de Florin Amariei
09 Dec. 2019
2831
Ministerul Fondurilor Europene anunta ca antreprenoriatul va fi inclus in educatie printr-o serie de vouchere din fonduri europene.
"Am avut o discutie cu Tatiana (Proskuryakova - n. r.), sefa Reprezentantei pentru Romania si Ungaria a Bancii Mondiale, o discutie foarte interesanta si foarte aplicata pentru ceea ce ar urma sa schimbam, poate, ca paradigma in cadrul Programului Operational Capital Uman (program de finantari al Comisiei Europene - n. r.). Ne-a atras atentia ca putem discuta de legarea componentei sau a ciclului educational, cel pe care il urmeaza tinerii in cadrul studiilor, in cadrul perioadei in care-si desfasoara studiile la nivel de universitate sau la nivel de colegii tehnice sau pe partea de invatamant dual, putem lega aceasta componenta a ciclului educational cu componenta de antreprenoriat, printr-un sistem de vouchere, sigur, pentru cei care au abilitati antreprenoriale. Vorbim de diversele categorii de beneficiari cu abilitati antreprenoriale, care isi valideaza aceste calitati de business", a afirmat Marcel Bolos, la o reuniune cu administratori de companii care au beneficiat de fonduri europene.
Ministrul a catalogat aceasta initiativa drept o schimbare de paradigma in ceea ce priveste folosirea fondurilor europene pentru resursele umane.
"De ce nu, trebuie sa spun ca, astazi, echipa noastra de la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, cu echipa reprezentantilor Bancii Mondiale lucreaza la aceasta modalitate de preluare a schimbarii de paradigma si a trecerii intr-o noua logica in ceea ce priveste utilizarea fondurilor europene destinate resurselor umane", a adaugat Bolos.
Acesta le-a transmis antreprenorilor romani ca au datoria sa se alinieze trendurilor europene de promovare a domeniilor economice cu inalta calificare, pentru a genera valoare adaugata foarte mare.
"Am folosit acest prilej pentru a face trecerea spre urmatoarea perioada de programare, adica noul ciclu bugetar european, 2021 - 2027, in care astfel de initiative, adica Start-Up Plus sau Start-Up Diaspora, trebuie sa faca parte din preocuparile noastre de viitor. Nu putem face abstractie de trendul care urmeaza la nivel european. Astazi, preocupari precum specializarea inteligenta, economie digitala, dobandirea de competente in domenii de inalta calificare sunt in grija si in preocuparea Comisiei Europene, deci si noi avem aceasta datorie sa ne aliniem acestor trenduri care au loc la nivel european si sa promovam, pe langa ceea ce am facut pana acum in domeniul antreprenoriatului si a locurilor de munca, sa promovam aceste domenii de inalta calificare, care concentreaza la un loc pe de o parte inteligenta umana, dar genereaza in economie activitati cu valoare adaugata foarte mare", a sustinut ministrul.
Potrivit acestuia, Guvernul are sarcina dificila de a sprijini mediul de afaceri sa se dezvolte in aceste directii cu valoare adaugata ridicata.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: antreprenoriateducatievoucherefonduri europene