Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Leader vs manager - leadership vs management
Deseori se aduce in discutie ambiguitatea celor doi termeni. Cine este managerul si cine este leaderul? Raspunsul este simplu. Leaderul trebuie sa fie si manager, dar managerul care nu detine abilitatea de a influenta si de a conduce nu poate fi numit leader.
Leaderii sunt persoane cu spirit penetrant, detin o gandire strategica, abilitati de analiza si charisma. Ei sunt buni comunicatori si pedagogi excelenti. Caracteristicile esentiale ale leaderului includ inteligenta nativa, charisma, hotararea si ambitia.Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Propriul meu plan de afaceri
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Leadershipul este abilitatea de a conduce si este o vocatie, in timp ce managementul este o cariera. Leaderii sunt buni vizionari, actioneaza realist si etic si detin curajul de a actiona si de a se exprima. Ei cunosc in profunzime sectorul de activitate pe care il conduc, sunt abili in a delega putere, in a distribui responsabiltati si in a forma subordonati.
Autori consacrati din domeniul economic afirma ca diferenta dintre leadership si management este clara si de netagaduit. Leadershipul este responsabil cu proiectarea unei viziuni, stabilirea unei directii in activitatea organizatiei. Managementul se ocupa de partea formala a acestor procese, determinandu-le sa devina operationale.
Leaderii sunt urmati de subordonati, pe care acesta ii inspira si ii motiveaza.
Acest proces este benevol, natural si nu implica constrangeri. Pe de alta parte, angajatii trebuie sa se supuna autoritatii managerilor. De aceea, loialitatea si increderea acordata de personal se indreapta catre lideri si nu catre manageri.
Totodata, de cele mai multe ori, experienta intr-un anumit sector de activitate al managerilor o depaseste pe cea a leaderilor. Cu toate ca acestia din urma detin o pregatire generala, una de specialitate si una manageriala, activitatea lor se centreaza mai putin pe cunostintele tehnice decat activitatea managerilor.
Idealul oricarui manager este de a fi si un bun leader. In acelasi timp, leaderul trebuie sa detina capacitatea de a se decupla din pozitia sa si de a-si conduce activitatea exclusiv ca manager.
Existenta si implicarea unui leader in activitatea unei firme nu este intotdeauna necesara. Grupurile motivate, cu spirit de echipa deja insuflat, cu o viziune clara asupra directiei de actiune isi pot conduce activitatea fara ajutorul leaderilor.
In concluzie, putem spune ca avem de-a face cu doua tipuri diferite de a conduce si de a organiza angajatii. Fie ca o facem formal si rational, fie ca le starnim pasiunea si le imprimam sentimente care sa ii inspire, expertii ne recomanda sa gasim un echilibru care sa optimizeze lucrul cu resursele umane.
Articole conexe
Managerii estimeaza cresteri in urmatoarele trei luni
de Bianca TilaAnaliza INS: Managerii anticipeaza o crestere a numarului de salariati
de Florin AmarieiCariera de succes. Abilitatile unui bun manager
de Idei de afaceriCitate motivationale despre leadership
de Camelia DiaconuAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit