Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacerile din Romania cu actionariat autohton, valori duble fata de acum 10 ani

de Florin Amariei 29 Nov. 2019 3594
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

O analiza noua releva faptul ca afacerile din Romania care au actionariat autohton vor depasi pana la finalul lui 2019 valoare de 180 de miliarde de lei, adica dublu fata de acum 10 ani.

”De la extragerea si prelucrarea petrolului, la comert, transporturi, energie si telecomunicatii, cele mai importante business-uri duc economia nationala, dupa 30 de ani de capitalism, la cel mai ridicat nivel de dezvoltare din istorie”, spun specialistii.
 
Ei arata ca si profitabilitatea acestora a urmat aceeasi tendinta, de la 5,17 miliarde lei in 2010 la 12,1 miliarde lei in 2018.
 
Business-ul romanesc creste de la an la an, cu o rata semnificativa, in ciuda provocarilor de ordin fiscal si a zgomotului politic care afecteaza imaginea Romaniei in ochii investitorilor.
 
”De Ziua Nationala a Romaniei, ne mandrim cu o economie in plina ascensiune, in ciuda provocarilor ce tin de fiscalitate, de infrastructura etc. Business-ul cumulat al primelor 30 de companii care au si actionari romani va depasi in acest an nivelul de 180 de miliarde de lei, iar in 2020, va trece de granita de 200 de miliarde de lei. Este o consecinta a investitiilor semnificative si a cresterii afacerilor la nivelul intregii economii”, arata analiza Frames. 
 
Statisticile arata ca ritmul de crestere al business-urilor a atins, in ultimii cinci ani, un nivel sustinut si constant, semn al insanatosirii economiei dupa criza economica. In 2017, de exemplu, afacerile cumulate ale celor mai importanti investitori se situau la 146,6 miliarde lei, in crestere cu peste 10 miliarde lei fata de anul precedent (132,5 miliarde lei in 2016).
 
Top 30 – cele mai importante companii care includ actionariat romanesc este condus de OMV Petrom care, prin cele doua companii luate in calcul in analiza (OMV Petrom Marketing SRL SI OMV PETROM SA), a inregistrat anul trecut afaceri cumulate de 35,6 miliarde lei, in crestere cu 6 miliard lei fata de nivelul din anul precedent ( 29,8 miliarde lei) si cu aproape 15 miliarde lei fata de nivelul din 2010 (21 miliarde lei).  
 
Locurile urmatoare in clasament sunt ocupate, in ordinea cifrei de afaceri, de cele doua firme ale Rompetrol, Rompetrol Rafinare SA si Rompetrol Downstream SRL (ambele cu actionariat mixt roman si olandez), cu afaceri cumulate de 25 miliarde lei in 2018, fata de 20 miliarde lei in 2017.
 
Clasamentul primelor 10 de companii este completat de Kaufland Romania SCS (actionariat mixt – german si roman), cu afaceri de 10,8 miliarde lei in 2018 si Lidl Discount SRL (7,7 miliarde lei), ambele companii parte a grupului Schwarz. Pe locurile urmatoare se situeaza firma de materiale de constructii Dedeman SRL (7,2 miliarde lei), Engie SA (6 miliarde lei), Orange Romania SA (5,7 miliarde lei) si Romgaz SA (4,96 miliarde lei). 
 
Fata de 2010, afacerile Kaufland au crescut de la 4,67 miliarde lei la 10,8 miliarde lei, iar Dedeman, o companie cu capital pur romanesc, a ajuns la afaceri de 7,22 miliarde lei (1,55 miliarde lei in 2010).
 
In top 30 – business-uri care includ actionari romani urmeaza, in ordinea cifrei de afaceri, Hidroelectrica, Dante International (eMag),  Electrica Furnizare, Mediplus Exim, E.ON Energie, Fildas Trading, Altex Romania, OMV Petrom Gas, Complexul Energetic Oltenia, Transelectrica, Telekom Romania Communication, Takata Romania, Alro, Oscar Downstream, Coca-Cola HBC Romania, Enel Energie Muntenia, Enel Energie, BlueAir Avation, Nuclearelectrica si Telekom Romania Mobile Communications. Toate acestea au inregistrat afaceri cumulate de 60,7 miliarde lei, fata de 58,6 miliarde lei in 2017.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: afacerivaloareromania

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cum gestionezi investitiile unei afaceri mici - 4 solutii smart pentru un manager la inceput de drum

de Idei de afaceri
22 Mai 2023
Sa fii manager tanar iti aduce multiple satisactii, cum ar fi crearea unui impact social pozitiv si flexibilitatea de a-ti gestiona timpul, avand si...

Inflatia a scazut mai puternic in Romania fata de tarile din UE

de Bianca Tila
18 Mai 2023
In luna aprilie, rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut usor pana la 8,1%, de la 8,3% in martie. In Romania, aceasta a scazut de la...

Sfaturi pentru realizarea si prezentarea planului de afaceri catre banca

de Idei de afaceri
09 Feb 2024
Pentru prezentare, lungimea planului trebuie sa fie cuprinsa intre 15 si 35 de pagini, fara proiectiile financiare si anexe. Bancile uneori vor cere...

Documentele din spatele... ideilor de afaceri trebuie atent pastrate intr-un dulap metalic!

de Idei de afaceri
14 Iun 2022
Organizeaza-ti spatiul mai eficient, folosind un dulap metalic! Alege, dintr-o gama bogata de produse, modele pentru organizarea sau arhivarea...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]