Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Negocierea in afaceri - o arta pe care o poti invata si tu

de Marinache Horia Cristian 26 Aug. 2015 3672
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Arta negocierii este de o extrema importanta in bunul mers al afacerilor. Despre negociere s-au scris multe volume si deci nu ne propunem sa epuizam aici aceasta problema. Ar fi imposibil. Dar va vom oferi principalele elemente care, cu siguranta, va vor fi de mare folos atunci cand veti fi in situatia de a negocia.

Primul lucru care trebuie sa fie precizat este obiectivul negocierii. in orice domeniu (economic, politic, militar, diplomatic), negocierea urmareste sa:

- stabileasca un raport intre parti: incheierea unui contract economic, a unui tratat politic sau a unei aliante militare;

- modifice un raport stabilit intre parti: modificarea clauzelor unui contract, tratat etc.;

- creeze un raport comun al partilor cu tertii: fuziuni, formare de consortii (in domeniul economic), acordarea bilate rala de facilitati (clauza natiunii celei mai favorizate) etc.

Mic dictionar al negocierii

Negocierea reprezinta un proces de armonizare a intereselor participantilor la o actiune interumana, in vederea gasirii unei solutii convenite.

Puterea de negociere reprezinta totalitatea mijloacelor pe care negociatorul le poate folosi in vederea obtinerii unei solutii convenite, cat mai apropiate de pozitia proprie de negocieri.

Marja de negociere reprezinta zona dintre obiectivele maximale si limitele minime acceptabile in cadrul acestor interese.

Zona de compromis posibil este zona in care marjele de negociere ale participantilor se suprapun.

Prenegociere, culegerea de date si informatii asupra partenerului de negociere, identificarea cadrului specific al negocierii, pregatirea reala a cadrului de desfasurare a negocierii.

Echipa de negociere trebuie sa cunoasca problema; sa defineasca cadrul discutiilor; sa nominalizeze persoanele capabile pentru negociere, cunoscatori ai problemelor discutate; sa pregateasca si sa anunte partenerul; sa organizeze protocolul, sala de tratative.

Strategia negocierii cuprinde ansamblul obiectivelor urmarite in procesul negocierii, caile (modalitatile) posibile de atingere a acestor obiective si mijloacele (resursele) disponibile pentru realizarea lor.

Strategia negocierii trebuie sa conduca la atingerea obiectivelor prin trezirea atentiei clientului, stimularea interesului acestuia de a avea produsul respectiv.

Tactica de negociere este acea parte a strategiei care cuprinde mijloacele si formele de actiune utilizabile intr-o situatie data, pentru realizarea unui obiectiv strategic sau intermediar al negocierii.

Argumentarea negocierii, partea sau suportul care sta la baza negocierii si urmareste relatiile cauza-efect, analogie, comparatie, ilustrare.

Concesia reprezinta o modificare a propriei pozitii de negociere in directia pozitiei partenerului.

Negocierea preturilor, perioadelor au la baza: tehnica solicitarii structurii interne; tehnica solicitarii de variante de oferta; tehnica utilizarii expertilor; tehnica saltului; tehnica renegocierilor; tehnica escaladarii sau, numai pentru preturi, tehnica oferirii unui fals pret; tehnica falsei comenzi de proba.



Tags: negocierestrategia negocieriinegociatorafaceriafacerearta negoierii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Investitii inteligente vara. Constructia unei afaceri cu inghetata stradala

de Bianca Tila
23 Apr 2024
Cladura incepe sa ne inunde, iar ideile antreprenorilor nu se lasa asteptate. Afacerea cu inghetata strada este o oportunitate excelenta in aceste...

Puncte esentiale de stiut inainte de a pune bazele unei afaceri

de Idei de afaceri
22 Apr 2024
Afacerile pe Amazon sunt un bun start pentru antreprenorii incepatori. Cu ajutorul acestui tip de business puteti invata practic strategii de...

Principalii indicatori financiari de urmarit intr-o afacere

de Bianca Tila
08 Dec 2023
Situatia companiei poate fi monitorizata cu ajutorul indicatorilor financiari. Acestia arata cat de bine funtioneaza afacerea, care sunt problemele...

Descrierea planului de afaceri cu pesti. Misiunea firmei

de Idei de afaceri
22 Feb 2023
O scurta prezentare a firmei dumneavoastra va cuprinde misiunea si obiectivele de afaceri ale firmei; descrierea firmei din punct de vedere juridic;...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]