Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Antreprenorii romani ar vrea muncitori din afara tarii

de Florin Amariei 29 Mar. 2019 3411
3.2 din 5 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Un barometru de opinie releva faptul ca antreprenorii romani ar vrea sa angajeze mai multi muncitori din afara tarii.

Problema cu forta de munca este cunoscuta de multa vreme. Oamenii de afaceri care desfasoara initiative antreprenoriale in Romania au tot mentionat despre acest lucru in intalnirile cu autoritatile si au evidentiat faptul ca trebuie luate masuri. Din nefericire, baromentru realizat de Frames&Train Your Brain arata ca din ce in ce mai multi patroni vor forta de munca din afara tarii.
 
62% dintre cei chestionati au declarat ca sunt dispusi sa angajeze forta de munca din strainatate, daca vor avea aceasta oportunitate, multi dintre ei considerand ca Romania poate suplini astfel, in mod eficient, criza de forta de munca din sectoarele aflate pe crestere.
 
Potrivit rezultatelor sondajului, numai 32% dintre respondenti cred ca romanii plecati la munca in Occident se vor mai intoarce in tara, astfel ca, in conditiile unui spor natural negativ, Romania are nevoie de o politica eficienta de atragere a fortei de munca din alte tari, la fel cum fac toate tarile din UE.
 
,,Germania, Franta, Spania, Italia au inteles ca economiile lor au nevoie de forta de munca tanara, activa. Pana si Polonia a atras 1 milion de muncitori din Ucraina. Romania nu poate sta in expectativa, in conditiile in care, din punct de vedere demografic, datele sunt de la an la an tot mai proaste’’, arata concluziile Barometrului Frames & Train Your Brain.
 
Intrebati care sunt domeniile in care muncitorii straini pot avea un cuvant de spus, 67% dintre respondenti au indicat constructiile, 54% - industria prelucratoare, 47% au amintit de sectorul HORECA iar 43% - sectorul serviciilor.
 
,,Opinia generala este ca integrarea muncitorilor straini reprezinta o solutie pentru dezechilibrele de pe piata muncii, in conditiile in care reintoarcerea romanilor din strainatate este pusa sub semnul indoielii. Dincolo de atragerea de muncitori fara studii, respondentii au declarat, in cadrul interviurilor telefonice, ca Romania poate suplini lipsa specialistilor romani din sectoarele cu deficit de forta de munca printr-o politica de atragere si incurajare a stabilirii in tara noastra a imigrantilor inalt calificati din tari terte, precum Republica Moldova sau din tarile africane, francofone’’, arata rezultatele barometrului.
 
,,Faptul ca strainii nu vorbesc limba romana reprezinta cea mai mare problema, in acest moment, cu o exceptie – cea a fortei de munca din Republica Moldova, vazuta drept cea mai atractiva in prezent pentru firmele romanesti. Obiceiurile, traditiile, inclusiv cele religioase, comportamentul social in unele cazuri diferit fata de cel al romanilor si absenta unei legislatii care sa le asigure strainilor o integrare optima in societate (dreptul la cetatenie, asigurarea medicala, accesul la educatie, accesul la creditare etc. ) genereaza, in continuare, multe semne de intrebare’’, arata barometrul Frames & Train Your Brain.
 
Interesant este si faptul ca, daca ar avea de ales intre un muncitor roman si unul strain, peste 60% dintre respondenti au indicat drept principale criterii de selectie – profesionalismul, experienta, seriozitatea si nivelul salarial solicitat. Numai 12% dintre respondenti au indicat nationalitatea.
 
Concluzia este ca Romania este pregatita sa atraga muncitori imigranti si famiiile lor, insa mai are de facut pasi importanti in ceea ce priveste dubla cetatenie, cetatenia pe principiul jus soli, dreptul de vot si accesul egal la educatie si formare profesionala, accesul la sistemul medical si de asigurari de sanatate, accesul la sistemul de asigurari si protectie sociala, accesul la locuinte, la invatarea limbii romane si facilitarea orientarii culturale asigurandu-se pastrarea identitatii culturale a strainilor.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: afaceriromaniaantreprenorimuncitori

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.2 din 5 - 5 voturi.

Articole conexe

Cum gestionezi investitiile unei afaceri mici - 4 solutii smart pentru un manager la inceput de drum

de Idei de afaceri
22 Mai 2023
Sa fii manager tanar iti aduce multiple satisactii, cum ar fi crearea unui impact social pozitiv si flexibilitatea de a-ti gestiona timpul, avand si...

Inflatia a scazut mai puternic in Romania fata de tarile din UE

de Bianca Tila
18 Mai 2023
In luna aprilie, rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut usor pana la 8,1%, de la 8,3% in martie. In Romania, aceasta a scazut de la...

Sfaturi pentru realizarea si prezentarea planului de afaceri catre banca

de Idei de afaceri
09 Feb 2024
Pentru prezentare, lungimea planului trebuie sa fie cuprinsa intre 15 si 35 de pagini, fara proiectiile financiare si anexe. Bancile uneori vor cere...

Evolutie antreprenoriala. De la o afacere mica la brand

de Idei de afaceri
07 Dec 2023
Din punctul unora de vedere, branding-ul este etapa finala pentru o afacere, apogeul, daca doriti. In momentul in care vorbim de brand, vorbim de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]