Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce ar trebui sa stim despre sediul social al propriei firme?

de Florin Amariei 25 Iun. 2019 5280
4.15 din 10 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Orice firma trebuie sa aiba un sediu social. Este un element important, definitoriu de care nu te poti lipsi pentru ca nu poti functiona legal fara o astfel de adresa.

Asadar, sa intram in miezul problemei. Sediu social poate fi o locuinta proprietate personala sau proprietatea altei persoane, spatiu de birouri sau poti alege sa ai sediul la biroul unui avocat. Pentru a putea folosi propria casa drept sediu social al companiei tale va fi nevoie sa ai la indemana contractul de vanzare-cumparare. Pentru a folosi casa unei alte persoane vei avea nevoie de un contract de inchiriere sau un contract de comodat
 
Nu uita! Indiferent de ce forma de sediu social alegi, nu uita ca e vital sa ai acces usor la acea adresa. Toate comunicarile oficiale vor fi expediate la adresa respectiva inregistrata la ONRC.
 
La aceeasi locatie isi pot stabili sediul social mai multe firme, insa in limita spatiului permis de locatia respectiva, mai exact nu pot avea sediu social la aceeasi locatie mai multe societati decat numarul de camere de care acel imobil dispune.
 
Daca alegi sa ai sediul social al firmei intr-un loc in care mai au sediu social si alte persoane juridice, atunci proprietarul spatiului va trebui sa dea o declaratie pe propria raspundere la notar prin care declara ca in spatiul respectiv pot functiona mai multe societati si ca spatiul aferent este suficient pentru desfasurarea activitatilor.
 
Important! Daca alegi sa ai sediul social la bloc, atunci vei avea nevoie de acordul vecinilor. Documentul care trebuie completat poate fi descarcat cu usurinta de pe site-ul ONRC.
 

Valabilitatea sediului social
 

Daca valabilitatea contractului prin care sediul social a fost obtinut pentru companie expira, atunci si operatorul economic va fi considerat inactiv. Prelungirea duratei de valabilitate a sediului social se facce conform art. 92 din Legea nr. 207/2015 care prevede urmatoarele:
(1) Contribuabilul/Platitorul persoana juridica sau orice entitate fara personalitate juridica este declarat inactiv si ii sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivitatii daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) nu isi indeplineste, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
b) se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
c) organul fiscal central constatata ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat;
d) inactivitatea temporara inscrisa la registrul comertului;
e) durata de functionare a societatii este expirata;
f) societatea nu mai are organe statutare;
g) durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.
 
(2) in cazul prevazut la alin. (1) lit. a), declararea in inactivitate nu se poate face inainte de implinirea termenului de 15 zile prevazut la art. 107 alin. (1).
(3) in cazurile prevazute la alin. (1) lit. f) si g), declararea in inactivitate se va face dupa implinirea termenului de 30 de zile de la comunicarea catre contribuabil/platitor a unei notificari referitoare la situatiile respective.
(4) Declararea ca inactiv a contribuabilului/platitorului, precum si reactivarea acestuia se efectueaza de catre organul fiscal central, prin decizie, emisa conform competentelor si procedurii stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F., care se comunica contribuabilului/platitorului.
(5) Contribuabilul/Platitorul declarat inactiv se reactiveaza daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) isi indeplineste toate obligatiile declarative prevazute de lege;
b) nu inregistreaza obligatii fiscale restante;
c) organul fiscal central constata ca functioneaza la domiciliul fiscal declarat.
 
(6) in cazul contribuabilului/platitorului prevazut la alin. (1) lit. d) - g), in vederea reactivarii, pe langa conditiile prevazute la alin. (5), trebuie sa nu se mai afle in situatia pentru care a fost declarat inactiv, conform mentiunilor inscrise in registrele in care a fost inregistrat.
(7) Conditia prevazuta la alin. (5) lit. a) se considera indeplinita si in cazul in care obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal central.
(8) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), contribuabilul/platitorul pentru care s-a deschis procedura insolventei in forma simplificata, contribuabilul/platitorul care a intrat in faliment sau contribuabilul/platitorul pentru care s-a pronuntat ori a fost adoptata o hotarare de dizolvare se reactiveaza de organul fiscal central, la cererea acestora, dupa indeplinirea obligatiilor declarative.
(9) Ori de cate ori se constata ca un contribuabil/platitor a fost declarat inactiv din eroare, organul fiscal central emitent anuleaza decizia de declarare a contribuabilului/platitorului ca inactiv, cu efect pentru viitor si pentru trecut.
(10) A.N.A.F. organizeaza evidenta contribuabililor/platitorilor declarati inactivi/reactivati in cadrul Registrului contribuabililor/platitorilor inactivi/reactivati, care contine:
a) datele de identificare a contribuabilului/platitorului;
b) data declararii ca inactiv a contribuabilului/platitorului;
c) data reactivarii;
d) denumirea organului fiscal central care a emis decizia de declarare in inactivitate/reactivare;
e) alte mentiuni.
 
(11) Registrul contribuabililor/platitorilor inactivi/reactivati este public si se afiseaza pe site-ul A.N.A.F.
(12) inscrierea in registrul prevazut la alin. (11) se face de catre organul fiscal central emitent, dupa comunicarea deciziei de declarare in inactivitate/reactivare, in termen de cel mult 5 zile de la data comunicarii.
(13) Decizia de declarare in inactivitate/reactivare produce efecte fata de terti din ziua urmatoare datei inscrierii in registrul prevazut la alin. (10).
(14) Procedura de aplicare a prezentului articol se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F. [Acesta poate fi descarcat in format .PDF dand CLICK AICI!]
 
Pentru a fi complet in legalitatea vei mai avea nevoie si de registrul unic de control. Este un document care are ca scop evidentierea tuturor controalelor desfasurate la contribuabil de catre toate organele de control specializate. Acesta trebuie obtinut in 30 de zile de la infiintarea firmei. Registrul unic de control se elibereaza, contra cost, de directiile generale ale finantelor publice din raza teritoriala unde isi are sediul social contribuabilul, pe baza certificatului de inregistrare, in cazul comerciantilor, si pe baza certificatului de inregistrare fiscala, in cazul celorlalte categorii de contribuabili. Pretul unui Registru unic de control este de aproximativ 30 lei.
 
 
 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: sediu socialfirmacompanie

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.15 din 5 - 10 voturi.

Articole conexe

O treime din angajati parasesc firma inainte de a implini un an

de Florin Amariei
16 Dec 2019
Un nou studiu PwC releva o situatie stresanta pentru angajatori: o treime din angajati parasesc firma inainte de a implini un an. Aproape o treime...

3 sfaturi ca sa identifici firma potrivita de webdesign?

de Silviu Marian Banila
01 Oct 2015
Sa spunem ca ai ideea, dar nu si abilitatile necesare realizarii unui site de la zero. Nu-i nimic. Exista foarte multe firme de webdesign gata sa te...

3 modalitati de a evita conflictele din firma

de Teo Manole
17 Apr 2015
Managerii au un rol important in rezolvarea conflictelor. Acestia trebuie sa accepte ca altercatiile intre angajati sunt inevitabile, trebuie sa aiba...

Ce pot face managerii pentru a trata conflictele din firma?

de Teo Manole
06 Feb 2015
Doua sunt lucrurile pe care trebuie sa le urmariti pe tema legata de conflicte: acceptati ca sunteti in conflict (clarificati situatia) si invatati...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]