Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avertisment pentru angajatori: "Nu abuzati de clauza de forta majora!"

de Florin Amariei 12 Mar. 2020 3195
4.57 din 7 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ministrul Muncii a lansat un avertisment pentru angajatori si a subliniat ca acestia nu ar trebui sa foloseasca clauza de forta majora, solutia fireasca fiind somajul tehnic.

"In ceea ce priveste angajatii din mediul privat, (...) vad un pericol, in acest moment. Sunt omul care intelege constrangerile financiare pe care le au in acest moment angajatorii. In momentul in care ti s-au intrerupt contractele, in momentul in care ai probleme de incasari, in mod evident e nevoie sa iei solutii exceptionale, pentru ca nu mai ai resurse din care sa acoperi salariile angajatilor. Cu toate acestea, apreciez ca nu trebuie sa ne expunem pericolului ca angajatorii sa apeleze din prima la clauza privind forta majora. Exista variante alternative. Forta majora, in momentul in care este activata, lasa angajatii fara nicio forma de venit. Este vorba despre o clauza prin care angajatorul poate spune angajatului, in conditii exceptionale, ca de maine nu mai vine la serviciu, ceea ce inseamna ca respectiva persoana nu mai beneficiaza de nicio forma de sprijin, de niciun tip de sprijin pentru a putea sa-si continue viata in conditii normale, beneficiind de resurse. Si cred ca a venit momentul sa dau un semnal in acest sens: Nu trebuie abuzat de clauza de forta majora din contractul de munca!", a afirmat Violeta Alexandru.
 
Seful interimar al Muncii a recomandat angajatorilor afectati economic de criza coronavirusului sa aleaga varianta plasarii angajatilor in somaj tehnic, in loc de activarea clauzei de forta majora.
 
"Trebuie gasite toate solutiile, una dintre ele fiind, de exemplu, somajul tehnic, prin care sa pastreze legatura cu angajatii, in sensul in care somajul tehnic face ca o anumita perioada, pana se redreseaza entitatea respectiva, persoana sa fie in situatia de a-si primi o parte din salariu, 75%, astfel incat, plecand de la premisa ca respectiva societate se redreseaza, sa poata reprimi personalul in care banuiesc ca a investit, in formarea lui, si de care are nevoie pentru continuarea activitatii. (...) Din punctul meu de vedere, aceasta este o clauza extrema si cred ca putem evita activarea ei, in conditiile in care exista resurse in companii care sa permita acordarea unor bani sub forma de somaj tehnic. Nu pot sa apreciez pentru toti angajatorii, sunt situatii si situatii", a explicat Alexandru.
 
Ea a precizat ca a cerut angajatilor Inspectiei Muncii sa verifice daca angajatorii iau cele mai bune decizii in beneficiul angajatilor.
 
"Cu siguranta, in perioada urmatoare, daca se impune, va trebui sa gasim o serie de solutii pentru angajatori, astfel incat ei sa nu intre in situatii de blocaj si din blocajul lor sa decurga consecinte pentru angajati. (...) Am cerut angajatilor Inspectiei Muncii si Inspectoratelor Teritoriale de Munca sa faca un efort si sa iasa, in aceasta perioada, din paradigma organului de control in cea a unei entitati care vine in sprijinul angajatorilor. Mesajele pe care le dau acum le voi transpune in instructiuni pe care angajatii ITM sa le aiba asupra lor si sa iasa din birou, sa comunice cu angajatorii si sa se asigure ca acestia iau solutiile legale pentru binele companiei pe care o conduc, respectiv pentru binele angajatilor", a adaugat Violeta Alexandru.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: avertismentangajatoriclauza de forta majora

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.57 din 5 - 7 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]