Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aproape 1 milion de mp noi de spatii moderne in Romania

de Florin Amariei 27 Aug. 2019 2937
3.67 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Dezvoltarea imobiliara pare a fi intr-un real boom in 2019, fata de 2018. Daca toate proiectele propuse pentru anul in curs se vor finaliza, atunci vor fi terminate aproape 1 milion de mp noi de spatii moderne.

Potrivit datelor anuntate de dezvoltatori, peste 900.000 mp de spatii moderne ar urma sa fie finalizate in acest an, din care circa jumatate reprezinta proiecte industriale si de logistica, potrivit JLL.
 
”Stocul de spatii industriale si de logistica din Romania va urca astfel la 4,2 - 4,25 milioane de mp, o crestere de peste 10% fata de 2018. La jumatatea anului, stocul a depasit pragul de 4 milioane mp, din care peste 2 milioane mp, este localizat in Bucuresti”, se arata in raport.
 
Activitatea de dezvoltare pe acest sector este incurajata de evolutia cererii din ultimii trei ani, in perioada 2016 – iunie 2019 fiind contractati peste 1,7 milioane de mp de spatii industriale si de logistica. Spre comparatie, in perioada 2011 - 2015, au fost inchiriati in Romania circa 1,2 milioane mp de spatii industriale si logistice, potrivit JLL.
 
”Pentru tot anul 2019, aproximativ 400.000 mp de spatii industriale si logistice se asteapta sa fie finalizati. Avand in vedere insa ca 180.700 mp au fost deja livrati in semestrul I si aproape 230.000 mp sunt in constructie, cel mai probabil livrarile vor fi mai mari de 400.000 mp patrati estimati initial. Pe fondul cererii puternice si a ponderii foarte mici a proiectelor speculative, rata de neocupare s-a mentinut la 6%”, se arata in comunicat.
 
In Bucuresti, pe piata de birouri, 2019 va fi un an record in ceea ce priveste livrarile noi, volumul anuntat fiind de 333.500 mp, mai mult decat dublul proiectelor finalizate in 2018.
 
”Desi au existat livrari noi atat in trimestrul II, cat si in primul trimestru, rata de neocupare a scazut usor de la 8%, la 7,5%, avand in vedere ca imobilele finalizate erau ocupate in proportie de 80-90% sau chiar 100% in unele cazuri, precum Renault Bucharest Connected si The Mark”, se arata in comunicat.
 
Prin urmare, noile cladiri nu au contribuit intr-o masura prea mare la volumul spatiilor vacante. Pe de alta parte, cererea a fost puternica in prima jumatate, fara relocari majore, cu exceptia Renault, care s-a mutat din Pipera Nord in partea de vest a orasului in Renault Bucharest Connected, potrivit JLL.
 
”Stocul de birouri din Bucuresti era estimat la peste 2,84 milioane mp la finele lunii iunie, iar pana la sfarsitul anului se va apropia de pragul de 3 milioane de metri patrati. Pentru finele anului nu ne asteptam la moficari majore ale ratei de neocupare chiar daca proiectele care urmeaza sa fie finalizate in a doua parte a anului au in medie 40% din spatii pre-inchiriate, cu diferente semnificative de la caz la caz”, se arata in comunicatul citat de News.ro.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: milionmpspatii moderneromaniapiata imobiliara

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Cum sa-ti organizezi timpul eficient ca antreprenor

de Idei de afaceri
22 Dec 2023
In universul antreprenorial si nu numai, fiecare clipa conteaza, iar modul in care iti organizezi timpul poate fi esential pentru traseul afacerii...

Inflatia a scazut mai puternic in Romania fata de tarile din UE

de Bianca Tila
18 Mai 2023
In luna aprilie, rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut usor pana la 8,1%, de la 8,3% in martie. In Romania, aceasta a scazut de la...

Consiliul Concurentei a amendat cu 4,9 milioane de lei companii de pe piata echipamentelor de protectie

de Bianca Tila
19 Dec 2022
Consiliul Concurentei a amendat cu aproximativ 4,9 milioane de lei opt companii. Acestea activeaza pe piata comercializarii echipamentelor de...

Firmele din Romania cu probleme, alerte directe de la autoritati!

de Florin Amariei
28 Ian 2022
Firmele din Romania care urmeaza sa aiba probleme vor primi alerte directe de la autoritati! "Proiectul de lege care transpune Directiva...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]