Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Afaceri cu sapun handmade - interviu cu Daniela Paraschiv
Producerea de sapun acasa, este una dintre acele idei de afaceri tentante, cu investitie modica si desigur foarte placuta. Ea se bazeaza in special pe calitatea sapunului creat doar din ingredinte naturale. Cum poti incepe o afacere cu sapun 100% natural? Cu pasiune si determinare. Haideti sa vedem concret ce ne spune o intreprinzatoare in domediu.
Daca unii incep sa faca sapun doar pentru a scoate bani, pe Daniela Paraschiv din Bucuresti a determinat-o afectiunea mamei sale. Faptul ca are o slujba epuizanta, familie si casa de ingrijit nu a impiedicat-o catusi de putin sa se dedice acestei activitati in putinul timp ramas liber. Dar, sa o lasam chiar pe ea sa ne spuna povestea.Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Idei de Afaceri: Daniela, ce anume te-a determinat sa faci sapun natural acasa?
Daniela Paraschiv: In urma cu ceva vreme am fost cu mama la doctor si, printre altele, doctorul i-a recomandat, ca adjuvant pentru afectiunile de care sufera, sa inceapa sa foloseasca doar sapun natural si sa nu se mai atinga de niciun fel de sapun clasic, de niciun gel de dus, de niciun sapun lichid obtinut industrial. Probabil ca am facut ochii mari pentru ca nu banuiam ca banalul sapun (despre care stiam, de cand eram copil, ca e extrem de util) poate fi asa daunator si atunci doctorul a completat ca n-ar fi rau nici pentru mine si pentru restul familiei sa renuntam la sapunurile obisnuite care sunt de fapt detergenti plini de chimicale si sa folosim sapunuri naturale.
Asa ca, dupa o scurta cercetare pe Internet, am dat fuga in primul Plafar si am cumparat un sapun 100% natural. Dupa ce m-am spalat cu el m-am indragostit iremediabil si am inceput sa caut mai multe informatii. Am citit (mai mult pe site-uri straine, la noi erau foarte putine informatii pe vremea aceea) despre cum sapunul natural ingrijeste pielea in timp ce o curata, in vreme ce sapunul obisnuit din comert usuca pielea si poate determina sau agrava alergii si dermatite. Am citit despre uleiurile pretioase pe care le poti adauga in sapun si care te pot ajuta sa tratezi probleme ale pielii. Si tot citind mi-a venit ideea sa incerc si eu sa fac sapun natural, atat pentru mama cat si pentru copilul meu. Cam asta a fost…
Idei de Afaceri: Cat timp ti-a luat de la idee pana la prima transa? Ce tip de sapun ai facut prima data?
Daniela Paraschiv: Ei, a durat vreo trei luni cred de la idee si pana la prima transa, pentru ca pe masura ce citeam imi dadeam seama cat de putine stiam. Mi-am cumparat carti de specialitate de peste ocean (la americani sapunul natural e la mare cautare de mult timp, acum vad ca vine si in Europa tendinta si nu pot decat sa ma bucur). Am cautat pe net nopti intregi, apoi am inceput sa caut ingrediente (unele dintre ele sunt destul de greu de gasit daca nu stii exact unde sa cauti). Cand in sfarsit am avut tot ce-mi trebuia si am facut prima transa mi-a placut atat de mult incat a doua zi am mai facut una si in weekendul urmator inca una si de atunci o tin tot asa.
Primul meu sapun a fost unul din ulei de masline, ulei de cocos si ulei de palmier si am ales sa-l parfumez cu ulei esential de portocale.
Idei de Afaceri: Spune-ne, te rog, ce a insemnat pentru tine din punct de vedere financiar acest demers?
Daniela Paraschiv: In bani nu a insemnat foarte mult pentru ca aveam deja in casa majoritatea echipamentelor necesare (cantar digital, mixer vertical, recipiente etc.), iar ingredientele nu au fost scumpe. Nu mai mult de 100 de lei. Mai mult a insemnat ca timp, pentru ca documentarea mi-a luat foarte mult timp, atat pana la prima transa cat si dupa aceea.
Idei de Afaceri: Asadar, cum si de cine a fost apreciat primul tau sapun?
Daniela Paraschiv: Copilul meu a fost foarte incantat, atat de aroma sapunului cat si de faptul ca era sapun facut de mami! Prietenele mele au fost si ele tare incantate, de ideea in sine dar mai ales dupa ce au folosit sapunurile. Mama s-a simtit mai bine inca de la primul sapun natural folosit. Practic nu am primit absolut nicio reclamatie, toata lumea care foloseste un sapun facut de mine are numai cuvinte de lauda.
Idei de Afaceri: Care sunt ingredientele care-ti plac cel mai mult?
Daniela Paraschiv: Cel mai mult imi place sapunul cu cafea si scortisoara. Miroase demential, arata super (dupa parerea mea, poate unora nu le place – e maro inchis) si cand te speli cu el particulele de cafea iti fac un soi de masaj – immmm!
Imi mai place sa folosesc un pic de unt de shea ca surplus de grasime, pentru ca ingrijeste pielea intr-un mod extraordinar, iar ca arome imi plac uleiurile esentiale de citrice – portocale, mandarine, lamaie – si lavanda. Ca paranteza, uleiul esential de lavanda este foarte potrivit pentru sapun (nu orice ulei esential se comporta bine in compozitia sapunului).
Idei de Afaceri: Povesteste-ne despre cartea ta privind prepararea sapunului natural homemade si despre cum s-a nascut ea?
Daniela Paraschiv: Daca mi-ar fi spus cineva acum cativa ani ca am sa scriu o carte m-as fi prapadit de ras. Iar daca mi-ar fi spus ca va fi o carte despre realizarea de sapun natural, as fi zis ca-si bate joc de mine. De fapt eu am inceput doar sa-mi notez intr-o agenda rezultatele experiementelor mele; imi notam intrebari pe masura ce ele apareau, iar cand obtineam raspunsurile le notam si pe ele; imi notam tot: ingrediente folosite, cantitati, procente, timpi, temperaturi, calitati obtinute la sapunuri sau, dimpotriva, calitati care lipseau, ce iesea bine, ce iesea prost si ce as putea modifica si asa mai departe. Pe masura ce scriam imi dadeam seama ce utile imi sunt notitele, pentru ca fara ele de la o transa la alta puteam uita ceva important; am inceput sa scriu tot mai detaliat, si uite-asa s-a umplut prima agenda.
Pe de alta parte, asa cum spuneam mai sus mie documentarea mi-a mancat foarte mult timp. Mi s-a intamplat sa caut zile intregi (nopti, mai bine zis, dupa ce adormea copilul) pe internet raspunsul la unele intrebari carora nu le dadeam de cap. Am mai pierdut timp si bani pentru ca n-am stiut din prima de unde sa cumpar ingrediente la cel mai bun raport calitate-pret. Iar cand gaseam un furnizor mai bun pentru unul dintre ingrediente – ai ghicit: il notam!
In concluzie, ideea de a scrie cartea = agenda plina de informatii valoroase si verificate + faptul ca pe piata noastra nu exista niciun material similar + siguranta ca informatiile oferite de mine ii vor ajuta pe cei dornici sa faca sapun natural.
Idei de Afaceri: Citind informatiile de pe blogul tau m-am hotarat sa fac si eu sapun acasa. Ce sfaturi imi dai ca incepatoare?
Daniela Paraschiv: In primul rand felicitari! Principalul scop al blogului a fost atins, daca te-am convins sa incerci! Sfaturile ar fi sa alegi una dintre retetele pentru incepatori, sa urmezi cu strictete indicatiile pas cu pas, sa nu te grabesti... si cam atat. Ai totul in ghid.
Idei de Afaceri: Crezi ca ma pot descurca singura sau este nevoie sa ma asiste cineva care a trecut deja prin aceasta experienta?
Daniela Paraschiv: Cu siguranta te vei descurca singura, nu este nevoie sa ai pe cineva alaturi. Te inteleg, imi aduc aminte ca si eu eram cam emotionata (ca sa nu zic speriata!) la prima transa si-mi tremura blenderul in mana de parca cine stie ce faceam... Dar atunci eu nu aveam la indemana un ghid care sa-mi explice totul pas cu pas.
Idei de Afaceri: Care este investitia initiala?
Daniela Paraschiv: Investitia minima este de 40-45 de lei (costul ingredientelor) pentru cei care au deja cantar, mixer vertical, termomentru cu tija, precum si manusi, ochelari si masca. Cei care nu au cel putin unul dintre aceste echipamente vor adauga costul acestora, deci investitia maxima ar fi de 4-500 de lei.
Idei de Afaceri: Cum putem alege ingredientele cu cel mai bun raport pret-calitate?
Daniela Paraschiv: Asta este o intrebare foarte buna, pentru ca intr-adevar conteaza mult ce fel de ingrediente se folosesc si de unde sunt luate. De exemplu, in ceea ce priveste uleiurile esentiale, este foarte important sa cunoasteti diferenta intre ulei esential si ulei aromatic. Uleiul esential este un extract foarte concentrat din plante, fiind obtinut de obicei prin distilarea florilor, frunzelor, fructelor sau cojii plantelor. Ca sa va faceti o idee, atunci cand stoarceti o portocala, uleiul care iese din coaja este ulei esential de portocala. Uleiul aromatic insa (pe sticluta poate scrie fragrance oil) este obtinut din substante sintetice. De aceea uleiurile aromatice sunt mai ieftine decat cele esentiale si tot de aceea daca doriti sa obtineti sapun 100% natural trebuie sa folositi doar uleiuri esentiale.
Spuneam ca este important si de unde va aprovizionati cu ingrediente. Uleiul de masline sau uleiul de palmier se gasesc fara probleme la orice supermarket (desi si aici sunt unele subtilitati, caci de exemplu cel mai bun ulei de masline pentru realizarea de sapun nu este uleiul de masline extravirgin, ci cel obtinut din turte de masline – pomace – care e si cel mai ieftin). In schimb, sunt alte uleiuri sau únturi care se gasesc doar in anumite locuri sau care se gasesc mai usor dar au niste preturi ametitoare. Poate pentru o singura transa de 1 kg nu este asa de important, dar daca faceti mai multe transe, diferentele de preturi intre diversi furnizori sunt atat de mari incat costurile de achizitie se pot reduce la jumatate sau chiar la o treime.
Bineinteles ca cei care vor face sapun pentru comercializare vor fi interesati sa cumpere cantitati mai mari de materii prime la preturi cat mai bune. Tocmai de aceea exista in ghidul meu o sectiune dedicata furnizorilor, unde am pus furnizorii cei mai buni pe care i-am identificat eu pana acum. Lista ramane deschisa, pentru ca permanent apar pe piata furnizori noi iar eu incerc sa tin pasul si sa stiu tot!
Idei de Afaceri: Cate tipuri de sapun pot face cei care au la dispozitie acest ghid?
Daniela Paraschiv: Practic pot face nenumarate tipuri de sapun, pentru ca au la dispozitie o multime de ingrediente posibile (cateva zeci de uleiuri + cateva zeci de uleiuri esentiale + cateva zeci de diverse alte ingrediente gen scortisoara, petale de flori, seminte de mac, argila etc.) pe care le pot combina in fel si chip. Asa ca nu te poti plictisi de facut sapun, pentru ca poti sa-l faci de fiecare data altfel! S-ar putea ca in timp sa-ti cada cu tronc o reteta si sa vrei sa faci mai mult sapun din acela. Sau, daca faci sapun pentru a-l vinde, probabil vei vedea care sunt bestseller-urile si te vei axa pe ele. Dar oricand vei putea face o transa speciala, “pe comanda”.
Idei de Afaceri: Foarte interesant si captivant! Am citit ca exista in lucrarea ta un capitol distinct dedicat crearii de retete de sapun, dupa dorinta, si personalizarii acestora. Poti exemplifica?
Daniela Paraschiv: Intr-adevar, un capitol este destinat crearii de retete pentru ca trebuie calculate foarte exact cantitatile de ingrediente, altfel sapunul obtinut poate fi, fie prea moale, fie prea dur, fie prea alcalin, fie saponificarea sa nu aiba loc etc. Dar sa nu va ganditi ca e vorba de ceva complicat! Daca aveti toate informatiile si toate tabelele necesare, calculele sunt foarte simple, sunt doar operatii aritmetice de baza. Iar eu am explicat totul detaliat si am dat multe exemple, ca sa se inteleaga imediat.
Cat despre personalizare, asta este una dintre partile cele mai frumoase in aceasta activitate: poti face sapun pe placul fiecaruia. Vrei sapun hidratant, cu aroma de portocale si cu insertii portocalii? Il poti obtine. Vrei sapun exfoliant cu aroma de scortisoara? Nicio problema. Vrei sapun in doua sau trei culori, care sa arate absolut impresionant si sa miroasa imbatator? Intr-o ora il faci. Prietena ta ar vrea un sapun antiacneic? Mamei tale i-ar placea un sapun care sa elimine mirosurile, pentru a-l folosi la bucatarie, dar care sa-i ingrijeasca in acelasi timp mainile? Sotul tau ar vrea un sapun de ras? Copilului i-ar placea sa se spele cu un sapun in forma de masinuta sau de pestisor? Si ma opresc aici, desi pot s-o tin asa o ora intreaga!
Ideea e ca poti face fiecare transa de sapun altfel sau pe toate identice, poti face transe de 1 kg (chiar mai putin, am in Ghid o reteta pentru o singura bucata de sapun, am numit-o „Reteta pentru experimente”) sau transe de 10 kg, poti face sapun dreptunghiular, sapun rotund sau de diferite forme, poti face sapun cu apa sau poti folosi lapte, cafea, ceai sau suc de fructe si asa mai departe, poti face aproape tot ce vrei!
Articole conexe
Mame antreprenoare: 2 idei de afaceri de pus in practica acasa!
de Adela SimonescuIdei de afaceri pentru mame casnice? Iata 4!
de Ilinca Dobrescu6 idei de afaceri pentru mame casnice, in 2012!
de Adela Simonescu6 idei de afaceri pentru mame de afaceri!
de Ilinca DobrescuAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit