Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
10 trucuri pentru a trece cu bine de vizita organele de control
Ma refer, in primul rand, la organele fiscale, deoarece cu acestea venim cel mai des in contact. Fie ca trebuie sa depunii o declaratie fiscala, sa obtii un certificat fiscal, sa ceri rambursarea T.V.A.-ului sau fie ca este vorba doar de un control de rutina, Fiscul este mai intotdeauna prezent.
Cresterea prepelitelor japoneze
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
O a doua categorie este, evident, reprezentata de organele de politie. Dintr-un motiv sau altul (verifica existenta vreunei autorizatii, instrumenteaza o anumita plangere etc.) si aceste organe sunt, de asemenea, prezente in mod frecvent.
Apoi, o alta categorie importanta o constituie nenumaratele institutii care, prin functionarii anume desemnati, verifica modul de respectare a multitudinii de reguli referitoare la desfasurarea activitatii unei firme:
Oficiul pentru protectia consumatorului, Administratia Domeniului Public, Corpul de control comercial al primariei, Departamentul pentru disciplina in constructii, Politia sanitar veterinara si multe altele. Nu in ultimul rand trebuie mentionata Garda financiara, care efectueaza controale cu caracter inopinat si are posibilitatea de a confisca bunuri.
Pentru a putea efectua un control, nu este de ajuns ca o persoana sa fie angajata Administratiei financiare ori a Oficiului pentru protectia consumatorului – ea trebuie sa aiba calitatea de organ de control. Aceasta calitate se acorda printr-un document emis de catre conducatorul institutiei din care face parte persoana. In cele mai multe cazuri este vorba de ordinul de deplasare pe care persoana care vine in control trebuie sa il prezinte semnat, datat si cu elementele din care sa rezulte competenta de a verifica societatea ta.
10 reguli de respectat cand te viziteaza organele de control
1. In fata organului de control nu trebuie sa fii nici obraznic nici slugarnic; trebuie sa fii normal. Ia exemplul contactului cu un caine rau: daca fugi de el, iti va rupe pantalonii; daca te lupti cu el, poti sa te alegeti cu rani serioase; daca stai fix si calm in fata lui, deja l-ai dezarmat.
2. Nu raspunde niciodata pe loc si la nervi la nici o problema. Incearca sa iei un ragaz, pentru a te documenta, pentru a cauta actele necesare, pentru a formula un raspuns scris. Apeleaza la un specialist. Nu uita ca in timpul controlului chiar ai dreptul de a fi asistat.
3. Evident ca trebuie, cu politete, dar cu toata fermitatea, sa ceri persoanelor venite in control sa se legitimeze si sa-si prezinte imputernicirile. Nu ezita sa mai intrebi o data numele, numarul legitimatiei si celelalte elemente de identificare si sa le notezi exact. Nu sta de vorba cu cel care nu are legitimatia. Vei avea surpriza sa constati ca se retrage fara alte insistente.
4. Uniforma (fie ea de politist, gardian sau comisar al Garzii) nu inlocuieste legitimatia. Evident ca legitimatia mai trebuie si vizata la zi. Daca nu este, persoana venita in control este un ,,fost” sau un impostor.
5. Daca ti se cere sa semnezi procesul verbal, este bine sa refuzi. Refuzi, de asemenea, sa il primesti si vei castiga astfel timp pretios. Organul de control va fi obligat sa ti-l comunice prin posta. Daca nu o face, si se intampla des acest lucru, executarea sanctiunii (in cazul amenzii) este prescrisa. Pentru a fi indeplinita procedura de comunicare trebuie sa si semnezi confirmarea de primire. Daca poti evita primirea timp de 30 de zile, obligatia de plata a amenzii se prescrie.
6. Oricum, inainte de a semna procesul verbal sau de a scrie obiectiunile fata de ceea ce ti se imputa consulta-ti juristul, contabilul ori un expert in domeniu. Este bine ca observatiile sa ii fie prezentate organului de control chiar in timpul desfasurarii controlului. Va avea timp la randul lui sa reflecteze asupra acestora si vei evita discutiile desarte de la sfarsit cand nimic nu se mai poate schimba.
7. Nu uita ca actele de control nu sunt niciodata definitive. Toate actele de control sunt supuse unei cai de atac, iar procesul-verbal intocmit trebuie sa mentioneaze in final temenul si organul caruia trebuie sa te adresezi.
8. Organul de control nu are, prin lege, numai rolul de a sanctiona, ci si pe acela al indrumarii. Nu strica sa ii arati ca stii asta.
9. Legea prevede pentru amenzi, fara nici o exceptie, posibilitatea inlocuirii lor cu avertismentul. Cu putina diplomatie poti determina organul de control sa se rezume la asta. Nu trebuie sa uite ca nu toate faptele constituie contraventie.
10. Oricat de mult ar dura actiunea de control, organul de control nu poate acoperi intr-un timp limitat totalitatea operatiunilor pe care le faceti. Condu-l cu amabilitate si cu multe detalii catre zonele unde stai foarte bine.
Articole conexe
ASF: Vom avea GDPR special pentru domeniul financiar
de Florin AmarieiViziunea globala a directorilor financiari, concentrata pe reduceri de costuri
de Florin AmarieiMotivarea non-financiara are totusi niste costuri. Care sunt acestea si cum le poti folosi in beneficul afacerii tale?
de Teo Manole5 beneficii ale recompensarii non-financiare
de Teo ManoleAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit