de Bianca Tila
20 Mai. 2022
1683
CEC Bank inregistreaza un profit net estimat la 54,2 milioane de lei in primul timestru din 2022, conform Agerpres. Banca a continuat sa-si consolideze pozitia pe piata si a inregistrat cresteri in active.
Pana la 50,4 miliarde de lei a obtinut prin active, plus 19% fata de primul trimestru de anul trecut, peste cresterea medie a activelor din sistemul bancar (11,9).
"In ciuda provocarilor aparute in contextul pandemiei si al conflictului din Ucraina, CEC Bank a continuat sa sustina economia si planurile clientilor, dovada fiind finantarile in crestere. Am acordat 8.400 de credite in primele 3 luni ale anului, in valoare de aproape 2,4 miliarde lei si am continuat sa ne extindem baza de clienti. In acelasi timp, ramanem o banca solida si profitabila, in care romanii pot avea incredere", a declarat Bogdan Neacsu, Presedinte CEC Bank.
Performanta financiara a bancii in primul trimestru a fost sustinuta de cresterea veniturilor nete din dobanzi cu 15% fata de perioada similara a anului trecut, conform reprezentantilor CEC Bank. S-au inregistrat pana la 319,1 milioane de lei, in timp ce veniturile nete din comisioane au crescut cu 11%, insumand 77,8 milioane de lei.
"Precizam ca in perioada mentionata, banca a inregistrat cheltuieli cu contributia la fondurile de garantare si rezolutie in valoare de 51,9 milioane de lei, de 2 ori mai mari decat in perioada similara a anului trecut", conform Agerpres.
CEC Bank a continuat sa sustina economia prin finantarea companiilor si segmentului persoanelor fizice. Acest fapt s-a realizat cu 8.400 de credite noi in primul trimestru din 2022, cu o valoare cumulata de 2,4 miliarde de lei, 0,9 miliarde de lei - credite de investitii pentru companii.
Banca precizeaza ca peste 7.600 de romani (persoane fizice) au beneficiat de finantari pentru a-si transforma proiectele si dorintele in realitate. Valoarea creditelor noi pentru persoanele fizice acordate in trimestrul I depaseste 625 milioane de lei, creditele pentru locuinte avand o pondere de aproximativ 67%, potrivit CEC Bank.
Fata de primul trimestru al anului 2021, numarul de utilizatori de internet si mobile banking a crescut cu 61%, valoarea tranzactiilor fiind cu 178%. Creditele in sold, la valoarea bruta acordate clientilor se ridica la 27,8 miliarde de lei, in crestere cu 17,9% fata de primul trimestru din 2021.
Depozitele atrase de la clienti au crescut cu 15,8% fata de perioada similara a anului trecut. Acest lucru s-a intamplat in contextul in care la sfarsitul lunii februarie 2022, odata cu debutul crizei din Ucraina, preferinta publicului a crescut pentru numerar, in special in valuta.
CEC Bank a platit in primul trimestru al anului 2022 dividente statului roman in valoare de 634,3 milioane de lei aferente profitului din 2019 si 2020, reprezentand aproximativ 85% din profitul net atribuit actionarilor.
"In linie cu preocuparile la nivel european pentru reducerea emisiilor, energii regenerabile, si reducerea dependentei energetice, CEC Bank a lansat in primul trimestru al lui 2022 creditele ipotecare verzi, cu costuri mai mici decat cele standard si finantari BEI pentru IMM-uri, pentru investitii in panouri fotovoltaice si alte proiecte verzi. Iar la inceputul lunii martie 2022, CEC Bank a primit primul rating international de emitent de la Fitch: BB", potrivit Agerpres.
Rata creditelor neperformante a inregistrat un nivel de 5,59%, fiind in usoara crestere fata de nivelul de 5,29% inregistrat la sfarsitul anului 2021. Banca a mentinut o abordare prudenta si a inregistrat cheltuieli nete cu ajustari aferente creditelor acordate clientelei nebancare. Acest fapt s-a petrecut in cursul primului trimestru din 2022, valorand 106 milioane de lei in trend cu evolutia inregistrata in 2021.
Rata de
rentabilitate a capitalurilor a fost de 5,97% in conditiile majorarii fondurilor proprii la sfarsitul anului. Rata fondurilor proprii totale s-a situat la un nivel de aproximativ 22,60% la sfarsitul primului trimestru din 2022. De asemenea, acest procent este peste nivelul cerintei globale de capital aplicabila bancii.
CEC Bank este institutia financiara cu cea mai lunga traditie din Romania. In prezent, are cea mai mare extinsa retea nationala, cu peste 1.000 de sucursale si unitati teritoriale si cu active de peste 50,4 de milioane de lei.
CEC Bank este o banca universala de top pe piata romaneasca. Aceasta ofera o gama completa de produse si servicii persoanelor fizice, IMM-urilor si corporatiilor mari, prin multiple canale de distributie: unitati bancare, retele de ATM, internet banking, mobile banking si magazinul virtual CEC_IN - unde pot fi accesate produse si servicii bancare 100% online.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: cec bankprofit net