de Florin Amariei
15 Iun. 2018
4097
In 2016, Geoffrey See se afla intr-o cursa aeriana spre capitala Coreei de Nord, cand, de nicaieri, fumul a inceput sa umple avionul. Pasagerii au simtit ca aeronava coboara prea rapid, insa personalul insotitor i-a intampinat cu calm si le-au spus ca totul e in regula.
Calatorii au stat intr-o liniste de mormant pana cand avionul a aterizat de urgenta, iar dupa cateva ore acestia au fost fortati sa-si faca singuri planuri alternative de calatorie. Nu li s-a oferit nicio explicatie si nicio compensatie. Lipsa comunicarii din partea companiei aeriene de stat Air Koryo cu pasagerii nu l-a surprins pe Geoffrey See. Pentru See, care conduce Choson Exchange - un grup non-profit care educa nord-coreenii in privinta antreprenoriatului-, experienta avuta in zborul amintit a fost o simpla ilustratie a lipsei de transparenta si responsabilitate care dainuieste de multi ani in statul autoritar. In acelasi timp, este si un semn urias pentru See care si-a dat seama ca investitorii de-abia asteapta sa inceapa investitiile in Coreea de Nord, una dintre cele mai sarace economii din lume.
Exista o relatie sanatoasa intre mediul public si cel privat?
"Oficialii nord-coreeni iti ofera doar informatiile de care cred ei ca ai tu nevoie, nu neaparat exact ceea ce iti doresti tu.", spune See. Ideea pornirii acestei organizatii non-profit i-a venit in 2007, dupa o calatorie in Pyongyang. "Acest obicei trebuie sa se schimbe atunci cand piata se va deschide. Exista, ca peste tot, o paranoia derivata din cultura poporului, iar eliminarea ei va necesita o perioada lunga de timp. E nevoie de adaptare la modul de a face afaceri din afara Coreei de Nord.", a mai spus barbatul.
Geoffrey See a absolvit Wharton School si are un master de la Yale. Choson Exchange a fost ideea transformata-n realitate, dupa o intalnire pe care acesta a avut-o cu un student nord-coreean care ii spunea ca spera ca intr-o buna zi spera si ea sa intre in lumea afacerilor pentru a arata ca si femeile pot sa fie lideri buni. Din 2009 si pana acum, organizatia lui See a adus peste 100 de nord-coreeni in Singapore, unde acestia invata despre economiile lumii moderne si dezvoltate.
Acordul semnat de Trump si Kim-Jong ar urma sa ajute economia din tara condusa de un regim autoritar, insa chiar daca sanctiunile vor fi ridicate, potentialii investitori se vor intalni cu mai multe provocari. Un aspect "pozitiv" este redat de faptul ca tara lui Kim-Jong Un este una dintre tarile cu cel mai mic index al coruptiei, conform unui raport intocmit de Transparency International. Am spus "pozitiv" pentru ca nivelul mic de coruptie este intretinut de fortele statului nord-coreean prin frica, arestari la intamplare, tortura si, uneori, executii publice. Un raport al ONU din 2014 arata ca anual se comit sistematic infractiuni impotriva drepturilor omului in Coreea de Nord.
Cu toate astea regimul, condus de familia lui Kim de mai multe decenii, nu a distrus spritul antreprenorial al cetatenilor din Coreea de Nord. See spune ca-si aduce aminte de tanara studenta intalnita in 2007 si ca acesta a intrebat-o ce isi doreste cel mai mult, iar ea i-a raspuns: "un manual de economie".
Prejudecati
"Am plecat cu gandul ca acolo voi intalni o tara comunista, cu oameni care vor gandi limitat, in spiritul comunismului si nu vor fi interesati de afaceri intr-o tara unde statul conduce tot", a spus See care a primit acces in Coreea de Nord pentru ca e din Singapore, tara vazuta ca fiind neutra de catre regimul nord-coreean. "Dar cand intalnesti tanara generatie din Coreea de Nord vei fi surprins de aspiratiile pe care acestia le au."
In 2015, compania lui See, Choson Exchange, a organizat un mini-MBA prin care a adus 11 cetateni din tara lui Kim-Jong Un pentru patru luni in Singapore si Malaezia. Cei care au participat s-au intors acasa si au pus bazele a 17 start-up-uri. De la magazine pana la comunitati online unde oamenii discuta si-si impart idei. Bineinteles, nu vor discuta despre politica statului sau alte lucruri care sunt interzise de regimul de la Phenian.
Conform lui See, zonele in care se poate investi cel mai mult pentru un profit sanatos sunt: retail si infrastructura. Totodata, sectorul IT si productia vor deveni tinte bune pentru investitori odata cu deschiderea pietei.
"Investitorii straini care vor sa faca afaceri in Coreea de Nord vor privi in perspectiva si nu vor actiona imediat.", a mai spus See. Asta inseamna ca va dura minimum 10 ani pana cand Coreea de Nord va fi un loc in care lumea va putea avea initiative private multiple, iar banii vor circula corect si sigur.
Conform lui See, regimul lui Kim Jong Un a creat un loc mai bun de facut afaceri, insa ramane in continuare loc suficient pentru reforme mai mari.
"Oamenii sunt mai increzatori, chiar daca reformele nu continua intr-un pas accelerat. Acestora nu le este frica de faptul ca le vor fi luate afacerile, astfel in timp apar mai multe afaceri inovative care se vor dezvolta sistematic.", a mai aratat See pentru Bloomberg.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: omul care ii invata afaceribusiness in coreea de nordafaceri coreea de nordgeoffrey see