Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Locurile de munca in viitor: Cum schimba paradigma o criza la nivel global

de Idei de afaceri 01 Apr. 2020 3714
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pandemia de COVID-19 impune deja o franare brutala in evolutia economiei la nivel mondial, cu costuri foarte mari pe termen scurt. Specialistii spun ca, cel mai probabil, va urma o reorganizare a sistemului de munca, in lumina unor noi lectii invatate in timpul acestei crize. Pandemia va afecta si modul de productie si va duce in unele sectoare la relocalizarea activitatii, dar aceste efecte se vor manifesta pe termen lung.

Companiile care vor investi in flexibilitate financiara, operationala si strategica in fata riscurilor globale care pot aparea vor fi cele care se vor pozitiona cel mai bine din punct de vedere al reactiei si recuperarii dupa o astfel de criza. Iar unul dintre aspectele cele mai importante in care companiile trebuie sa dea dovada de flexibilitate este cel legat de locurile de munca oferite.

Potrivit specialistilor in domeniu, elementele care vor caracteriza locurile de munca in viitor vor fi mobilitatea, globalizarea, automatizarea, inteligenta artificiala, robotii si flexibilitatea.

Datorita tehnologiei mobile si accesului facil la internet, telemunca este deja o practica obisnuita in multe domenii. Angajatii nu trebuie sa se afle in acelasi loc. Urmatoarea generatie de angajati din multe domenii va putea sa isi practice meseria de oriunde. Birourile ar putea deveni exclusiv spatii de colaborare, locul unde angajatii vor veni doar atunci cand va fi nevoie. In ceea ce priveste antreprenorii, dar si angajatii unor companii, un avantaj il pot reprezenta spatiile de coworking, din ce in ce mai populare si la noi. Considerate de unii birourile viitorului, spatiile de coworking reprezinta o alternativa pentru munca la domiciliu, oferind angajatilor unei companii sau liber-profesionistilor posibilitatea de a face parte dintr-o comunitate unde pot sa interactioneze social si sa isi dezvolte reteaua profesionala.

Noile generatii de angajati nu numai ca vor dori sa invete, sa se perfectioneze pe parcursul carierei, ci vor fi nevoiti sa-si dezvolte noi abilitati. Tehnologia evolueaza intr-un ritm accelerat, astfel incat aproape toata lumea va fi obligata sa isi adapteze abilitatile profesionale. Iar in acest sens se vor remarca acele companii care le vor putea oferi angajaţilor oportunitati de dezvoltare si perfectionare.

Algoritmii de inteligenta artificiala si masinariile inteligente vor fi colaboratori ai oamenilor. Forta de munca umana va trebui sa isi dezvolte un anumit nivel de acceptare in ceea ce priveste modul in care omul si masinile pot colabora.

De asemenea, oamenii vor avea nevoie de ceva mai mult decat pachetul salarial clasic oferit de multi angajatori pentru a se simti cu adevarat motivati sa munceasca. Multi vor dori sa lucreze pentru o companie care are dezvoltata o anumita cultura organizationala, dar care ofera si diverse beneficii, oportunitatile de dezvoltare prezentate mai sus numarandu-se printre ele. Personalizarea este un alt aspect pe care se va pune accentul in viitor, respectiv sa li se permita angajatilor sa isi aleaga beneficiile la care au acces, de la programe de wellness la facilitati privind ingrijirea copiilor.

Potrivit mai multor studii recente, motivul principal pentru care foarte mulţi angajati aleg sa plece dintr-o companie este legat de experientele pe care acestia le au sau cu care se confrunta la locul de munca. Si este vorba despre aspecte dintre cele mai diverse, de la cultura organizationala la mijloacele tehnice puse la dispozitie si spatiul de lucru fizic.

In viitor se va vedea o schimbare drastica a modului in care oamenii lucreaza. Din acest motiv, angajatorii trebuie sa dea dovada de flexibilitate si sa creeze oamenilor experiente prin care sa ii determine sa isi doreasca sa ramana mai mult timp in companie.

Intr-un editorial recent pentru Financial Times, filosoful si istoricul israelian Yuval Noah Harari spune ca masurile luate pe timp de criza au tendinta de a ramane aplicabile si dupa ce aceasta a trecut. Dupa criza globala provocata de noua pandemie, viitorul va aduce pentru angajatori si nu numai schimbari profunde, care vor crea perioade de incertitudine si vor determina companiile sa isi regandeasca valorile cheie si tehnologiile.




Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: loc de muncaangajatorcompaniicoronavirus

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Consiliul Concurentei a amendat cu 4,9 milioane de lei companii de pe piata echipamentelor de protectie

de Bianca Tila
19 Dec 2022
Consiliul Concurentei a amendat cu aproximativ 4,9 milioane de lei opt companii. Acestea activeaza pe piata comercializarii echipamentelor de...

Majoritatea directorilor de companii, optimisti pentru 2022

de Idei de afaceri
24 Ian 2022
Un sondaj efectuat de PwC releva ca majoritatea directorilor de companii se declara optimisti pentru 2022. Potrivit raportului, avand in vedere ca...

Companiile ar trebui sa pregateasca majorari salariale mai generoase

de Florin Amariei
25 Nov 2021
Un studiu arata ca toate companiile ar trebui acum sa pregateasca majorari salariale mai generoase in 2022 din cauza inflatiei. Majoritatea...

Studiu. Principalele provocari pentru companiile din Romania in 2021

de Florin Amariei
24 Nov 2021
Un nou studiu releva care au fost principalele provocari pentru companiile din Romania in 2021. Conform managerilor respondenti, cele mai...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]