Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce cauta managerii in 2011

de Alina Cotae 16 Dec. 2010 3090
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Afla aici care sunt meseriile cele mai cautate in anul ce urmeaza.

Angajarile vor continua si anul viitor in industria bunurilor de larg consum, sectorul auto si metalurgie. Cei mai cautati sunt muncitorii calificati si specialistii, cu precadere cei de nisa.

„Cererea de personal vine in special din productie, atat de la companiile care au comenzi externe, cat si de la cele care activeaza numai pe piata interna. Se cauta muncitori calificati, dar si specialisti, ingineri cu pregatire in domenii foarte specializate”, a declarat Oana Datki, manager Consulteam Romania.

De altfel, acestea sunt meseriile care vor fi cautate in viitor, pe plan european, deoarece momentan exista o ingrijorare crescuta legata de acoperirea necesarului de personal.

Totusi, acestea nu sunt singurele sectoare in care se vor face angajari. Se cauta, in orasele mari, specialisti in vanzari, cu precadere persoane cu experienta in domenii de nisa, precum IT si solutii tehnice. „Exista in economie un trend in formarea unor echipe competitive pentru revigorarea business-ului”, adauga Datki.

Desi intreprinderile care s-au aflat pe o linie de plutire in ultimii doi ani urmeaza sa faca angajari, acestea nu sunt dispuse sa creasca salariile angajatilor. Astfel, ei vor sa ii rasplateasca mai mult pe cei care inregistreaza rezultate bune. Ca o medie, patronii anunta cresteri salariale de 6%, chiar de 8%, dar numai in cazul unor performante ridicate.

In ceea ce priveste gasirea de personal calificat, patronii sunt avertizati de catre specialisti ca nu vor reusi sa acopere locurile vacante. Spre exemplu, la sfarsitul lunii septembrie, in industria auto erau aproximativ 5.400 de posturi libere. Acestea erau destinate mai ales operatorilor la instalatii si asamblorilor de masini si echipamente, arata datele statistice oficiale.

„Realitatea este ca nu avem scoli de formare de ucenici si specialisti in industria auto. S-au facut investitii in acest sector - de exemplu, avem clusterul din zona Craiova-Slatina -, dar fara a crea si o zona de training”, a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR.

El adauga ca nici macar datorita modificarii legii privind ucenicia la locul de munca, prin intermediul careia patronii primesc o subventie de 300 de Lei de la stat angajand tineri, nu se rezolva mare lucru. „E vorba si de «propaganda» pe care Guvernul trebuie sa o faca cu antreprenorii. Statul trebuie sa-i convinga sa primeasca ucenici, iar angajatorii trebuie sa aiba si conditii, pentru ca nu poti sa-i lasi nesupravegheati”, explica Pogonaru.

In domeniul economiei se vor cauta 5.300 de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice. Per total, nu mai putin de 23.300 de locuri de munca erau neocupate la sfarsitul lunii septembrie.

Totusi, pe langa inexistenta muncitorilor calificati, se pare ca o alta problema o reprezinta lipsa de mobilitate a romanilor dintr-o localitate in alta.

„Nu este suficient numai sa-i dai omului un salariu mai mare ca sa se mute in alt oras, trebuie rezolvata si problema locuintei, a scolilor, in cazul celor cu familii”, ne-a declarat Cristian Parvan, secretar general in cadrul AOAR.

Prin comparatie, nici cetatenii altor state europene nu sunt tocmai dispusi sa se mute cu job-ul pe distante mari, exceptand ofertele interregionale si a celor din zonele de granita.



Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cum sa mentii geamurile mari din hotelul tau curate si stralucitoare

de Idei de afaceri
15 Nov 2024
Geamurile mari sunt o caracteristica impresionanta pentru orice hotel, aducand lumina naturala si oferind privelisti captivante oaspetilor. Totusi,...

BNR: Deficitul contului curent a crescut

de Bianca Tila
14 Oct 2024
In primele opt luni din 2024, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 17,858 miliarde de euro. Rezultatul este in crestere cu...

Cum sa-ti echipezi sala de sedinte, pentru a fi functionala si moderna

de Idei de afaceri
26 Iul 2024
O sala de sedinte poate fi folosita pentru intalnirile cu echipa, cu partenerii sau chiar clientii tai. De asemenea, ea poate fi locul unde poti...

3 metode de imbunatatire a performantei manageriale

de Idei de afaceri
13 Mai 2024
Intr-un mediu de business atat de competitiv, perfomanta manageriala poate face diferenta dintre un business de succes si unul mediocru. Totusi,...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]