Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa evaluezi nivelul de stres al unui colaborator

de Marian Curelaru 13 Mar. 2014 2354
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Riscul psihosocial al stresului este in prezent o miza pentru toti managerii. Identificarea problemei cat mai curand posibil poate fi cheia pentru a impiedica dramele... si contagiunea, arata revista franceza Capital.

Numit director de operatiuni la UPM Raflatac, lider mondial al adezivilor industriali, Thierry Jeanson s-a gasit in fata unui serviciu administrativ deosebit de neproductiv, in care nimeni nu misca un deget fara un ordin scris. Nu era totusi vorba de colaboratori lenesi, ci de oameni stresati. "Ne-am dat seama, pe baza unor chestionare anonime, ca ei traiau intr-o stare de stres teribila, pentru ca cei doi responsabili ai serviciului se detestau, povesteste Thierry Jeanson. Supusi in permanenta la ordine contradictorii, ei nu mai faceau nimic."

Depresie, demobilizare sau, dimpotriva, supraimplicare in munca: reactiile la stres sunt departe de a fi uniforme. Introdusa in 1956 de catre endocrinologul maghiar Hans Selye, notiunea de stres desemneaza un sindrom de adaptare la pericol care se desfasoara in trei faze: alerta, rezistenta si epuizare. In fata unei agresiuni, organismul secreta adrenalina si cortizol in mari cantitati. O data alerta trecuta, nivelul lor scade si totul pare sa revina la normal. Doar ca, asa cum arata un studiu realizat in Canada de psihologul Marie-Claude Lamarche, noi suntem expusi la 50 de situatii stresante pe zi – prea mult pentru organismul nostru. Un autobuz in intarziere, un copil care plange, o sarcina urgenta, un client pierdut, niciuna din aceste situatii nu este grava in sine, dar repetarea lor se poate dovedi periculoasa.

Iata cateva piste pentru a detecta un nivel de stres alarmant in cadrul echipei dumneavoastra si pentru a remedia situatia.

Invatati sa identificati rapid simptomele

"Primele semne vizibile ale stresului apar in general in cadrul fazei de rezistenta, adica nu prea departe de stadiul epuizarii", previne Lionel Pages, osteopatolog si sef al clinicii Up’Forme, din Evry. Altfel spus, trebuie actionat repede pentru a evita dezvoltarea manifestarilor sale fizice si psihice: insomnie, dureri de cap si de spate, nervozitate, crestere in greutate, dificultati de concentrare, dependente, depresie… Stresul atinge intotdeauna individul in punctul sau slab, adauga doctorul.
Semnalele cel mai usor de reperat sunt schimbarile de comportament. In plus, trebuie sa cunosti oamenii cu care lucrezi pentru a observa astfel de schimbari.

Sporiti vigilenta in situatii riscante

Fiti mai atent cu ocazia unui varf de activitate, la o schimbare de directie, in apropierea unui termen scadent la un proiect important sau atunci cand echipa dumneavoastra este redusa din cauza concediilor. Nu neglijati niciun semn, oricat de marunt ar fi el. Intarzieri repetate, o balbaiala, un acces de manie, chiar si anodine greseli de tehnoredactare intr-un document dezvaluie uneori o tulburare legata de stres. Si nu uitati ca aparentele sunt inselatoare.

Initiati dialogul fara a va arata indiscret

Stresul este adeseori rezultatul unei acumulari de constrangeri din care o parte se afla in viata privata a fiecaruia. A vorbi despre ea nu este intotdeauna un lucru usor. "Exista un reflex natural de protectie a sferei private si un risc real de intruziune, subliniaza Thierry Jeanson. Cand nu stiu cum sa abordez un angajat pe care il simt in dificultate, le cer colegilor sai sa-mi spuna daca stiu ceva." Daca detectati problema suficient in amonte, veti avea mai multe sanse sa obtineti marturiile unora sau altora si, mai ales, cele ale principalului interesat.
 
Ramaneti in ascultarea nevoilor echipei

Stresul este contagios. Dincolo de problemele fiecaruia, trebuie sa aveti grija de echilibrul global al echipei. "Compania noastra si-a multiplicat cifra de afaceri in cinci ani. Prin forta imprejurarilor, aceasta a creat stres si tensiuni", marturiseste Alain Kerbrat, PDG al societatii Allpack (producator de ambalaje). Unul dintre colaboratorii sai se ambala la cea mai marunta observatie, altul isi rodea unghiile, un al treilea acumula problemele personale, un al patrulea nu inceta sa se ingrase… "Sa fii constant in ascultarea nevoilor echipei tale este singurul mijloc de a mentine stresul in limite acceptabile", conchide Alain Kerbrat.


Tags: stresevaluareechipacolaboratorimanagerriscuri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Managerii estimeaza o crestere in urmatorele trei luni in constructii

de Bianca Tila
28 Iun 2023
Managerii romani estimeaza o crestere a preturilor in constructii si comertul cu amanuntul pentru urmatorele trei luni, potrivit datelor publicate de...

Cum gestionezi investitiile unei afaceri mici - 4 solutii smart pentru un manager la inceput de drum

de Idei de afaceri
22 Mai 2023
Sa fii manager tanar iti aduce multiple satisactii, cum ar fi crearea unui impact social pozitiv si flexibilitatea de a-ti gestiona timpul, avand si...

INS: Managerii romani preconizeaza o activitate stabila in unele sectoare

de Bianca Tila
28 Feb 2023
Managerii din Romania estimeaza o relativa stabilitate a activitatilor din constructii, in comertul cu amanuntul si in servicii. In acest ultim...

Consiliul Concurentei a amendat cu 4,9 milioane de lei companii de pe piata echipamentelor de protectie

de Bianca Tila
19 Dec 2022
Consiliul Concurentei a amendat cu aproximativ 4,9 milioane de lei opt companii. Acestea activeaza pe piata comercializarii echipamentelor de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]