Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum oferim feedback in mod eficient angajatilor nostri
Feedback-ul reprezinta o unealta extrem de valoroasa atunci cand stim cum sa o folosim in mod eficient. Investitiile in oameni sunt cele mai importante aspecte carora trebuie sa le oferim atentie. Produsele si serviciile sunt gandite, dezvoltate, proiectate si promovate de oameni, nu de masinarii, nu de roboti, nu de companii. Asa ca incepeti sa investiti in cei care vor conduce o afacere catre succes.
Iata si cateva strategii esentiale de a oferi feedback valoros angajatilor, conform INC:Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Ghid practic Realizarea de sapun natural
1. Oferiti feedback-ul necesar rapid. Feedback-ul este oferit in mod corect imediat dupa finalizarea unui proiect, dupa finalizarea unui eveniment, actiune samd. Acum informatiile sunt proaspete si impactul va fi unul puternic asupra angajatului.
2. Oferiti feedback in mod frecvent. Angajatii au nevoie de mai multe ocazii de a primi feedback-ul superiorilor. Faceti-va un obicei din a va mentine angajatii la curent cu progresul pe care il fac, cu greselile pe care le comit.
3. Oferiti feedback consistent. Nu este de ajuns sa spunem unui angajat ca face treaba excelenta sau ca mai are de lucrat la capitolul gandire strategica. Oferiti informatii profunde, informatii detaliate care sa produca un anumit impact in randul angajatilor si sa aduca si solutiile cele mai viabile care permit persoanelor in cauza sa isi repare greselile sau sa puna accentul pe anumite abilitati care cer dezoltare.
4. Oferiti feedback intr-o maniera corecta. Feedback-ul negativ fara argumente solide si fara recomandari poate starni furie, frustrare, dezamagire totala in randul angajatilor. Nu uitati faptul ca nu critica negativa este solutia optima ci critica constructiva este cea mai eficienta unealta.
5. Aveti grija la comparatii atunci cand oferiti feedback. Nu faceti comparatii intre angajati, ci oferiti-le feedback-ul corect, care sa nu se transforme in sursa de barfa si conflicte.
6. Folositi-va de feedback ca de o unealta care reuseste sa imprime un impact in randul angajatilor, ca de o unealta care ii aduce in stadiul in care se vor dezvolta din punct de vedere profesional cu mai multa eficienta si ca de o unealta care reuseste sa intareasca relatia dintre dvs si persoanele care primesc feedback-ul.
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit