Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

6 calitati pe care oamenii de succes le au in comun

de Marian Curelaru 23 Ian. 2014 3128
4.5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Profesorul Jeffrey Pfeffer, detinatorul catedrei de Comportament organizational, de la Graduate School of Business a Universitatii Stanford, a studiat biografiile unor oameni de succes, printre care si presedinti americani, si a identificat 6 trasaturi ale succesului pe care le-a descris in lucrarea "Power: Why Some People Have It and Others Don't" ("Puterea. De ce unii reusesc sa o obtina, iar altii nu").

Iata in continuare o prezentare succinta a calitatilor comune oamenilor de succes, din perspectiva lui Jeffrey Pfeffer:

1. Energia

Aceasta trasatura este esentiala. Intr-adevar, oamenii de succes lucreaza aproape fara incetare, iar asta implica o doza mare de energie, pe care unele persoane o au, iar altele pur si simplu nu.

Intr-un studiu axat pe directorii din mai multe industrii, s-a stabilit ca multi dintre ei aveau saptamani cu 60-65 de ore de munca, ceea ce inseamna cel putin sase zile de munca a cate zece ore pe zi. Abilitatea si disponibilitatea de a munci multe ore au caracterizat multe persoane de succes. Energia si rezistenta fizica aduc cu ele multe avantaje. In primul rand, te ajuta sa rezisti in fata adversarilor sau chiar sa te folosesti de forta bruta pentru a depasi persoanele care-ti sunt superioare in ceea ce priveste inteligenta. In cel de-al doilea rand, energia si rezistenta te fac sa devii un model pentru alte persoane, motivandu-le prin forta exemplului sa munceasca mai mult la randul lor.

2. Concentrarea

Este clar ca oamenii de succes stiu exact ce vor pe termen lung. De exemplu,  fostul presedinte american Lyndon B. Johnson a refuzat in tinerete o oportunitate de afaceri foarte buna legata de industria petroliera deoarece si-a dat seama ca o astfel de asociere i-ar fi diminuat sansele de a ajunge presedinte al Statelor Unite.

Oamenii puternici stiu sa nu-si risipeasca energiile alergand dupa mai multi iepuri deodata. Multi manageri americani de varf evita sa-si schimbe domeniile de activitate si chiar sa treaca de la o companie la alta pentru a-si consolida astfel puterea si a-si conserva energiile si atuurile.

3. Empatia

Sa stii ce isi doresc alte persoane si sa poti identifica caile prin care sa comunici cu ele in cele mai eficiente moduri sunt instrumente ale puterii foarte eficiente. Fireste, toti oamenii de succes stiu sa faca distinctia intre identificarea nevoile celorlalti si indeplinirea lor. Primul aspect este esential, iar cel de-al doilea negociabil.

"In ceea ce priveste abilitatea de a influenta alte persoane, este foarte important sa fii capabil sa le intelegi, sa le cunosti interesele si atitudinile, sa stii cum sa comunici cu ele. Desigur, toate astea nu inseamna automat ca vei actiona in interesul lor sau intr-o maniera prietenasca fata de ele. Ceea ce este important este sa identifici cele mai bune cai de a comunica cu ele si modurile prin care poti sa le influentezi", arata Jeffrey Pfeffer.

4. Flexibilitatea

Flexibilitatea, abilitatea de a-ti adapta rapid strategia in raport cu schimbarile care intervin, iti poate conferi o doza mare de putere pentru ca iti ofera posibilitatea de a-ti modifica discursul in functie de nevoi si a dobandi aliati noi in diverse circumstante.
"Faptul ca ajungi sa-i cunosti pe ceilalti nu te ajuta daca nu reusesti sa folosesti informatiile pentru a-ti schimba comportamentul. Desi are unele conotatii negative, flexibilitatea este esentiala in jocurile de putere. Iti ofera capacitatea de a-ti modifica abordarile, in loc sa te agati de cele care nu functioneaza".

5. Capacitatea de a tolera situatiile conflictuale

Daca ai tendinta sa dai inapoi de fiecare data cand un conflict se prefigureaza la orizont, nu vei reusi sa castigi multe batalii. Uneori, conflictele sunt necesare. Mai mult, adeseori ai de castigat doar prin faptul ca ceilalti sunt constienti de disponibilitatea ta de a te lupta.
"Deoarece nevoia de putere apare doar in circumstante conflictuale, una din trasaturile oamenilor puternici este disponibilitatea de a intra in conflict cu alte persoane. Evitarea conflictelor face ca o persoana sa fie mai placuta de catre colegii ei, insa persoanele cu personalitati placute nu sunt neaparat cele mai puternice si influente dintr-o organizatie".

6. Capacitatea de a-ti depasi orgoliul pentru a ajunge la un acord

La fel cum nu e bine sa eviti mereu conflictele, este un dezavantaj sa fii mereu intr-o stare de razboi. Aliantele sunt de multe ori mult mai benefice decat conflictele. Orgoliul poate fi un inamic redutabil, chiar si atunci cand stii care este miscarea corecta.

"Cateodata este important sa te lupti, sa iti faci rivalii sa plateasca pentru ca iti stau in cale, in loc sa faci ceea ce iti doresti. Alteori este important insa sa cladesti aliante si relatii de prietenie. Persoanele puternice au capacitatea de a-si schimba comportamentul in functie de nevoi si contexte, chiar daca asta inseamna sa-si calce uneori pe orgoliu".




Tags: managementsuccescalitati personalejeffrey pfeffer

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Secretul unui interviu de succes

de Idei de afaceri
03 Nov 2023
Secretul unui interviu de succes este foarte simplu. Trebuie sa stii foarte clar ce doresti de la viitorul angajat si sa adresezi intrebarile corecte...

Motivarea corecta a angajatilor - cheia succesului afacerii

de Florin Amariei
12 Feb 2020
Un lucru este evident: pentru ca o afacere sa functioneze la maximum de potential, angajatii trebuie sa fie motivati corespunzator. Antreprenorii...

Managementul timpului - instrumente care te ajuta sa te organizezi mai bine

de Idei de afaceri
29 Ian 2020
Time management este provocarea cu care multi dintre noi ne confruntam in ziua de astazi. Mai ales daca esti antreprenor, freelancer, manager sau...

Managementul timpului intr-o afacere: 5 trucuri pentru a nu pierde vremea inutil

de Idei de afaceri
11 Dec 2019
Timpul pare sa fie cel mai mare dusman al oamenilor, in acest secol al vitezei. La fiecare pas, auzi pe cineva care spune ca si-ar dori mai mult timp...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]