Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Femeile lider din sectorul privat romanesc, platite mai prost fata de barbati

de Florin Amariei 29 Mar. 2021 1803
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Un nou studiu releva ca discrepanta la nivel de gen privind platile se regaseste si in Romania. Femeile nu castiga la fel de mult precum barbatii, cand vine vorba de top manangement.

Mai mult de trei sferturi dintre respondenti au mentionat ca aceasta situatie este intalnita des sau foarte des in mediul de business local. Studiul subliniaza, de asemenea, ca femeile continua sa fie promovate mai rar decat barbatii, 63% dintre respondenti afirmand ca acest lucru are loc des sau foarte des. Explicatia poate fi legata de faptul ca este perceput ca un dezavantaj concediul de maternitate pentru parcursul carierei femeilor, potrivit opiniilor a 74% dintre respondenti, care au observat aceasta situatie des sau foarte des.
 
Sondajul a fost realizat in randul reprezentantilor de sex feminin si masculin care detin functii de conducere in Romania si face parte din programul Deloitte SheXO Club, care se bazeaza pe construirea unei comunitati de afaceri dedicate femeilor cu functii inalte si care se concentreaza pe dezvoltarea urmatoarei generatii de lideri feminini.
 
Desi femeile si barbatii obtin rezultate financiare similare privind vanzarile si profitul businessului, 78% dintre respondenti au in continuare perceptia ca barbatii au rezultate mai bune in privinta avansarii in cariera (66%). Pe de alta parte, femeile sunt recunoscute pentru performantele lor in gestionarea eficienta a resurselor umane (69% dintre respondenti), dezvoltarea personala si dobandirea de noi competente (56%).
 
"Schimbarea se produce cu siguranta in ceea ce priveste egalitatea de sanse pentru femeile care ocupa functii de conducere, iar progresele inregistrate in ultimul deceniu ne incurajeaza sa credem ca multe obstacole vor fi depasite, iar deschiderea va lua locul prejudecatilor. In Romania, femeile din mediul de business continua sa prospere la locul de munca si actiunile lor au avut cu certitudine un efect, intrucat tara noastra a inregistrat una dintre cele mai mari ponderi ale femeilor in functii de conducere din 2020 in randul statelor UE (37%), peste media UE", a spus Alexandra Smedoiu, partener, Deloitte Romania, si coordonatorul programului SheXO Club.
 
De asemenea, sondajul identifica o serie de diferente intre caracteristicile liderilor femei si barbati. Punctele forte ale femeilor par sa fie consecventa (92% dintre respondenti), efectuarea unor sarcini multiple si simultane (90%), onestitatea (82%), comunicarea (79%), precum si empatia si capacitatea de a gestiona echipe mari (78%), in timp ce aspecte precum usurinta de a lua decizii (79%) si abilitatile de conducere (71%) sunt percepute ca fiind specifice barbatilor.
 
Una dintre cele mai importante schimbari evidentiate de editia din 2021 a studiului fata de cea din 2012 este ca aproape jumatate dintre liderii romani (46%) prefera o femeie in pozitia de director financiar al organizatiei, comparativ cu doar 26% in 2012. Chiar daca femeile sunt recunoscute pentru abilitatile lor de directori financiari, ele trebuie sa depuna un efort mult mai mare decat barbatii pentru a accesa urmatorul nivel de conducere, 40% dintre respondenti afirmand ca este mai usor pentru barbati sa fie promovati din functia de director financiar in cea de director general, in timp ce doar 7% estimeaza ca acesta este cazul femeilor.
 
Studiul Deloitte "Careers with equal opportunities: women in leadership roles" subliniaza perceptiile in ceea ce priveste egalitate de sanse dintre femei si barbati in mediul de afaceri si analizeaza schimbarile aparute in ultimul deceniu in materie de incluziune si diversitate.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: femeilidersector privatplatastudiu

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Studiu. Consumatorii, nemultumiti de modul in care le sunt procesate datele personale

de Florin Amariei
15 Dec 2021
Un nou studiu releva ca mai multi consumatori sunt nemultumiti de modul in care le sunt procesate datele personale. Cercetarea de specialitate...

Studiu. Principalele provocari pentru companiile din Romania in 2021

de Florin Amariei
24 Nov 2021
Un nou studiu releva care au fost principalele provocari pentru companiile din Romania in 2021. Conform managerilor respondenti, cele mai...

Studiu. Noua generatie lucreaza doar ce-i place!

de Florin Amariei
23 Sep 2021
Un nou studiu releva ca generatie care intra acum in campul muncii alege locurile de munca care se conformeaza preferintelor personale. Succesul...

Studiu. Companiile investesc in dezvoltarea telemuncii

de Florin Amariei
23 Iun 2021
Doar 9% dintre companiile care au facut parte din studiu vor sa-si aduca angajatii inapoi la birou pentru programul normal de luni pana vineri....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]