Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

11 sfaturi pentru persoanele carora nu le place sa negocieze

de Marian Curelaru 05 Mai. 2014 2199
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Unii manageri considera ca negocierea este o treaba care trebuie rezervata doar celor specializati in tehnici de comunicare specifice. Din acest motiv evita sa se implice activ in negocieri. Acelasi lucru se intampla si atunci cand cred ca nu stapanesc suficient abilitatile de a argumenta, a manipula si a nu se lasa manipulat, a interpreta limbajul trupului si a reusi sa-si ascunda trairile precum jucatorii de poker etc.

Uneori, insa, partiparea la o negociere este un imperativ. Ce-i de facut?
 
1. Indicati o prima suma. Cei mai multi oameni ezita sa avanseze primii o suma, dar riscul de a face astfel o afacere proasta este foarte mic. Prima suma reprezinta un punct de pornire pentru restul negocierii, deci faceti o oferta scazuta daca vreti sa cumparati sau una ridicata daca vreti sa vindeti.
 
2. Nu faceti estimari aproximative.  Ca vanzator, nu spuneti niciodata "dupa mine, in cele din urma, aceasta va costa intre 500 si 1.000 de euro". Cumparatorul se va astepta in acest caz la un pret definitiv apropiat de estimarea dumneavoastra cea mai scazuta. Faceti o estimare doar atunci cand dispuneti de toate informatiile necesare.
 
3. Folositi tacerea ca o arma.  Daca faceti o oferta iar interlocutorul o refuza, taceti. Pentru a umple acea tacere, partenerul dumneavoastra de negociere va incepe, de cele mai multe ori, sa mentioneze motivele refuzului sau si aceasta va va furniza informatii importante care altfel v-ar scapa. Ascultati si reflectati cat mai mult posibil pentru a descoperi ce vrea cu adevarat interlocutorul.
 
4. Sperati intotdeauna la cel mai bun rezultat. O speranta indrazneata da cele mai bune rezultate. Incepeti mereu o negociere pornind de la ideea ca veti reusi sa incheiati un acord fantastic.
 
5. Cedati asupra unui punct si obtineti altceva in schimb. Fiti gata sa va dovediti conciliant sau sa va adaptati pretul, dar cereti intotdeauna ceva in schimb. Daca va asteptati la o negociere prelungita, este bine sa stiti ca puteti cere unele lucruri pur si simplu pentru a renunta la ele mai tarziu.
 
6. Cereti un minut de reflectie.  Nu va simtiti incoltit si, inainte de incheierea unei bune afaceri, cereti intotdeauna un mic moment de reflectie: utilizati acest moment pentru a va calma si a gandi bine afacerea.
 
7. Acordati-va timp.  Nu incercati niciodata sa incheiati rapid o negociere ca sa scapati. Acordati-va timp pentru a reusi o afacere buna. O negociere care treneaza un pic mai mult il va incita pe interlocutor sa faca si el concesii.
 
8. Ignorati amenintarile.  Afirmatiile insolente si amenintarile nu sunt nimic altceva decat tactici de negociere si semne de incertitudine. Incercati, deci, sa cititi printre randuri.
 
9. Linistiti discutia. Daca uneori va puteti simti prins intr-o capcana la masa de negociere, acelasi lucru i se poate intampla si interlocutorului dumneavoastra. Daca-l inghesuiti prea tare, s-ar putea sa puneti pe fuga un cumparator sau un vanzator potential. 
 
10. Nu incercati sa "castigati".  O negociere nu este un joc in care castigi sau pierzi. O afacere buna satisface ambele parti.
 
11. Lucrati la crearea unei relatii de afaceri. Considerati mereu negocierea la care participati drept inceputul unei relatii de afaceri de lunga durata.
 


Tags: managementul comunicariinegociereabilitatisfaturitactici

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cum sa pregatesti un Secret Santa la birou: idei si sfaturi

de Idei de afaceri
05 Dec 2024
Secret Santa este unul dintre cele mai asteptate momente din sezonul sarbatorilor la birou. Este ocazia perfecta sa aduci zambete, sa incurajezi...

Cum sa economisesti bani pentru un avans la credit: 3 sfaturi utile

de Idei de afaceri
29 Ian 2024
Achizitia unei locuinte presupune o investitie generoasa si, uneori, veniturile personale nu sunt indeajuns pentru a sustine integral costurile...

Sfaturi pentru realizarea si prezentarea planului de afaceri catre banca

de Idei de afaceri
09 Feb 2024
Pentru prezentare, lungimea planului trebuie sa fie cuprinsa intre 15 si 35 de pagini, fara proiectiile financiare si anexe. Bancile uneori vor cere...

Sfaturi oficiale UE cu privire la oficializarea BREXIT

de Florin Amariei
06 Nov 2020
Perioada de tranzitie se incheie, asadar UE a publicat o serie de sfaturi oficiale care vin in ajutorul celor care au relatii comerciale cu regatul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]