla intr-o pozitie de putere sau autoritate.
 
Anumite mari personaje ale literaturii si artei au avut, in viata de toate zilele, comportamente care nu erau cu siguranta la inaltimea geniului lor: in fond, nu intotdeauna IQ face casa buna cu EQ. Sunt impresionante in acest sens dezvaluirile unei carti publicate in Occident, “Genii de legat, mici ciudatenii si mari obsesii ale celor mai stralucite minti din istorie”.

Se pare ca muzicianul Glenn Gould era terorizat de ideea ca ar putea raci si nu se ducea nicaieri (nici macar in baie) fara mansonul sau de blana. Filosoful Arthur Schopenhauer, pe de alta parte, avea curiosul obicei sa se compare cu Isus Hristos, iar scriitoarea Virginia Wolf auzea pasarelele care, dupa parerea ei, vorbeau in limba greaca in gradina.
 
 
 


Tags: iqeqinteligentacoeficient de inteligentainteligenta emotionalamuncaemotiva

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Ericsson: Forta de munca globala va depinde de 5G

de Florin Amariei
14 Oct 2021
Pandemia ne-a aratat ca birourile nu mai sunt la fel de esentiale ca inainte pentru toate afacerile, iar Ericcson estimeaza ca in curand forta...

Angajatii romani nu vor sa se mai mute in strainatate, dar ii incanta ideea de telemunca

de Florin Amariei
08 Mar 2021
Un nou studiu releva ca romanii nu vor sa se mai mute in strainatate pentru serviciu, dar ii incanta ideea de telemunca pentru multinationale....

Munca de acasa, mai performanta decat cea de la birou?

de Teo Manole
22 Feb 2016
Firmele stiu ca performanta in munca este influentata de starea emotionala si de nivelul de stres al angajatului, insa de multe ori prefera sa...

5 sfaturi care te ajuta sa imparti si sa delegi munca ta mai usor

de Teo Manole
17 Apr 2015
Delegarea nu este un proces usor, insa se poate invata in timp. Sfaturile pe care vi le prezentam sunt usor de urmat, iar punerea lor in practica te...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]