Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
6 calitati pe care oamenii de succes le au in comun
Profesorul Jeffrey Pfeffer, detinatorul catedrei de Comportament organizational, de la Graduate School of Business a Universitatii Stanford, a studiat biografiile unor oameni de succes, printre care si presedinti americani, si a identificat 6 trasaturi ale succesului pe care le-a descris in lucrarea "Power: Why Some People Have It and Others Don't" ("Puterea. De ce unii reusesc sa o obtina, iar altii nu").
Iata in continuare o prezentare succinta a calitatilor comune oamenilor de succes, din perspectiva lui Jeffrey Pfeffer:1. Energia
Aceasta trasatura este esentiala. Intr-adevar, oamenii de succes lucreaza aproape fara incetare, iar asta implica o doza mare de energie, pe care unele persoane o au, iar altele pur si simplu nu.
Intr-un studiu axat pe directorii din mai multe industrii, s-a stabilit ca multi dintre ei aveau saptamani cu 60-65 de ore de munca, ceea ce inseamna cel putin sase zile de munca a cate zece ore pe zi. Abilitatea si disponibilitatea de a munci multe ore au caracterizat multe persoane de succes. Energia si rezistenta fizica aduc cu ele multe avantaje. In primul rand, te ajuta sa rezisti in fata adversarilor sau chiar sa te folosesti de forta bruta pentru a depasi persoanele care-ti sunt superioare in ceea ce priveste inteligenta. In cel de-al doilea rand, energia si rezistenta te fac sa devii un model pentru alte persoane, motivandu-le prin forta exemplului sa munceasca mai mult la randul lor.
2. Concentrarea
Este clar ca oamenii de succes stiu exact ce vor pe termen lung. De exemplu, fostul presedinte american Lyndon B. Johnson a refuzat in tinerete o oportunitate de afaceri foarte buna legata de industria petroliera deoarece si-a dat seama ca o astfel de asociere i-ar fi diminuat sansele de a ajunge presedinte al Statelor Unite.
Oamenii puternici stiu sa nu-si risipeasca energiile alergand dupa mai multi iepuri deodata. Multi manageri americani de varf evita sa-si schimbe domeniile de activitate si chiar sa treaca de la o companie la alta pentru a-si consolida astfel puterea si a-si conserva energiile si atuurile.
3. Empatia
Sa stii ce isi doresc alte persoane si sa poti identifica caile prin care sa comunici cu ele in cele mai eficiente moduri sunt instrumente ale puterii foarte eficiente. Fireste, toti oamenii de succes stiu sa faca distinctia intre identificarea nevoile celorlalti si indeplinirea lor. Primul aspect este esential, iar cel de-al doilea negociabil.
"In ceea ce priveste abilitatea de a influenta alte persoane, este foarte important sa fii capabil sa le intelegi, sa le cunosti interesele si atitudinile, sa stii cum sa comunici cu ele. Desigur, toate astea nu inseamna automat ca vei actiona in interesul lor sau intr-o maniera prietenasca fata de ele. Ceea ce este important este sa identifici cele mai bune cai de a comunica cu ele si modurile prin care poti sa le influentezi", arata Jeffrey Pfeffer.
4. Flexibilitatea
Flexibilitatea, abilitatea de a-ti adapta rapid strategia in raport cu schimbarile care intervin, iti poate conferi o doza mare de putere pentru ca iti ofera posibilitatea de a-ti modifica discursul in functie de nevoi si a dobandi aliati noi in diverse circumstante.
"Faptul ca ajungi sa-i cunosti pe ceilalti nu te ajuta daca nu reusesti sa folosesti informatiile pentru a-ti schimba comportamentul. Desi are unele conotatii negative, flexibilitatea este esentiala in jocurile de putere. Iti ofera capacitatea de a-ti modifica abordarile, in loc sa te agati de cele care nu functioneaza".
5. Capacitatea de a tolera situatiile conflictuale
Daca ai tendinta sa dai inapoi de fiecare data cand un conflict se prefigureaza la orizont, nu vei reusi sa castigi multe batalii. Uneori, conflictele sunt necesare. Mai mult, adeseori ai de castigat doar prin faptul ca ceilalti sunt constienti de disponibilitatea ta de a te lupta.
"Deoarece nevoia de putere apare doar in circumstante conflictuale, una din trasaturile oamenilor puternici este disponibilitatea de a intra in conflict cu alte persoane. Evitarea conflictelor face ca o persoana sa fie mai placuta de catre colegii ei, insa persoanele cu personalitati placute nu sunt neaparat cele mai puternice si influente dintr-o organizatie".
6. Capacitatea de a-ti depasi orgoliul pentru a ajunge la un acord
La fel cum nu e bine sa eviti mereu conflictele, este un dezavantaj sa fii mereu intr-o stare de razboi. Aliantele sunt de multe ori mult mai benefice decat conflictele. Orgoliul poate fi un inamic redutabil, chiar si atunci cand stii care este miscarea corecta.
"Cateodata este important sa te lupti, sa iti faci rivalii sa plateasca pentru ca iti stau in cale, in loc sa faci ceea ce iti doresti. Alteori este important insa sa cladesti aliante si relatii de prietenie. Persoanele puternice au capacitatea de a-si schimba comportamentul in functie de nevoi si contexte, chiar daca asta inseamna sa-si calce uneori pe orgoliu".
Articole conexe
Secretul unui interviu de succes
de Idei de afaceriMotivarea corecta a angajatilor - cheia succesului afacerii
de Florin AmarieiManagementul timpului - instrumente care te ajuta sa te organizezi mai bine
de Idei de afaceriManagementul timpului intr-o afacere: 5 trucuri pentru a nu pierde vremea inutil
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit