Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Interviu cu Olivia Podobea - Antreprenoare, trainer pentru copii si mama

de Zenobia Badescu 28 Sep. 2011 8539
4.83 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Din punctul de vedere al dnei Podobea, director ā€žSolve&Performā€ si trainer, piata de training pentru copiii din Romania este la inceput. Chiar daca au existat incercari si in anii anteriori, piata abia se contureaza. Spre exemplu, firma ā€žSolve&Performā€ a lansat in 2008 cursul-pilot de educatie financiara pentru copii.

Experienta a avut success si cererile pentru traininig au inceput sa vina treptat din toate colturile tarii! Este un business win-win, toata lumea are de castigat. Avand o buna experienta in domeniu ca antreprenor si o viziune limpede asupra pietii, dna Podobea este convinsa ca, „desi la inceput, este o piata cu mult potential, adresandu-se la nivel de beneficiari tuturor copiilor, iar la nivel de client acelor parinti ei insisi obisnuiti cu acest concept”.

Idei de Afaceri: Dna Podobea, ce calitati pedagogice ii sunt necesare unui trainer pentru copii?
Olivia Podobea: Eu cred foarte mult ca un cadru didactic cu vocatie va fi un trainer foarte bun. Motivul este ca, la creativitate – care este conditie esentiala, flexibilitate, respect pentru copil ca si pentru adult, trainerul cadru didactic poate adauga cunostintele sale de metodica, proiectare a fiecarei sesiuni de training si de class management.

Foarte importanta si cu totul diferita la activitatile cu copiii este activitatea de class management (managementul clasei). Evident ca exista si traineri fantastici care lucreaza extraordinar cu copiii chiar daca nu sunt cadre didactice. Si pentru acestia si pentru primii, ingredientul care face diferenta este vocatia de pedagog. O ai sau nu. Daca o ai, trainingul va fi o a doua natura.

Idei de Afaceri: Sunt parintii receptivi in privinta educatiei complementare sau mai este mult de lucru in acest sens?
Olivia Podobea: Ca in orice, exista si alb si negru. Sunt parinti constienti si, in general, sunt cei care activeaza ei insisi in medii competitive, in care modul de lucru, rezultatul concret, atitudinea, comunicarea si negocierea fac diferenta.

Idei de Afaceri: Ce cursuri de educatie complementara le recomandati pentru copiii lor?
Olivia Podobea: In general ma feresc sa dau sfaturi sau sa fac recomandari, dar pot vorbi despre cursurile care au avut impact asupra fiului meu de 14 ani: comunicare, negociere, educatie financiara, management al timpului, cu alte cuvinte cursuri pentru toate acele soft skills despre care se vorbeste numai in educatia profesionala a adultilor.

Eu cred cu tarie ca, invatate temeinic, toate aceste lucruri au o mai mare sansa sa produca rezultate atunci cand sunt abordate mult mai devreme. Eforturile implicate in formarea unor astfel de soft skills sunt cu totul mai mici daca pornim de la o varsta frageda. Vorbim aici de un Paretto aplicat vietii copiilor.

Idei de Afaceri: Cum au fost primite de clienti primele cursuri pentru copii organizate de firma Solve&Perform?
Olivia Podobea: In 2008, in cadrul a doua tabere la care au participat in total 85 de copii, am organizat primul curs „Ora de educatie financiara pentru copii”. La momentul acela, atentia mea s-a concentrat pe reactia beneficiarilor, a copiilor, vrand sa vad daca ei sunt interesati de acest subiect si de modul in care am gandit livrarea. Reactia a fost foarte buna, de aceea am continuat organizarea acestui tip de curs.

Idei de Afaceri: Asadar, ce cursuri pentru copii sunt organizate de firma pe care o conduceti si pentru ce varste?
Olivia Podobea: Unul dintre ele este „Ora de educatie financiara” pentru copii cu varste intre 9 si 11 ani, dar am avut si am cursanti mai mari, deci putem adapta cursul pentru varste pana la 18 ani. Cel de-al doilea, „Hartile gandului – invata mai usor, mai repede, mai eficient”, este un curs destinat copiilor din ciclul gimnazial.

Idei de Afaceri: Ce ne puteti spune despre programa unui curs?
Olivia Podobea: Programa este realizata la libera alegere, pe baza nevoii identificate pe piata, a viziunii si experientei trainerului.

Idei de Afaceri: De ce optati pentru grupe de 10-12 copii?
Olivia Podobea: Pentru ca, din punct de vedere al class managementului, este un grup care se poate gestiona fara probleme. In plus, acest numar imi permite si sa ma aplec asupra elementului de cunoastere fara sa consum chiar foarte mult timp. Ma refer aici la faptul ca, necunoscandu-se intre ei, de multe ori este absolut obligatoriu sa aloc timp si unor activitati creative pentru cunoastere.

Un alt motiv este faptul ca acest numar confera atat suficienta dinamica grupului, cat si posibilitatea de a lucre pe perechi si grupuri mici, numarul de perechi si/sau grupuri ce se pot astfel forma fiind unul pe care il poti gestiona eficient singur. In plus, in training exista un raport clar de 1 la 10/12. Peste acest numar se recomanda sa se lucreze in doi.

Idei de Afaceri: Ca o curiozitate, dintre copiii care urmeaza un curs, cine detine ponderea mai mare, fetitele sau baietii?
Olivia Podobea: In general, grupurile sunt mixte, decizia finala cu privire la inscriere apartinand parintilor si luandu-se, in cele mai multe cazuri, pe baza pretului. Copiii participa la o sedinta demo si intotdeauna sunt atat baieti cat si fete si, in unanimitate, se declara interesati.

Idei de Afaceri: Cate grupe de copii si adolescenti ati avut inscrise de la inceputul anului si pana in prezent?
Olivia Podobea: Pentru mine, anul 2011 a fost marcat de demararea unor proiecte importante la nivelul firmei pe care o conduc, de aceea pana in luna iunie a.c. nu mi-am propus un numar semnificativ de grupe. Am o grupa in desfasurare in prezent. Dupa aceasta data insa, si pana la finalul anului 2011, am planificata livrarea cursului in cel putin 10 din centrele after-school din Bucuresti, deci minimum 100 de copii.

Idei de Afaceri: Faptul ca sustineti cursuri chiar in locatiile centrelor after-school reprezinta un avantaj de ambele parti. Dar, in general, unde sunt sau pot fi organizate aceste cursuri?
Olivia Podobea: In general, inchiriem locatii centrale in Bucuresti. Asa cum precizam, am lansat la nivelul Capitalei programul destinat centrelor after-school, cursul urmand sa se desfasoare la sediul acestora. Pe de alta parte, in functie de cereri, am organizat cursul si in afara Bucurestiului, un exemplu in acest sens fiind Bacaul.

Idei de Afaceri: Cum demarati, administrativ vorbind, un astfel de curs si ce presupune?
Olivia Podobea: Aceasta parte premergatoare livrarii (cum se spune in training) este partea cea mai dificila. A fost o vreme cand am promovat singuri, dar am concluzionat ca este mai eficient sa alocam partea de promovare si vanzare unei firme specializate. Tot ceea ce tine insa de structura cursului, continut, metode etc. este partea pe care, in cazul „Orei de educatie financiara pentru copii”, mi-o asum personal.

Idei de Afaceri: Cum decurge un astfel de curs efectiv, odata cu venirea participantilor?
Olivia Podobea: In mod clar, cel putin prima sesiune este marcata de nevoia de acomodare si de aceea aloc activitatilor de spargere a ghetii si de cunoastere cat mai mult timp. Viziunea mea este sa merg pe structura pe care o am in acest moment definitivata, ruland-o deja de multe ori. Exista desigur si variatiuni de la o anumita grupa la alta, aceste variatii depinzand de grupa de varsta a copiilor participanti. Tematica este aceeasi, dar metodele si activitatile sunt diferite.

Idei de Afaceri: Ce alte tipuri de cursuri sau elemente noi intentionati sa oferiti copiilor?
Olivia Podobea: In acest moment consider ca cele doua cursuri pe care le oferim in prezent nu au ajuns inca la maturitate, dar daca este sa vorbim pe termen mediu de acum inainte, planul nostru prevede cursuri de comunicare si de negociere. Pe de alta parte, daca vom identifica o nevoie pentru un alt tip de curs, vom avea cu siguranta o astfel de initiativa.

Daca doriti sa aflati toate informatiile necesare pentru demararea unei afaceri ca trainer pentru copii, aveti la dispozitie un ghid complet disponibil chiar aici!




Tags: trainer pentru copiiafaceriidei de afaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Ai curaj sa devii o mamica-antreprenor? Ce afaceri poti sa incepi

de Stanciu Ioana
24 Apr 2017
Tot mai multe femei, care au o cariera de cel putin 5 ani ca angajat si o sisteaza in timpul sarcinii, atunci cand vor relua activitatea...

4 afaceri simple pentru femei: ce idee te tenteaza?

de Marinache Paula
11 Sep 2020
Din ce in ce mai multe femei vor sa isi deschida propria afacere, din dorinta de a avea un program flexibil, independenta financiara si de a petrece...

Femeile de afaceri, carieristele si sentimentul de impostoare!

de Maria Nicutar
27 Iun 2013
Suntem mame de afaceri, femei de afaceri, carieriste convinse si viata nu este deloc usoara pentru noi. Nici pentru femeile casnice nu e viata mai...

Mame de afaceri: 3 reguli de care tinem cont cand vrem sa pornim o afacere!

de Maria Nicutar
13 Ian 2013
Copiii nostri sunt cei mai importanti pentru noi si am face orice pentru ei. Le oferim cea mai mare parte din timpul nostru, din energia noastra, din...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]