Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Piata gazelor din Romania, liberalizata complet din 2021

de Florin Amariei 30 Sep. 2019 3070
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Dupa obtinerea unei amanari de la Comisia Europeana, Romania anunta ca liberalizarea completa pe piata gazelor va avea loc la 1 aprilie 2021.

Informatia a fost oferita de catre Claudiu Dumbraveanu, director ANRE, in timp ce participa la Conferinta "Evolutia pretului gazelor naturale prin restructurarea sectorului".
 
In cadrul unei proceduri de infringement in sectorul gazelor, Romania avea termen pana la 26 septembrie pentru a se conforma legislatiei europene, in caz contrar urmand sa fie trimisa la Curtea Europeana de Justitie.
 
"Am cerut o amanare cu trei luni a termenului din avizul motivant, care era 26 septembrie. In urma documentelor trimise de partea romana, care au inclus solicitarea de amanare, justificarea solicitarii si actele legislative propuse, Comisia Europeana a acceptat o amanare cu trei luni a termenului de conformare, respectiv 26 decembrie", a aratat Dumbraveanu.
 
Autoritatile romane vor trebui, pana atunci, sa emita cadrul legislativ si pasii prevazuti in actele normative propuse, astfel incat Comisia Europeana sa fie sigura ca Romania va transpune angajamentele asumate.
 
"La Senat exista un proiect de modificare a Legii 123 (Legea-cadru a energiei electrice - n. r.). Noi am profitat de acest lucru si am facut amendamente pe aceasta initiativa parlamentara. Saptamana viitoare va fi luata in discutie in Senat aceasta initiativa, noi speram sa fie aprobata in forma pe care noi am amendat-o, impreuna cu Ministerul Energiei. Apoi va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, speram in regim de urgenta", a continuat reprezentantul reglementatorului.
 
Potrivit acestuia, ANRE a propus, in scrisoarea trimisa Comisiei Europene, trei etape de conformare.
 
"O etapa este pana la 31 martie 2020, in care va ramane situatia din prezent, intrucat cantitatile de gaze alocate la pret de 68 de lei deja au fost contractate, iar contractele deja s-au executat. In perioada 1 aprilie 2020 - 31 martie 2021, va exista o perioada de tranzitie in care 50% din necesarul casnicilor si al termocentralelor va fi asigurat in regim reglementat, iar 50% vor fi achizitionate de catre acestia de pe piata concurentiala. Tot in aceasta perioada va fi elaborat si un program de gas release, de catre ANRE, care sa inlocuiasca actualele prevederi privind obligatiile de tranzactionare pe piete angro de gaze naturale. Tot in aceasta etapa va fi definit si cadrul pentru protectia consumatorilor vulnerabili", a continuat Dumbraveanu.
 
De la 1 aprilie 2021, piata va fi liberalizata complet, atat pe segmentul angro, cat si pe cel cu amanuntul.
 
Piata de gaze a mai fost liberalizata complet o data, la 1 aprilie 2017, insa OUG 114/2018 a reintrodus segmentul reglementat, plafonand la 68 de lei pe MWh cantitatile din productia interna destinate consumului casnic si termocentralelor. Acest lucru a dus la declansarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, intrucat prevederile OUG 114 au incalcat legislatia europeana din sector.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: piata gazelorromanialiberalizata2021

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Inflatia a scazut mai puternic in Romania fata de tarile din UE

de Bianca Tila
18 Mai 2023
In luna aprilie, rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut usor pana la 8,1%, de la 8,3% in martie. In Romania, aceasta a scazut de la...

Firmele din Romania cu probleme, alerte directe de la autoritati!

de Florin Amariei
28 Ian 2022
Firmele din Romania care urmeaza sa aiba probleme vor primi alerte directe de la autoritati! "Proiectul de lege care transpune Directiva...

Studiu. Principalele provocari pentru companiile din Romania in 2021

de Florin Amariei
24 Nov 2021
Un nou studiu releva care au fost principalele provocari pentru companiile din Romania in 2021. Conform managerilor respondenti, cele mai...

ONRC: Avem mai multe firme dizolvate in 2021

de Florin Amariei
11 Oct 2021
Fata de aceeasi perioada din 2020, ONRC ne anunta ca acum, in 2021, avem mai multe firme dizolvate! Numarul firmelor dizolvate a crescut cu...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]