Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deficitul comercial a crescut cu peste 9 miliarde de euro

de Bianca Tila 12 Dec. 2022 513
Deficitul comercial a crescut cu peste 9 miliarde de euro
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In primele zece luni ale acestui an, deficitul balantei comerciale a crescut cu peste 9 miliarde de euro. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, acum a ajuns la 28,405 miliarde de euro, conform datelor Institutului National de Statistica.

Exporturile FOB din perioada ianuarie - octombrie 2022 au insumat 76,833 miliarde de euro, in crestere cu 25,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut. In ceea ce priveste importurile CIF, acestea au fost de 105,238 miliarde de euro, mai mari cu 31,1% fata de perioada ianuarie - octombrie 2021.
 
Ponderile importante in structura exporturilor si importurilor, in primele zece luni ale acestui an, sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport - 41,5% la export si 32,5% la import si alte produse de manufactura 30,1% la export si 28,7% la import.
 
De asemenea, valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri a fost de 55,720 miliarde de euro la expedieri si de 74,233 miliarde de euro la introduceri, in perioada mentionata. Aceste rezultate au reprezentat 72,5% din totalul exporturilor si 70,5% din totalul importurilor.
 
Pe de alta parte, valoarea schimburilor extra-UE27 a fost de 21,113 miliarde de euro la exporturi si de 31,005 miliarde de euro la importuri. Rezultatele au reprezentat 27,5% din total exporturi si 29,5% din total importuri.
 
Exporturile FOB din luna octombrie au insumat 7,964 miliarde de euro si importurile CIF 11,368 miliarde de euro. Astfel, s-a inregistrat un deficit de 3,404 miliarde de euro, potrivit INS.
 
Comparativ cu luna octombrie 2021, exporturile din 2022 au inregistrat cresteri cu 21,7%, iar importurile s-au majorat cu 26,2%.
 
Pretul FOB - Free on Board se refera la pretul de frontiera al tarii exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare si toate taxele pe care bunul trebuie sa le suporte pentru a fi incarcat la bord.
 
Pretul CIF - Cost, Insurance, Freinght se refera la pretul de frontiera al tarii importatoare. Acesta cuprinde elementele componente ale pretului FOB, costul asigurarii si transportului international. 
 


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: deficit comercialinsfobcifexportimport

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

INS: Managerii romani preconizeaza o activitate stabila in unele sectoare

de Bianca Tila
28 Feb 2023
Managerii din Romania estimeaza o relativa stabilitate a activitatilor din constructii, in comertul cu amanuntul si in servicii. In acest ultim...

Cifra de afaceri din comert a crescut cu 5% in primele patru luni

de Bianca Tila
03 Iun 2022
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut in primele patru luni din acest an cu 5%. Fata de perioada similara din 2021, a crescut...

Ingrijorator. Majoritatea angajatilor ar renunta instant la locul de munca in anumite situatii

de Idei de afaceri
10 Nov 2021
Un studiu releva aspecte importante pentru companii si institutii. In acesta se arata ca peste 70% dintre angajati ar renunta instantaneu la locul de...

ONRC: Avem mai multe companii noi, dar si insolventele continua

de Florin Amariei
02 Nov 2021
Datele ONRC pentru cele trei trimestre din 2021 arata ca in Romania inca se infiinteaza companii noi, dar intr-acelasi timp insolventele continua....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]