de Bianca Tila
12 Dec. 2024
5
Investitorii sunt optimisti in ceea ce priveste economia globala in 2025. In plus, pun accent pe abilitatea companiilor de a depasi crizele in decizia de investitii, conform sondajului PwC 2024 Global Investor Survey.
Datele indica faptul ca 51% dintre respondentii la sondaj se asteapta la o crestere anul viitor.
In topul amenintarilor percepute de investitori in aceasta editie, primele locuri sunt ocupate de riscurile cibernetice si conflictele geopolitice. Sondajul precedent indica inflatia si volatilitatea macroeconomica.
Avand in vedere aceste riscri, aproape noua din zece spun ca abilitatea unei companii de a depasi o criza este un factor important in luarea deciziilor de investitii.
"In timp ce, la nivel global, volatilitatea macroeconomica nu mai reprezinta o provocare majora pentru investitori, in Romania, preocuparea pentru stabilitate si predictibilitate ramane pe primul loc.
Motivele tin, pe de o parte, de deteriorarea indicatorilor macroeconomici, respectiv o crestere economica sub asteptari in acest an si o adancire a deficitelor de cont curent si bugetar, iar pe de alta parte de turbulentele politice recente care au condus la amanarea alegerilor prezidentiale si la incertitudinea privind formarea unui nou guvern.
Asteptarea investitorilor este ca programul economic pe care il va implementa urmatorul guvern, incepand din 2025, sa readuca echilibrele in economie, sa relanseze cresterea si, implicit, sa diminueze riscurile pentru investitii", a declarat Daniel Anghel, Country Managing Partner PwC Romania, citat in comunicat.
La nivel global, majoritatea investitorilor considera ca este esential ca intreprinderile sa-si regandeasca modelele de afaceri si sa-si majoreze investitiile in strategii si solutii de reducere a riscurilor.
Trei din zece investitori spun ca percep companiile ca fiind foarte sau extrem de expuse la perturbarile tehnologice si ca se confrunta cu o disponibilitate redusa de lucratori cu competente-cheie.
Aproximativ doua treimi dintre investitori arata ca este foarte sau extrem de important ca intreprinderile sa inoveze ca raspuns la reglementarile guvernamentale, la schimbarile in preferintele clientilor si la instabilitatea lantului de aprovizionare. Jumatate sau mai mult spun acelasi lucru despre actiunile concurentilor, geopolitica si schimbarile demografice.
In cazul IA vs angajati, investitorii considera ca nu trebuie sa existe un compromis intre cele doua. Aproximativ trei sferturi dintre respondenti indeamna companiile in care investesc sau pe care le controleaza sa investeasca in modernizarea fortei de munca. O treime se asteapta ca inteligenta artificiala sa determine cresteri ale numarului de angajati cu 5% sau mai mult - la egalitate cu proportia celor care se asteapta la schimbari mici sau inexistente ale numarului de angajati.
Majoritatea investitorilor sunt optimisti cu privire la beneficiile inteligentei artificiale generative, in special in ceea ce priveste scalabilitatea, masurarea randamentului investitiilor (ROI), impactul asupra fortei de munca, perceptia partilor interesate si cheltuielile de capital.
Trei sferturi dintre respondenti sunt de parere ca societatile ar trerbui sa-si majoreze moderat (42%) sau semnificativ (31%) investitiile pentru a implementa IA la scara larga.
In ceea ce priveste sondajul, acesta a reliefat ca investitorii vor creste investitiile in companiile care iau masuri pentru combaterea schimbarilor climatice. O treime dintre investitori se asteapta ca, in urmatoarele 12 luni, companiile in care investesc sa fie foarte sau extrem de expuse amenintarilor generate de schimbarile climatice. Trei sferturi dintre respondenti spun ca isi vor creste moderat sau semnificativ investitiile in companii care iau o serie de masuri legate de clima, in special in crearea unor lanturi de aprovizionare sustenabile (80%).
"Atunci cand evalueaza planurile de tranzitie la zero ale companiilor, investitorii considera ca guvernanta (72%) si cheltuielile de capital sau de exploatare asociate (68%) sunt foarte sau extrem de importante. In plus, 71% spun ca societatile ar trebui sa includa ESG/sustenabilitatea direct in strategiile lor corporative", mai arata specialistii PwC.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: investitorieconomie globalaeconomie 2025schimbari climatice