Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa devii propriul tau sef?

de Emilia Leonescu 05 Mai. 2011 4350
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Daca vrei sa incepi o afacere si nu stii de unde sa pornesti, nu te ingrijora - nu esti singurul. De fapt, avand in vedere noua situatie economica a vremurilor noastre, mai multi oameni ca oricand cred ca job-ul visurilor lor nu exista. Altii au ajuns la concluzia ca mai bine investesc in munca decat in viata de familie. Indiferent de motivatia ta pentru a deveni propriul tau sef, poti sa incepi chiar de astazi.

Iata 8 sfaturi care te vor ajuta:

1.    Confrunta realitatea.

Daca esti nemultumit de situatia actuala, admite ca tu esti singurul care o poate schimba. Nu te ajuta deloc sa dai vina pe economie, pe seful tau, pe sotie sau pe familie. Schimbarea in bine va avea loc abia atunci cand vei incepe sa iei masuri in acest sens.

2.    Identifica afacerea potrivita pentru tine.

Acorda timp cercetarii. Ia in calcul diferite aspecte ale vietii tale (personalitate, stil de viata, varsta) si asculta-ti intuitia. De multe ori, avem tendinta de a o ignora, desi, in adancul sufletului, stim adevarul. Apoi, intreaba-te pe tine insuti: Ce imi da energie atunci cand sunt obosit?

Cum stii ce afacere este cea potrivita pentru tine? Iata 3 abordari generale ale antreprenoriatului:

- Fa ceea ce stii. Ai fost concediat sau vrei o schimbare? Analizeaza munca pe care ai facut-o pentru altii in trecut si gandeste-te cum ai putea sa “ambalezi” cunostintele dobandite si cum ai putea sa le oferi ca propriile servicii sau produse.
- Fa ceea ce fac si altii. Invata despre alte afaceri care te pasioneaza. O data ce ai identificat o afacere care iti place, rivalizeaz-o.
- Rezolva o problema. Este un gol lasat liber pe piata? Exista vreun produs sau servicu pe care ai vrea sa-l introduci pe piata? Daca alegi sa mergi pe aceasta varianta, este indicat ca sa studiezi bine problema inainte sa incepi sa investesti.

3.    Planificarea afacerii creste sansele de reusita.

Un plan de afaceri te va ajuta sa intri mai repede pe piata, sa te concentrezi si sa capeti incredere in afacerea ta. Un astfel de plan nu trebuie neaparat sa fie mai lung de o pagina, dar tine cont de faptul ca pe masura ce notezi pe hartie scopurile, strategiile si pasii de actiune, afacerea ta prinde viata.

Urmatoarele intrebari te vor ajuta la elaborarea unui plan de afaceri:

- Ce construiesc?
- Pe cine voi servi?
- Care este promisiunea pe care o fac clientilor, dar si mie insumi?
- Care sunt obiectivele, strategiile si tacticile pentru a-mi atinge scopurile?

4.    Cunoaste-ti publicul-tinta inainte de a incepe sa cheltuiesti bani.

Inainte de a investi, cauta sa afli daca oamenii doresc sa-ti cumpere produsele sau serviciile. Cu alte cuvinte, cine anume va cumpara produsele sau serviciile tale, in afara de familie sau prieteni? (Si nu spune ca toata lumea iti va cumpara produsul, pentru ca nu e asa). Cat de mare este piata de desfacere? Cine iti sunt clientii? Produsul tau este unul relevant pentru nevoile lor? De ce are nevoie cineva de produsul tau?

Exista cercetari ale pietii pe care le poti accesa pe gratis. Citeste articolele legate de profilul afacerii tale si cauta asociatii de business relevante. Totusi, cea mai buna cale de a afla informatiile dorite este sa-ti intrebi potentialii clienti si apoi sa-i asculti.

5.    Calculeaza-ti finantele personale si apoi stabileste bugetul potrivit pentru afacerea ta.


Ca antreprenor, viata ta personala si cea de afaceri sunt interconectate. Exista posibilitatea ca tu sa fii primul si, probabil, unicul investitor. De aceea, este important sa-ti cunosti finantele personale inainte de a incepe sa cauti alte finantari pentru afacerea ta.

Pe masura ce planul afacerii prinde contur, trebuie sa iei in considerare ce tip de afaceri pornesti: o afacere pentru nevoile de zi cu zi (necesita un capital mai mic), o franciza (cere o investitie moderata, in functie de franciza) sau afacere ce se bazeaza pe tehnologie la nivel inalt, care are nevoie de un capital semnificativ.

6.    Dezvolta-ti o retea de contacte.

Acum trebuie sa-ti devolti o retea de parteneri, consultanti, aliati si vanzatori. Daca tu crezi cu adevarat in afacerea ta, si altii o vor face.

Alatura-te retelelor sociale si altor grupuri de afaceri relevante. Iata cateva sfaturi esentiale pentru networking:

-    cand participi la diferite evenimente, intreaba-i pe ceilalti ce parerea au despre afacerea ta. Cheia este sa asculti mai mult decat sa vorbesti.
-    Indiferent de grupul in care esti, fii generos si ajuta-i pe ceilalti.
-    Devenind un lider generos, vei fi prima persoana la care se vor gandi ceilalti atunci cand vor avea nevoie de servicul tau sau cand dau peste cineva care are probleme.

7.    Valoarea vinde.

Chiar daca achizitioneaza in fiecare zi tot felul de produse si servicii, oameni nu vor sa se simta trasi pe sfoara. Asa ca axeaza-te pe nevoile celorlalti si pe satisfacerea lor. Cu cat vei multumi mai multi clienti, cu atat vei face mai multi bani.

8.    Raspandeste vestea si spune cine esti si cu ce te ocupi cu incredere si fara sa-ti ceri scuze.

Foloseste-te pentru a te promova de retelele sociale ca: Twitter, Facebook, YouTube, LinkedIn. Chiar daca acestea sunt esentiale astazi, nu subestima puterea altor metode de promovare ca de exemplu: marketing-ul viral, e-marketing-ul, PR-ul, blogurile, articolele, discursurile, newsletterele, e-mailul si “demodatul” telefon.

Daca urmezi acesti pasi, esti pe cale sa devii propriul tau sef. E important sa-ti amintesti ca nu esti singur. Daca vrei sa devii “propriul tau sef” si simti ca te-ai impotmolit, ia legatura cu alti antreprenori, vei fi surprins de contactele valoroase care se afla la indemana ta.


Tags: afacereplan de afacericlienti

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cum sa atragi cei mai buni angajati pentru noua ta afacere

de Idei de afaceri
29 Apr 2024
Initierea unui business este un eveniment important in viata fiecarui antreprenor. Prima afacere poate fi comparata, cu usurinta, cu prima dragoste,...

Evolutie antreprenoriala. De la o afacere mica la brand

de Idei de afaceri
30 Apr 2024
Din punctul unora de vedere, branding-ul este etapa finala pentru o afacere, apogeul, daca doriti. In momentul in care vorbim de brand, vorbim de...

Vrei sa-ti deschizi un magazin online pentru afacerea ta?

de Idei de afaceri
26 Oct 2020
In ziua de azi, este important sa ai o prezenta online: nu doar pe retelele de socializare, dar si un website pentru afacerea ta. Dar realizarea...

Cum iti protejezi mica afacere in timpul unei crize mondiale

de Idei de afaceri
07 Mai 2020
Printre categoriile puternic afectate de criza cauzata de pandemie se numara si firmele mici sau antreprenorii aflati la inceput de drum. Astfel de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]