de Florin Amariei
06 Mai. 2020
13867
Sa ai o afacere este munca grea. Pe langa faptul ca trebuie sa gandesti intregi strategii pentru a tine compania pe profit, mai ai si o intreaga echipa de manageriat. Ei bine, cand vine vorba de o afacere de familie... Lucrurile se complica. Sa vedem, asadar, cele 3 secrete pentru o afacere de familie de succes.
1. Afacerile de familie practica minimalismul
Intr-o lumea unde inovatia este extrem de ceruta si apreciata este tentant sa te dai pe valul oricarui trend care apare in industrie. O afacere de familie de succes, insa, au un obicei de practica minimalismul atunci cand vine vorba de administrarea afacerii. Asta inseamna ca aceste afaceri vor fi tot timpul un pic mai sceptice in ceea ce priveste entuziasmul de moment si vor analiza cu grija in ce-si investesc economiile sau ce noua arie dezvolta pentru afacerea lor. Acesta e unul din motivele pentru care o afacere de familie va avea cu greu un birou precum Google sau Apple care sa fie pe placul oricarui milenial sau pretentios. O afacere de familie isi va investi capitalul in angajarea unor oameni-cheie pentru companie care, atunci cand recesiune va aparea, nu vor fi subiectul unei concedieri. Ce inseamna asta pentru un business de familie? Ei bine, poate nu vor fi norocosii care sa aiba un boom intr-o perioada economica fasta, insa in timpul unei crize globale o afacere de familie poate supravietui mult mai usor, pastrandu-si angajatii.
2. Afacerile de familie nu prioritizeaza maximizarea profitului
Un astfel de business anticipeaza faptul ca vor fi prezenti in piata pentru o perioada mai lunga fata de un start-up, asadar majoritatea au tendinta de a-si realiza si o strategie defensiva. Asta inseamna siguranta si pentru patron/i, si pentru angajati. Secretul numarul doi este reprezentat de faptul ca o afacere de familie va face profit, insa nu-si va seca angajatii sai pentru a obtine tot timpul maximum de capital posibil, ceea ce face dintr-un astfel de business o "aventura" pe termen lung potrivita pentru aproape orice mediu economic.
3. Afacerile de familie evita conflictul
Al treilea secret despre care vom discuta aici este legat despre certuri. O mare slabiciune al acestui tip de business este reprezentat de faptul ca membrii familiei vor avea tot timpul ceva de comentat, de adaugat, de facut in plus sau in minus si, inevitabil, se va ajunge la o situatie conflictuala. Solutia? Definirea clara a fiecarui rol detinut de fiecare membru al familiei in firma, asa nemaivand riscul unor certuri care ar putea crea perioade de incertitudine pentru companie. Acest lucru este aplicat cu succes de peste 50 de ani de Jayco, o companie producatoare de RV-uri din SUA. CEO-ul Jayco spune ca o regula pe care au aplicat-o inca de la inceput este ca acasa, la intruniri de familie sau la masa nu discuta niciodata despre munca. Afacerile se fac la birou si acolo vor avea loc orice discutii sau sedinte necesare.
Acestea au fost cele 3 secrete pentru o afacere de familie de succes. Aplica-le si tu daca nu o faceai deja!
Succes!
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: afaceri de familiereguli afaceri de familieafaceri de familie de succesidei de afaceri de familieafaceri 2018 romania