Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Afacerile din domeniul training-ului pentru copii - Interviu cu Simona Hupov
Cine este Simona Hupov? In plan personal „sunt fericita in fiecare zi, sunt eu! Sunt mama si sotie, sunt fiica si nora si… imi place la nebunie!” se caracterizeaza ea, undeva in spatiul virtual. In plan profesional „pot spune ca am ajuns sa fac ceea ce imi place, cand vreau. Este extraordinar sa fii liber sa faci ce vrei!”
Concret, dna Hupov este un formator de formatori care si-a canalizat activitatea de trainer pe dezvoltarea personal pentru copii si tineri si pe relationarea parinte-adolescent-profesor. Este si realizator de emisiuni radio-tv pentru adolescenti. Este editor al site-ului de dezvoltare personala pentru adolescenti „Avantaj LaStart.net”, presedinta Asociatiei pentru Educatie Complementara si lista ar putea continua.Da, este minunat sa fii atat de ocupat si sa te simti liber. Intre toate aceste preocupari, doamna Hupov ne-a acordat si noua un interviu.
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Idei de Afaceri: Cat de oportuna este educatia complementara sau nonformala pentru copii? Din ce motive?
Simona Hupov: In ziua de astazi, ca adulti, investim sume mari in cursuri de dezvoltare personala. De ce? Ca sa putem depasi provocarile vietii. Ce s-ar intampla daca toate aceste notiuni ne-ar fi explicate in copilarie, cand mintea este limpede si gata sa absoarba lucruri noi?
Da, educatia complementara a copiilor din ziua de azi nu numai ca este oportuna, dar este o necesitate. Avem de-a face cu copii mult mai deschisi la minte, cu o multime de surse de informatie la dispozitie, dar care, daca nu sunt indrumati, ar putea face din calculator singurul prieten, iar din Internet singura sursa de informatii.
Din pacate, parintii sunt tot mai ocupati, iar educatia data acasa si cea de la scoala poate fi completata cu succes de educatia complementara, acea educatie care dezvolta copilului calitatile unui om care reuseste in viata: inteligenta emotionala, calitatile de lider, spiritul de echipa si, mai ales, increderea in sine.
Idei de Afaceri: Povestiti-ne ceva despre Asociatia pentru Educatie Complementara. Cand ati infiintat-o si cu ce scop?
Simona Hupov: Asociatia pentru Educatie Complementara (A.P.E.C.) este mijlocul prin care vrem sa facem cat mai multe lucruri bune. Am infiintat aceasta asociatie in 2010, cu toate ca experienta mea in lucrul cu copiii si cu oamenii in general depaseste opt ani. A.P.E.C. a luat fiinta in special pentru a putea promova educatia complementara la nivel national.
Mai concret, pentru a putea promova proiectul „Avantaj la start”.
Acest proiect consta in distributia gratuita de DVD-uri in scolile din Romania, DVD-uri ce pot fi folosite la orele de dirigentie. DVD-ul cuprinde materiale de educatie complementara, atingand subiecte de interes pentru tineri: relationare, educatie financiara, ecologie, propaganda antidrog, dezvoltare personala.
Pentru a putea distribui aceste DVD-uri in scoli si pentru a putea incheia parteneriate cu Inspectoratele Scolare Judetene a fost nevoie de o forma de organizare, iar noi am ales ONG-ul. Alegerea s-a dovedit a fi una de bun augur, pentru ca numarul tinerilor care au beneficiat de acest DVD a crescut spectaculos din 2008 pana azi, cand suntem la a treia editie, a patra fiind in pregatire.
Pe langa acest proiect, prin asociatie derulez, alaturi de ceilalti membri fondatori si colaboratori, si alte seminarii si actiuni, toate avand ca scop educatia complementara.
Ca sa va dau cateva exemple:
– cursul de camaraderie – o tabara pentru copii si adolescenti in care, pe langa distractie, invatam si ce inseamna prietenul adevarat, spiritul de echipa, toleranta, respectul si, mai ales, copiii isi dezvolta propria capacitate de a gandi si invata sa ia propriile decizii;
– seminarele motivationale in care folosim caii si cainii in rol de co-traineri. Apoi, seminarele de educatie financiara sustinute de colega mea Mirela Bojin, si, nu in ultimul rand, cursurile de comunicare si „public speaking” pentru copii.
Idei de Afaceri: Pe pagina dumneavoastra de facebook scrie „liber-profesionist – trainer de dezvoltare personala”. Cand ati ales acest drum, ce anume v-a determinat/inspirat/condus si cum ati pornit? Cum ati devenit specialist in comunicare?
Simona Hupov: Cochetez cu comunicarea de foarte mult timp. Am inceput sa lucrez in mass-media in 1994, iar relationarea cu oamenii a fost intotdeauna pasiunea mea. Am facut o pauza timp de cativa ani, iar din 2006 m-am intors la vechea mea pasiune radioul si televiziunea, imbinand educatia complementara cu emisiunile radio– TV.
Lucrez cu copiii inca din 2003, iar astazi realizez emisiuni radio si TV pentru parinti si adolecenti. Intre timp m-am documentat in domeniul comunicarii, am citit cat de mult am putut. Am decis in 2007 sa concretizez ce stiu si sa urmez un curs de Formator de formatori, care sa certifice si sa acrediteze ceea ce fac. Am urmat acest curs, nu doar unul de formator (trainer) si datorita faptului ca astfel pot la randul meu sa pregatesc traineri.
De atunci urmez acest drum al educatiei complementare atat pentru copii cat si pentru parinti si dascali, dorinta mea fiind aceea de a stabili o relatie cat mai buna intre parinte – copil – profesor, creand astfel pentru copil un mediu propice de dezvoltare.
Idei de Afaceri: Prin A.P.E.C. oferiti, de asemenea, materiale de studiu, organizati seminarii, workshopuri pentru cei interesati sa afle metode noi de relationare cu tinerii din ziua de azi. Dar pentru relationarea si educarea celor de varste mai mare?
Simona Hupov: Da, oferim si materiale de studiu pentru adulti. Este vorba de DVD-ul meu pentru parinti pe tema relationarii in familie: „Parinte inteligent sau dresor eficient?”, o carte de educatie financiara, adaptata realitatii romanesti: „Iesi din labirint”, autor Luca Dezmir si un DVD de educatie financiara pentru tineri: „Pasi catre securitatea financiara”, autor Mirela Bojin.
Asa cum am spus si anterior, „segmentul nostru de piata” implica si copiii din gradinite. Parintii sunt deschisi la cursuri alternative in care cei mici sa treaca prin experiente noi.
Ca exemplu va dau cele doua cursuri motivationale in care folosim calul si cainele drept co-traineri. Copiii sunt incantati sa lucreze cu aceste animale, iar ele ii invata ce inseamna curajul, respectul si dragostea.
Pentru astfel de seminarii insa, trebuie o pregatire speciala a trainerului (a trebuit sa urmez un curs organizat de Societatea Ecvestra Romana), trebuie sa lucrezi cu animale care stiu ce inseamna relatia cu copilul, iar noi, ca traineri, trebuie sa stim sa relationam atat cu animalul, cat si cu copilul
Se pot face lucruri minunate, totul este sa te implici, sa inveti si sa nu faci lucrurile dupa ureche. Parintii si copiii stiu foarte bine ce vor si stiu cum sa aleaga. Daca aceste conditii sunt indeplinite, poti fi un trainer de succes, daca nu, este mai bine sa nu incepi o astfel de meserie.
Idei de Afaceri: Legat de programa unui curs, cum anume alegeti tema si cum realizati designul necesar?
Simona Hupov: In cadrul asociatiei avem cursuri diverse, de la seminarii de doua ore pana la cursuri cu durata de un an sau chiar mai mult. Fiecare dintre ele are scopul lui, iar programa este elaborata in asa fel incat sa implice copiii in curs inca din prima zi si sa-i atraga sa invete de la o sedinta la alta.
La cursurile cu durata de un an, programa este structurata pe sedinte saptamanale. Spre exemplu, „Cursul de comunicare” are durata de 35 de saptamani. La seminariile motivationale de 2-4 ore alegem o abilitate pe care vrem sa o aprofundam. Ca urmare, structuram seminarul in asa fel incat copiii sau tinerii sa lucreze pe acea abilitate atat prin teorie, cat mai ales prin practica.
In tabere, combinam activitatile indoor cu cele autdoor, distractia cu teoria, dar mai ales punem accent pe libertate si prietenie. Il am alaturi de mine in acest demers pe sotul meu, membru si el al A.P.E.C., care se ocupa de partea outdoor a taberelor, invatand copiii sa respecte natura si sa o protejeze.
Idei de Afaceri: Sa recapitulam. Ce cursuri si seminarii organizati?
Simona Hupov: Avem mai multe activitati pe care le derulam pe parcursul anului. Seminarii motivationale pentru copii si tineri, seminarii de educatie financiara pentru copii, curs de comunicare si oratorie. Acest curs se continua in al doilea an cu un altul de radio-TV, in care copiii se vor familiariza cu aceste notiuni.
Apoi, mai sunt taberele de camaraderie (http://camaraderie.ro) si cursurile de arta culinara pentru copii.
De asemenea, organizam seminarii de relationare parinti-copii, seminarii tematice pentru parinti si copii. Sustinem prelegeri pentru parinti sau pentru profesori pe tema relationarii cu parintii si elevii si, asa cum v-am spus, cel mai drag proiect noua, „Avantaj la start” (http://proiectul.avantajlastart.net).
Idei de Afaceri: Care este cursul sau seminarul cel mai solicitat? Care este tema care va place cel mai mult, ca trainer?
Simona Hupov: Toate activitatile noastre sunt de interes. In general, copiii care participa la cursuri vin si in tabere sau parintii care au participat la prelegerile noastre isi trimit mai apoi copiii in tabere sau la cursuri.
Copiii de la cursul de comunicare vin si la cele motivationale, apoi vin si in tabere cu alti prieteni si asa mai departe. Este o relationare intre toate serviciile incat nu as putea spune care este cel mai solicitat.
Cat despre tema cea mai draga mie, ea a fost si ramane comunicarea sub toate formele ei, verbala si nonverbala, in familie, la scoala sau intre prieteni. Consider, si acesta este mesajul pe care il transmit tuturor, ca o comunicare eficienta duce la o relatie reusita in orice domeniu.
Idei de Afaceri: Aveti mare dreptate. Ce cursuri ar trebui sa urmeze copiii pentru a fundamenta exact acele „sectoare” care tin de partea emotionala, cognitiva, o buna dezvoltare psihica, de mare folos in viata?
Simona Hupov: As putea face o sumedenie de recomandari, dar nu o voi face. Voi spune parintilor doar ca trebuie sa ofere copiilor lor cat mai multe experiente noi. Sa ii lase sa incerce o multime de sporturi, sa participe la cat mai multe tabere si sa ii implice in cat mai multe activitati recreative.
Toate acestea trebuie facute cu masura in ceea ce priveste timpul liber al copilului, in asa fel incat copilul sa ramana cu experiente placute, din care cu siguranta va invata multe. Daca ar fi sa recomand ceva, ar fi acele cursuri care se fac pentru copii si pentru care adultii merg in „team building”: comunicare, relationare, leadership s.a.m.d.
Idei de Afaceri: Gasim detaliile si preturile pe site? Cum se procedeaza?
Simona Hupov: In general, preturile sunt afisate pe site-ul nostru. Totusi, multe din ele pot fi negociate si, mai mult, oferim o multime dintre servicii gratuite (spre exemplu, prelegerile pentru parinti si pentru profesori).
Multi dintre cei care participa la unul dintre cursuri beneficiaza de alte gratuitati, sau cei care au fost alaturi de noi in taberele de vara pot participa la tabara de Revelion.
Singura conditie pentru a participa la astfel de cursuri este formarea unei grupe de minimum 10 participanti. Singura exceptie sunt seminariile pentru parinti si copii impreuna, caz in care programarea se face din timp si temele se aleg in functie de cerintele participantilor.
Idei de Afaceri: O perspectiva interesanta si deosebit de utila este aceasta abordare copil-parinte-profesor. Povestiti-ne ceva si despre planurile viitoare privind acest domeniu sau complementare.
Simona Hupov: Acest domeniu este atat de vast si se pot face atat de multe incat as monopoliza prea mult din timpul cititorilor, totusi avem planuri mari. Vrem ca proiectul „Avantaj la start” sa patrunda in toate scolile din Romania si cat mai multi tineri sa aiba acces la informatiile de educatie complementara, mai ales ca totul este gratuit si nu necesita decat bunavointa din partea profesorilor.
Avem in plan noi tabere motivationale, noi cursuri de leadership pentru copii si cateva noi emisiuni radio-TV pentru parinti. Unul din scopurile noastre este acela de a imbunatati relatia parinte-copil si prin educarea parintelui.
Idei de Afaceri: Atunci vom tine aproape de http://simonahupov.com.
Aflati toate detaliile necesare demararii unei afaceri ca trainer pentru copii din ghidul complet si actualizat. Ghidul este disponibil aici!
Articole conexe
Ai curaj sa devii o mamica-antreprenor? Ce afaceri poti sa incepi
de Stanciu Ioana4 afaceri simple pentru femei: ce idee te tenteaza?
de Marinache PaulaFemeile de afaceri, carieristele si sentimentul de impostoare!
de Maria NicutarMame de afaceri: 3 reguli de care tinem cont cand vrem sa pornim o afacere!
de Maria NicutarAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit