Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa aprinzi pasiunea in randul angajatilor tai

59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cheia catre atingerea unui nivel inalt de performanta si eficienta in ceea ce priveste activitatea angajatilor nostri este usor de gasit daca privim situatia in profunzime, nu la nivel superficial.

Fara investitii solide, nu vom putea atinge obiective marete. Asa ca ne bazam pe 3 strategii menite sa ne aduca rezultatele dorite.

Iata cele trei nevoi principale carora trebuie sa ne adresam, pentru a detine intotdeauna angajati pasionati, conform INC:

1. Nevoia #1: Scopul.
Toti angajatii au nevoie sa contribuie la realizarea unui proiect maret. Este o nevoie psihologica de baza pe care orice profesionist tinde sa o acopere prin intermediul sarcinilor si responsabilitatilor care ii revin.

Superiorii trebuie sa se asigure ca toti angajatii detin acest scop bine conturat si ca depun toate eforturile pentru a-l atinge. Asigurati-va ca angajatii vostri detin toate conditiile necesare pentru ca scopurile lor sa fie atinse.


2. Nevoia #2: Apropiere. Chiar daca toate proiectele sunt realizate cu ajutorul eforturilor depuse in echipa, este esential ca fiecare angajat sa se simta unic, ca avand abilitati si competente distince, remarcate.

Laudarea unei echipe intregi pentru proiectele finalizate cu succes nu se dovedeste a fi intotdeauna o miscare inspirata si care sa returneze rezultatele dorite. Intotdeauna este nevoie de atentie acordata fiecarui angajat in parte, pentru eforturile depuse in mod singular.


3. Nevoia #3: Apreciere. Avem nevoie de apreciere cum avem nevoie de aer. Aceeasi nevoie exista si in randul angajatilor nostri. Daca acestia nu simt ca sunt apreciati pentru eforturile depuse, nu vor avea "combustibilul" necesar pentru a-si depasi limitele atinse pana in acest punct.

Cu toate ca este de responsabilitatea angajatilor sa isi indeplineasca sarcinile si responsabilitatile in maniera asupra careia am convenit impreuna, este de responsabilitatea noastra, a leaderilor si managerilor, ca ei sa isi impinga in mod constant aceste limite. Aici se naste progresul profesional si, implicit, progresul unei afaceri.


sursa foto: www.freegreatpicture.com


Tags: motivare angajatipasiune afaceriafaceri de succesmanagementmanagementul resurselor umane

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]