Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OPTBR: Industria de SPA si cea balneara, aproape in faliment

de Florin Amariei 01 Sep. 2020 2555
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

OPTBR avertizeaza ca industria de SPA si cea balneara din Romania e aproape in faliment. Sunt aproape de "inchiderea usilor si trimiterea specialistilor acasa".

Desi investitorii din industria balneara se declara multumiti de decizia de redeschidere a restaurantelor, ei afirma ca in prezent se gasesc in imposibilitatea de a putea functiona in viitor, pentru ca turistii nu vin in statiuni balneare "doar pentru a servi masa".
 
"Sigur ca aceasta decizie era vitala pentru intreaga industrie in pragul sezonului rece, insa statul trebuie sa inteleaga ca industria balneara si SPA nu reprezinta HoReCa. Aceasta industrie reprezinta pachete complete de balnear, SPA si servicii de masa, ce nu pot functiona una fara cealalta. Nu putem avea asteptarea ca turistii sa vina in statiuni sau resorturi balneare si SPA doar pentru a servi masa. In acest moment riscam ca zecile de milioane de euro investiti in ultimii ani in aceasta industrie, toate eforturile de revitalizare a balneologiei romanesti si dezvoltarea a unui sistem de SPA la nivel european sa se piarda, atat pentru bugetul Romaniei, cat si pentru specialistii nostri apreciati in intreaga lume", a declarat Nicu Radulescu, presedintele OPTBR.
 
Potrivit sursei citate, Romania, tara cu cele mai bogate resurse balneare din Europa, ramane inchisa in acest moment, fara a putea sa foloseasca elementele sale naturale. Hotelurile din statiunile balneare avand facilitatile balneare si spa, inclusiv piscinele interioare, inchise inca din luna martie, acestea neputand sa desfasoare activitatea fara profilul lor specific pentru care erau cautate inaintea pandemiei.
 
"In perioada iesirii din starea de urgenta, tarile europene si-au intors atentia catre turismul lor intern si mai ales catre resursele naturale pe care le detin. Astfel, incepand cu luna mai, vanzarile pentru segmentul de balneologie si SPA in Europa au cunoscut o crestere fara precedent in incercarea de a mentine populatia sanatoasa, crescand imunitatea prin resurse proprii. Slovacia si Islanda fiind primele care si-au deschis portile pentru tratament, urmate de celelalte tari ce au devenit complet functionale pe acest segment pana in luna iulie. Mai mult, operatorii au fost nevoiti sa ridice preturile pentru a putea face fata acestui val de solicitari fara precedent", se arata in comunicatul OPTBR.
 
Datele au fost centralizate si transmise de catre ESPA, Asociatia Europeana SPA,"care include o nota de ingrijorare si sustinere pentru colegii din Romania", ce reprezinta in acest moment singura tara ce nu este functionala pe acest segment si ale caror raportari sunt ingrijoratoare pentru viitorul industriei.
 
"Dupa avizul OMS din aprilie si negocierile cu Ministerele Sanatatii si Turismului, toate resoturile balneare europene sunt functionale. Ne pare foarte rau pentru colegii nostri din Romania si este dificil sa intelegem blocajul cu care se confrunt, in special, prin faptul ca industria turismului de sanatate din Romania s-a dezvoltat constant in ultimul deceniu doar datorita eforturilor sectorului privat", precizeaza in document presedintele ESPA, Thierry Dubois.
 
Scrisoarea oficiala semnata in 18 august la Bruxelles se incheie cu mesajul: "In numele Consiliului ESPA, suntem alaturi de colegii din OPTBR, cu speranta ca, sprijiniti si de informatiile furnizate de colegii lor din alte state europene, vor putea convinge factorii de decizie din Romania sa deschida statiunile de sanatate si chiar sa le recomande cetatenilor", se mentioneaza in comunicatul organizatiei patronale.
 
In acest context, OPTBR a transmis o scrisoare deschisa guvernului in care prezinta situatia organizatiilor din Romania care continua lupta pentru a evita colapsul industriei.
 
"Daca pana la inceputul pandemiei industria balneara si SPA s-a dezvoltat constant datorita eforturilor din partea mediului de afaceri romanesc, acum suntem intr-o situatie in care sustinerea acestui domeniu depinde aproape integral de deciziile si restrictiile impuse de Guvernul Romaniei", a mai transmis reprezentantul OPTBR.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: industria de spabalnearafalimentoptbr

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]