Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

COTAR solicita ajutorul Guvernului pentru sustinerea economiei

de Idei de afaceri 09 Mar. 2022 1910
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

COTAR sustine ca fara initiativa publica scumpirile se vor tine in lant.

Guvernul Romaniei trebuie sa intervina imediat si eficient pentru a sustine economia, in conditiile in care companiile care nu vor putea suporta scumpirea energiei si a gazelor naturale vor fi inchise, iar colapsul economic genereaza probleme sociale foarte grave, sustine COTAR.
 
"Orice eroare de management din partea entitatilor ce detin controlul productiei si/sau distributiei acestor produse genereaza costuri cu efect exponential in economie. Cresterea cu doar cateva puncte procentuale a energiei sau a gazelor naturale se propaga in aval, incepand cu etapa de productie, continuand cu transportul si distributia, pana la vanzarea efectiva, fiecare dintre actorii implicati cautand sa isi protejeze investitia, incadrarea in bugetele proiectate si, desigur, profitul. Astfel, fiecare va cauta sa transfere cresterea pretului catre clientul sau, iar, la capatul ciclului, costul este suportat de catre clientul final - de regula, cetatenii. In cazul unitatilor de stat, cresterea acestor preturi se suporta prin alocarea de fonduri de la bugetul statului, sustinut tot de catre cetateanul contribuabil, deci de cel care, pe fond, suporta de unul singur aceste majorari", se arata intr-un studiu realizat de Energy Efficiency Consultants (EFC), citat de reprezentantii confederatiei.
 
Specialistii EFC arata ca pe piata gazelor, in ultimele 12 luni, preturile medii, la clientul final, au crescut de la 90 lei/Mwh (fara tarife), la aproximativ 500 lei/Mwh (crestere de 500%) - la gaze naturale, iar la electricitate, de la 250 lei/Mwh (fara tarife), la 1500 lei/Mwh (crestere de 600%).
 
"Aceste cresteri au un impact devastatator atat in bugetul persoanelor fizice si al companiilor, cat si in cel al autoritatilor publice centrale si locale. In loc ca sumele de bani existente sa fie alocate investitiilor, acestea vor fi redirectionate catre plata facturilor la utilitati fapt ce va antrena intarzieri in dezvoltare si modernizare. Trebuie sa devenim constienti de faptul ca, odata intrata in implozie, economia Romaniei va avea sanse foarte reduse sa isi revina, ceea ce va genera rapid falimentul statului! Daca se urmareste acest lucru, atunci sansele de succes sunt de 99%! Ne aflam in fata ultimei oportunitati de a stopa acest dezastru!", arata studiul EFC, citat de reprezentantii COTAR.
 
Astfel, au fost identificate mai multe masuri care ar trebui sa fie aplicate imediat, pentru a se putea salva firmele din Romania, in perioada urmatoare.
 
"Sunt propuse masuri de reducere a preturilor pentru gaze naturale si electricitate, la care trebuie sa se adauge cele pentru reducerea preturilor carburantilor. Cea mai importanta masura propusa de EFC (bineinteles, cu acordul furnizorilor) este prelungirea contractelor de furnizare cu clientii existenti pe inca doi ani, de preferat cu clauze de penalitati pentru reziliere anticipata, la un nou pret, care sa fie un pret mediu intre pretul energiei pe 2022 si noul pret plafonat la producator si, eventual, si la furnizor", se mai spune in comunicat.
 
Astfel, se va crea un nou pret, mai mic decat cel existent, dar suficient de avantajos pentru toate partile implicate: producator, furnizor, consumator si, implicit, stat. Specialistii dau asigurari ca astfel nimeni nu va pierde, desi este posibil ca unii sa castige mai putin, dar va permite gestionarea ulterioara a problemei, la un cost rezonabil.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: guverncotareconomie

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Investitorii par optimisti in privinta economiei globale in 2025

de Bianca Tila
12 Dec 2024
Investitorii sunt optimisti in ceea ce priveste economia globala in 2025. In plus, pun accent pe abilitatea companiilor de a depasi crizele in...

Sondaj. Investitorii, din ce in ce mai ingrijorati de starea economiei

de Florin Amariei
03 Nov 2021
Un nou sondaj releva ca investitorii din Romania sunt din ce in ce mai ingrijorati de starea economiei autohtone. Investitorii romani raman...

Citu: Guvernul propune majorarea salariului minim cu 11%

de Florin Amariei
28 Sep 2021
Florin Citu a spus ca Guvernul propune oficial majorarea salariului minim cu 11%. Cresterea neta, astfel, ar fi de 10% si s-ar aplica de la 1...

Guvernul dubleaza numarul de muncitori straini care pot fi adusi in Romania

de Florin Amariei
13 Aug 2021
Guvernul Citu a decis ca dubleaza numarul de muncitori straini care pot fi adusi in Romania. Firmele vor putea importa forta de munca ieftina si...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]