Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ratele creditelor, amanate si in 2021. Ce recomanda CSALB

de Florin Amariei 13 Ian. 2021 1781
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ratele creditelor pot fi amanatate si in 2021 atat de persoane fizice, cat si juridice. Iata ce recomanda CSALB!

Amanarea ratelor la creditele contractate pana pe data de 30 martie 2020 este posibila si in acest an, insa decizia trebuie luata dupa o informare riguroasa, arata reprezentantii Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB).
 
"Pe fondul crizei sanitare generate de pandemia de Covid-19, Guvernul, venind in intampinarea nevoilor consumatorilor, a decis emiterea a doua ordonante in 2020 (OUG nr.37 si OUG nr.227), prin care devine posibila amanarea ratelor datorate bancilor si IFN-urilor de consumatorii afectati prin diminuarea veniturilor. Aproximativ 560.000 de debitori au beneficiat pana acum de moratorii legislative si private, adica 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar. Deoarece amanarea platii ratelor produce o serie de consecinte, care pot avea si valente negative pentru consumatori, Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) le transmite acestora o serie de recomandari: decizia amanarii ratelor trebuie luata dupa o informare riguroasa; ratele din perioada de amanare nu se sterg si nici macar nu sunt "inghetate", ci vor fi adaugate la efortul de plata dupa expirarea acestei perioade de amanare", explica CSALB.
 
Potrivit unor calcule, ratele pentru creditele ipotecare vor fi cu pana la 13 procente mai mari, iar cele pentru creditele de nevoi personale vor creste cu aproximativ 6%.
 
Consumatorul care solicita amanarea ratelor trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: sa nu aiba restante la plata creditului; sa depuna o cerere la banca pana pe data de 15 martie 2021; sa faca dovada diminuarii veniturilor ca urmare a pandemiei si, foarte important, amanarea ratelor sa nu depaseasca 9 luni cumulate in anii 2020 si 2021. Cu alte cuvinte, daca a beneficiat deja de o amanare a ratelor pentru 9 luni in 2020, consumatorul nu mai poate solicita inca o amanare.
 
Daca problemele financiare ale unor consumatori persista chiar si dupa o amanare de 9 luni a platii ratelor ori consumatorul realizeaza ca ii va fi imposibil sa plateasca noile rate chiar in timpul perioadei de amanare, CSALB le recomanda sa se adreseze imediat institutiei pentru a solicita o negociere cu banca pe alte aspecte ale contractului (dobanzi, comisioane, sold, moneda etc.) astfel incat sa evite intrarea in incapacitate de plata si consecintele penalizatoare impuse de institutia de credit.
 
De asemenea, in comunicat se mentioneaza ca amanarea ratelor reprezinta o rezolvare partiala a problemelor financiare, in timp ce negocierea cu banca/IFN-ul in cadrul CSALB ofera o solutie personalizata care poate avea efect pozitiv pe toata durata creditului sau pentru toata valoarea imprumutului.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: rate crediteamanare rate credite 2021

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]