Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cele trei ipostaze ale oamenilor de afaceri
Unul dintre aspectele neglijate de multi potentiali antreprenori este faptul ca exista trei ipostaze diferite pentru imaginea unui om de afaceri. Acestea sunt: intreprinzatorul, managerul si specialistul. Ele intra in functiune simultan sau pe rand. Succesul afacerii va depinde tocmai de echilibrul care exista intre aceste trei fatete. Pentru a intelege de ce, sa vedem care sunt caracteristicile lor:
Intreprinzatorul este acela care stie sa transforme cele mai obisnuite conditii intr-o sansa deosebita. Este vizionarul care salasuieste in fiecare dintre noi, visatorul, energia care sta in spatele oricarei activitati umane.Managerul este acela fara de care in nicio afacere nu ar exista planificare, ordine, previziune. Daca intreprinzatorul traieste in viitor, managerul traieste in trecut. El alearga in spatele intreprinzatorului, facand ordine in ideile create de acesta. De multe ori, cei doi intra in conflict. In timp ce intreprinzatorul doreste schimbarea si vede sansele care se ascund in spatele oricarui eveniment, managerul se lupta pentru pastrarea ordinii prestabilite si vede numai pericolele.
De fapt, atat intreprinzatorul, cat si managerul sunt la fel de importanti. Intreprinzatorul este izvorul ideilor pe care le ordoneaza managerul, iar cel din urma creeaza sistemul fara de care afacerea nu ar putea supraietui. Cei care inteleg acest lucru au succesul in fata.
Specialistul este acela care are drept de credo: “Daca vrei ca un lucru sa fie bine facut, atunci fa-l cu mana ta”. Pentru el, visele sunt inutile si numai faptele conteaza. Daca intreprinzatorul traieste in viitor, iar managerul in trecut, specialistul traieste in prezent.
Atata timp cat are de lucru, el este fericit. Pe de alta parte insa, nu suporta sa faca mai multe lucruri in acelasi timp, fiind convins sa in acest fel ar compromite calitatea produselor muncii lui.
De aceea, de multe ori, specialistul este nemultumit de intreprinzator, avand impresia ca acesta il suprasolicita cand ii cere sa-i puna in practica ultima “idee mareata”.
Managerul creeaza, la randul lui, probleme, pentru ca ii impune ordinea prestabilita, limitandu-i campul de actiune si transformandu-l intr-o particica a sistemului.
Articole conexe
3 metode de imbunatatire a performantei manageriale
de Idei de afaceriManagerii estimeaza o crestere in urmatorele trei luni in constructii
de Bianca TilaCum gestionezi investitiile unei afaceri mici - 4 solutii smart pentru un manager la inceput de drum
de Idei de afaceriINS: Managerii romani preconizeaza o activitate stabila in unele sectoare
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit