Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La interviu

de Cristian Toma 07 Sep. 2010 3487
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Tot mai multe persoane isi cauta un loc de munca, asadar, din ce in ce mai multi oameni se pregatesc de interviu. Cum trebuie sa arate, ce trebuie sa spuna si ce nu, cum trebuie sa se poarte, sunt numai cateva din intrebarile esentiale la care cauta raspunsuri.

Infatisarea eleganta, sosirea la timp si pregatirea dinainte de intalnire sunt foarte importante pentru obtinerea unui post. Trebuie sa fii constient ca timpul de care dispui este limitat si ca trebuie sa faci o impresie buna. Care este solutia?

Ia in calcul urmatoarele posibilitati:

•  Ti se va cere sa iti descrii cariera. Prezinta un sumar scurt si interesant, punand accentul pe cel mai recent job. Vorbeste despre experienta acumulata, dar nu mai mult de 10 minute (asta daca intre timp nu se mai pun intrebari).

•  Ti se va cere sa explici ce te-a atras la acest job si de ce esti potrivit pentru el. Acest lucru este mai greu de pregatit, dar trebuie sa ai fixate in minte cel putin liniile generale.

•  Ti se vor pune intrebari tehnice sau personale aparent la intamplare si, poate intr-un mod agresiv, pentru a ti se testa rapiditatea in gandire si capacitatea de adaptare. Fii pregatit sa gandesti pe cont propriu, nu iti pierde sangele rece si, cel mai important, nu incerca sa faci minuni. Poate ca persoana care iti ia interviul testeaza maturitatea reactiei tale la intrebarile dificile puse intr-un mod incorect.

In primele 30 de secunde ale interviului, infatisarea, manierele si stilul personal vor fi evaluate de persoana care iti ia interviul, fie in mod favorabil, fie altfel. Este foarte important sa pari increzator, atent si voios. Zambeste, chiar daca esti emotionat!

Salutul, strangerea de maini, contactul vizual si o tinuta buna (indiferent ca stai in picioare sau asezat), toate joaca un rol important. Persoana care iti ia interviul poate fi obosita, irascibila, prost organizata (“Mai spune-mi o data numele tau”) sau cineva care iti displace instantaneu. Trebuie sa continui, indiferent de aceste lucruri, chiar si numai pentru motivul ca dupa aceea vei simti ca cel putin ai aratat ce poti.

Cum sa vorbesti despre tine insuti
Sa nu-ti fie rusine sa vorbesti despre realizarile tale, dar nu le exagera si nu te lauda prea tare. De exemplu, este mai bine sa spui "Am avut sansa de a conduce acest proiect" decat "Directorul general m-a ales pentru ca eram peroana cea mai potrivita pentru a conduce acest proiect".

Rezista tentatiei de a „cosmetiza” faptele in favoarea ta – de exemplu, importanta slujbelor anterioare si a salariilor obtinute. Cei care fac angajari si care au experienta detecteaza rapid neconcordantele din aceste relatari, iar majoritatea faptelor pot fi, oricum, repede verificate.

Daca ai senzatia ca persoana care iti ia interviul nu iti ofera ocazia sa prezinti un aspect particular al aptitudinilor sau pregatirii tale, trebuie sa iei in mod politicos initiativa intr-o pauza potrivita a discutiei.

Cum sa raspunzi la interviu
Persoana care iti ia interviul iti pune intrebari, dar asteapta intrebari si de la tine in legatura cu jobul. Este foarte important felul in care raspunzi si ceea ce spui.

Regulile de aur atunci cand raspunzi la intrebari sunt:

• Nu fii nici servil („Aceasta este o intrebare foarte buna, daca ma pot exprima asa, stimate domn”), dar nici prea neserios („Pe bune, asta-i o intrebare trasnet”). Reactioneaza in mod serios si natural;

•  Raspunde la intrebarea care ti-a fost pusa, si nu la intrebarea care ai fi dorit tu sa ti se puna. Asta presupune sa asculti atent ceea ce ti se spune.

• Raspunsul sa fie scurt si relevant – este mai bine sa il intrebi pe cel care iti ia interviul daca doreste mai multe detalii decat sa te lansezi intr-o discutie lunga si nedorita.

• Daca nu cunosti raspunsul (de exemplu la o intrebare tehnica) spune aceasta imediat. Nu incerca sa blufezi.

Nu-ti fie teama sa glumesti, dar evita anecdotele, care nu sunt relevante pentru un interviu.

Atunci cand pui tu intrebari, evita intrebarile-capcana, care sugereaza ca nu ai incredere in ce ti s-a spus sau incerci sa il pacalesti pe cel care iti ia interviul. Incerca sa obtii informatiile de care ai nevoie in cel mai eficient si placut mod posibil, fara sa-l iriti pe cel care-ti ia interviul. Daca nu ai intrebari, spune-o direct, dar multumeste-i persoanei care te intervieveaza pentru ocazia oferita. 

Incheierea
Zambetul, strangerea de mana si contactul vizual sunt la fel de esentiale la sfarsitul interviului, ca si la inceputul lui. Intreba persoana care te-a intervievat care va fi urmatoarea faza a procesului (daca nu ti-a explicat deja acest lucru). Asigur-o inca o data de interesul tau pentru postul respectiv.

Este important sa-i lasi intervievatorului o buna impresie. Prin urmare, nu trebuie niciodata sa-ti exprimi ingrijorarea, vreo problema personala sau scepticismul in legatura ca primirea slujbei de catre tine.



Tags: interviucarierajob

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Secretul unui interviu de succes

de Idei de afaceri
03 Nov 2023
Secretul unui interviu de succes este foarte simplu. Trebuie sa stii foarte clar ce doresti de la viitorul angajat si sa adresezi intrebarile corecte...

Studiu: 50% din angajatii romani planuiesc sa se mute la un nou job inainte de 2020

de Florin Amariei
22 Nov 2019
Un nou studiu arata ca aproximativ jumatate dintre angajatii romani planuiesc sa se mute la un nou job inainte de 1 ianuarie 2020, ceea ce ne arata...

Angajatii din Romania planuiesc sa ceara o majorare salariala sau sa isi schimbe jobul

de Florin Amariei
17 Sep 2019
Un studiu releva ca peste jumatate din angajatii din Romania planuiesc sa ceara o majorare salariala sau isi vor cauta un alt job. Sase din zece...

Scapa acum de scuza 'Nu am timp'! Afla in doar cateva ore cum sa ai dublu succes in cariera si in viata

de Idei de afaceri
18 Iul 2017
Ceea ce vei citi in continuare nu este despre sedinte, tone de e-mail-uri, sarcini si telefoane pe care le amani. Desi are legatura cu ele. Are...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]