Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum poti spune NU ca un profesionist

28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Exista atat de multe lucruri grele, care te pun in dificultate pe aceasta lume, insa unul dintre ele, pe cat este de banal, pe atat este de greu de pronuntat. Vorbim despre un cuvant simplu, format din doua litere. Nu este vorba de "DA", ci despre "NU". Cat de greu poate fi sa spui "nu"? Este mai greu decat va puteti imagina, mai ales cand vine vorba de afaceri.

Sunt foarte multe persoane care se simt vinovate daca spun nu, mai ales cand stiu ca dupa aceasta urmeaza o intreaga explicatie si, din nou, trebuie sa o spuna. Ei cred ca jignesc, oarecum, persoana respinsa. Totul depinde de personalitate, de bunul-simt si de dorinta de a nu face un om sa se simta inutil si respins.
 
Cand spui "nu", nu o fa ca si cum ar fi ceva ingrozitor. Spune-o cu calm, sensibilitate si convingere. Nimeni nu trebuie sa se simta vinovat ca a spus “nu”. Exista, totusi, unele persoane care simt o anumita satisfactie in a spune acest cuvant. 
 
In continuare avem cateva sfaturi pentru a spune “nu” simplu, calm si elegant.
 
1. Spune-o ca si cum asta insemni. Trebuie doar sa accepti ceva ce este inacceptabil. Simte-te confortabil in pielea ta precizand motivele pentru care nu poti sa faci acel lucru. Dupa aceea, repeta “nu” ori de cate ori va fi necesar, iar mai apoi tine-te bine pe pozitie, pentru ca ai putea fi influentat la un moment dat. Nu spune “Poate data viitoare” cand tu stii exact ca nu este potrivit pentru tine. Trebuie sa stii ce accepti si ce nu si sa faci asta cu profesionalism.
 
2. Doar spune nu. La inceput va fi greu sa o spui. Poate deveni o provocare. Acest lucru este o abilitate care se poate invata pe parcurs, mai ales cand ai de-a face cu oameni care se roaga de tine sa faci ca ei, intr-un mod subtil, desigur. Cand ai facut ceea ce e corect, inseamna ca ai facut-o cu eleganta. Acest “nu” face parte din abilitatea ta de conducator si ajuta la construirea brandului personal.
 
3. Prin practica se perfectioneaza multe, asa ca si abilitatea de a spune "nu". Repeta tot timpul. Practica te va ajuta sa devii adept sa evaluezi anumite situatii pentru a putea sa iei o alta sarcina. A spune “nu” nu va mai fi un mod prin care sa o faci cu tact si sensibilitate, ci va deveni o parte din tine. Vei ajunge sa evaluezi mult mai bine situatiile si proiectele si iti vei da seama ce este bun sau nu pentru tine si compania ta. 
 
Poate ca este greu sa refuzi oamenii, dar este si mai rau sa duci o povara in spate pentru ca le-ai acceptat ideile sau proiectele. Trebuie sa incepi prin a o spune frumos, elegant, iar mai apoi prin a deveni o parte din tine si din profesionalismul tau. Nu este un cuvant greu, care aduce dupa el explicatii, santaj emotional si poate chiar o razgandire. Nu trebuie sa te abati de la drumul tau si fii capabil sa iei decizia corecta.


Tags: afaceribrandrefuz

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]