Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vrei sa lucrezi intr-o companie mare sau sa ai propria afacere?

de Dragos Craciun 05 Mar. 2015 3447
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Sa lucrezi intr-un grup de zece persoane intr-o companie pare in acelasi timp corect si gresit. La prima vedere, apare impresia ca te afli in mediul in care ai fost creat sa lucrezi, dar lipseste ceva major.

O slujba la o companie mare e ca un sirop concentrat de fructe: are aceeasi aroma care iti place, insa calitatile esentiale lipsesc cu desavarsire, crede Paul Graham (antreprenor, investitor, programator). De exemplu, sa lucrezi pentru o companie mare este locul de munca standard, cel putin pentru programatori. Cat de rau poate fi?

Mancarea exemplifica acest lucru destul de clar. Daca am fi aparut din intamplare in societatea de azi, aproape toata mancarea din jurul nostru ne-ar fi daunatoare. Oamenii nu au fost creati sa manance faina alba, zahar rafinat, siropuri concentrate sau ulei vegetal.
Si cu toate acestea, daca analizam produsele unui supermarket, vom gasi aceste patru ingrediente pe etichetele majoritatii produselor. Mancarea „normala“ este extrem de daunatoare pentru oameni, sustine autorul.

In viziunea sa, singurii care consuma ceea ce ar trebui sunt cativa ciudati din rezervatiile naturaliste. Daca mancarea „normala” este atat de daunatoare pentru noi, de ce este atat de comuna?

Sunt doua motive principale. Primul are mai multa priza la public. S-ar putea sa ne simtim prost la o ora dupa ce mancam pizza, dar primele felii au un gust delicios.

Al doilea motiv il reprezinta economia la scara larga. Mancarea tip fast-food se poate produce la scara larga. Legumele proaspete nu. Ceea ce inseamna ca: mancarea proasta are costuri de productie minime, deci iti asigura un pret mic. Banii ramasi inseamna profit si buget pentru promovare.

Paul Graham lanseaza o alta intrebare: Cand oamenii au de ales intre ceva ieftin, promovat agresiv, care ofera placere imediata, si altceva scump, obscur, insa care ofera beneficii pe termen lung, ce credeti ca va alege majoritatea?

La fel stau lucrurile si cu munca. Absolventul de facultate vrea sa lucreze la o companie mare pentru ca firma este recunoscuta, este considerata sigura si va primi un salariu bun inca de la inceput. Dezavantajele vor fi evidente mai tarziu: ore suplimentare, senzatia de uniformizare etc.

Antreprenorii si primii angajati intr-o companie sunt asemanatori naturalistilor ciudati: desi reprezinta o mica parte din populatie, sunt singurii care traiesc in modul in care oamenii au fost creati sa traiasca. intr-o lume artificiala, numai extremistii traiesc natural.


Tags: companiefirmapaul grahamafacere

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Nume de firme. Cum sa alegi denumirea perfecta pentru firma ta

de Bianca Tila
09 Apr 2024
In demararea unei afaceri, antreprenorul trebuie sa ia in calcul faptul ca potentialii parteneri se intalnesc prima data cu numele firmei. In acest...

Principalii indicatori financiari de urmarit intr-o afacere

de Bianca Tila
15 Mai 2024
Situatia companiei poate fi monitorizata cu ajutorul indicatorilor financiari. Acestia arata cat de bine funtioneaza afacerea, care sunt problemele...

Pasii de urmat pentru a dezvolta o afacere handmade

de Idei de afaceri
16 Ian 2024
Presupunem aici ca sunteti o persoana talentata si cu imaginatie care a creat deja primele sale produse handmade pentru cei ai casei si prieteni....

Reguli de respectat in afacerea cu fotografii

de Idei de afaceri
27 Oct 2022
In ceea ce priveste sectorul fotografiilor, aici sunt cateva reguli de respectat. Afacerea cu fotografii include atat distractie, cat si...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]