Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rata anuala a inflatiei afiseaza scaderi

de Bianca Tila 13 Ian. 2023 519
Rata anuala a inflatiei afiseaza scaderi
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Rata anuala a inflatiei a inregistrat scaderi cu 16,4% in luna decembrie 2022, de la 16,8% in noiembrie. Rezultatele s-au afisat pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 22,5%, marfurilor nealimentare cu 14,95% si a serviciilor cu 9,78%, conform datelor Institutului National de Statistica.

Preturile de consum au urcat cu 0,37%, fata de luna precedenta. Acest rezultat s-a inregistrat avand in vedere cresterea marfurilor alimentare cu 1,26% si serviciilor cu 0,67%. Totusi, marfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,32%.
 
In ultimele 12 luni, rata medie a modificarii preturilor de consum este de 13,8% comparativ cu perioada ianuarie - decembrie 2021.
 
In ceea ce priveste indicele armonizat al preturilor de consum, acesta este de 100,12% in luna decembrie 2022 fata de luna noiembrie 2022. Acest indice este implicat direct in determinarea inflatiei la nivelul statelor membre ale UE.
 
De asemenea, rata anuala a inflatiei este de 14,1% in luna decembrie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021, calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum. In ultimele 12 luni, rata medie a modificarii preturilor de consum determinata pe baza IAPC este de 12% fata de precedentele 12 luni (ianuarie - decembrie 2021).
 
Prognoza de inflatie a fost majorata la 16,3% de catre Banca Nationala a Romaniei pentru finalul acestui an. In acest sens, se estimeaza o inflatie de 11,2% pentru sfarsitul anului viitor, conform datelor prezentate in luna noiembrie de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
 


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: rata anualainflatiescadere

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Rata somajului, in scadere in UE

de Florin Amariei
01 Feb 2022
Rata somajului a cunoscut o scadere in UE, lucru care semnifica o indreptare a activitatilor economice si revenirea treptata la o normalitate...

ANCOM: Veniturile firmelor telecom, in scadere

de Idei de afaceri
10 Dec 2021
ANCOM raporteaza o scadere pentru veniturile firmelor telecom din Romania. Iata care este situatia in detaliu! Veniturile din sectorul telecom au...

OPEC+, pregatit pentru inca o scadere a pretului petrolului

de Florin Amariei
04 Ian 2021
Organizatia ia in calcul numeroase noi riscuri, pe langa prelungirea pandemiei Covid-19 pentru ca imunizarea nu va fi aplicata tuturor celor afectati....

Gaseste oportunitatea intr-o piata in scadere

de Alexandra Popescu
22 Iun 2014
Multi antreprenori se feresc de industriile in scadere in favoarea celor care sunt la moda. Interesant este ca, aceiasi factori perturbatori care...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]