de Idei de afaceri
24 Ian. 2022
1776
Un sondaj efectuat de PwC releva ca majoritatea directorilor de companii se declara optimisti pentru 2022.
Potrivit raportului, avand in vedere ca noua varianta Covid-19 continua sa imprime multa incertitudine, se ia in considerare un scenariu mai pesimist in care, pe fondul unei suprasolicitari a sistemelor de sanatate, activitatea economica ar incetini semnificativ si chiar ar suferi o contractie in emisfera nordica, in primul trimestru. In aceste conditii, estimarea este ca PIB-ul global s-ar reduce cu circa 0,5 puncte procentuale fata de scenariul initial.
Previziunile avertizeaza ca vor urma conditii financiare mai stricte, deoarece bancile centrale din economiile avansate isi vor majora ratele de politica monetara si isi vor reduce programele de relaxare cantitativa. SUA si Marea Britanie au demarat acest proces, dar efectele variantei Omicron l-ar putea intarzia cu cateva luni.
In acelasi timp, zona euro isi va mentine politica monetara "acomodativa", deoarece rata inflatiei de baza este putin probabil sa depaseasca tinta de 2% din acest an.
"Presiunile generate de intreruperea lanturilor de aprovizionare se vor disipa, conform previziunilor, avand in vedere ca se observa o ameliorare in ultimele luni ale anului trecut, care va continua in 2022. Aceasta tendinta va reduce inflatia, pana in a doua jumatate a acestui an, oferindu-le bancilor centrale un respiro pentru a amana potentialele majorari ale ratelor dobanzilor de politica monetara, mai ales daca economiile se vor confrunta cu probleme suplimentare precum modificari epidemiologice neasteptate", se mentioneaza in raportul PwC.
Conform consultantilor, o alta previziune vizeaza inversarea rolurilor intre SUA si Uniunea Europeana in ceea ce priveste politica fiscala.
In ceea ce priveste piata muncii, studiul releva faptul ca tarile care fac parte din G7 (Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si SUA) vor crea cel putin 9 milioane de locuri de munca. Totodata, angajatorii vor continua sa experimenteze modalitati inovatoare de a pastra personalul existent si pentru a atrage noi talente, iar in urmatoarea perioada se va observa o piata a muncii in care angajatii vor avea o putere mai mare de negociere. "Mai degraba angajatorii se vor adapta la competitia ridicata pentru atragerea oamenilor, devenind ei insisi niste "angajatori flexibili". De exemplu, unii angajatori ofera saptamana de lucru de patru zile, aranjamente de lucru hibride si beneficii non-financiare mai bune", se precizeaza in raport.
La nivel general, directorii generali previzioneaza ca economia globala va avansa cu 4,5%, in 2022, daca impactul variantei Omicron va fi limitat.
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: directori companii2022optimism 2022 directorieconomia nationala