de Bianca Tila
09 Aug. 2022
1300
In primul semestru al acestui an, Agentia Nationala de Administratie Fiscala a realizat incasari in valoare de 179,9 miliarde de lei. Comparativ cu anul trecut, acum s-a inregistrat o crestere cu 23,1%, potrivit presedintelui ANAF, Lucian Ovidiu Heius.
"In primele 6 luni de zile, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a realizat incasari in valoare de 179,9 miliarde de lei. Daca ne raportam la legile bugetare, la veniturile stabilite prin Legea Bugetului, este un grad de realizare de 107,3%, practic un plus de incasari de 12,2 miliarde de lei.
In acelasi timp, in aceste prime sase luni de zile am restituit TVA in valoare de 12,5 miliarde de lei. Daca ne raportam la primul trimestru din 2021, asa cum este normal, sa comparam anii intre ei, incasarile in semestrul I din 2021 au fost in valoare de 146,2 miliarde de lei, iar incasarile in semestrul I 2022, asa cum v-am spus, au fost de 179,9 miliarde de lei, rezultand un plus de incasari de 33,7 miliarde de lei, un indice nominal de crestere de 123,1%", a spus Lucian Ovidiu Heius.
In primul semestru al acestui an s-au incasat 6,7 miliarde de lei prin activitatea de executare silita, potrivit presedintelui ANAF. "De asemenea, stiti ca avem o directie speciala care se numeste Directia Generala de Executari Silite Speciale care incearca sa recupereze creantele stabilite in urma unor sentinte penale. Colegii de la aceasta directie au incasat in anul 2022, in primul semestru, 90,8 milioane de lei, cu 18,8% mai mult decat in anul 2021. De asemenea, prin valorificarea bunurilor intrate in proprietatea statului, am incasat 14,9 milioane de lei".
In primele sase luni din acest an au fost verificate 18.108 de persoane fizice si persoane juridice, dintre care 13.107 persoane juridice si 5.001 persoane fizice. De asemenea, in urma controalelor, sumele stabilite suplimentar au fost de 1,5 miliarde de lei. Ulterior, au fost inaintate organelor de urmarire penala 126 de sesizari.
"Activitatea de antifrauda are doua componente: descoperirea si combaterea evaziunii fiscale, si aici am recuperat 422,6 milioane de lei si am facut 101 sesizari penale; iar pe activitatea de prevenire a evaziunii fiscale au fost date 6.111 amenzi in valoare de 39,2 milioane de lei si 451 de avertismente. De asemenea, prin activitatea de verificare documentara au fost emise 589 de decizii de impunere in valoare totala de 197,6 milioane de lei", a spus Lucian Ovidiu Heius.
In cadrul conferintei de presa de prezentare a Raportului de activitate al ANAF pentru semestrul I 2022, presedintele ANAF a mentionat si activitatea lunii iulie. Astfel, incasarile din aceasta luna s-au ridicat la valoarea de 37,14 miliarde de lei. Comparativ cu luna iulie 2021, atunci s-au incasat 30,87 miliarde de lei.
In luna iulie, TVA restituit a fost in valoare de 3,6 miliarde de lei. "Practic, astazi, ANAF a adus rambursarile de TVA la zero zile intarziere. Nu mai exista nicio decizie de rambursare a TVA care sa nu fie efectuata", a spus Lucian Ovidiu Heius.
In semestrul I al acestui an au fost initiate activitatile Programului Arierate 2024. Acesta este dedicat preventiei privind acumularea de arierate, indrumarii contribuabililor in vederea respectarii obligatiilor fiscale si in domeniul dezvoltarii si implementarii activitatilor de executare silita, conform Raportului de activitate al ANAF. In ceea ce priveste incasarile din arierate recuperabile, acestea au inregistrat 27,9 miliarde de lei.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: anafincasari anaflucian ovidiu