de Florin Amariei
13 Ian. 2021
1781
Ratele creditelor pot fi amanatate si in 2021 atat de persoane fizice, cat si juridice. Iata ce recomanda CSALB!
Amanarea ratelor la creditele contractate pana pe data de 30 martie 2020 este posibila si in acest an, insa decizia trebuie luata dupa o informare riguroasa, arata reprezentantii Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB).
"Pe fondul crizei sanitare generate de pandemia de Covid-19, Guvernul, venind in intampinarea nevoilor consumatorilor, a decis emiterea a doua ordonante in 2020 (OUG nr.37 si OUG nr.227), prin care devine posibila amanarea ratelor datorate bancilor si IFN-urilor de consumatorii afectati prin diminuarea veniturilor. Aproximativ 560.000 de debitori au beneficiat pana acum de moratorii legislative si private, adica 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar. Deoarece amanarea platii ratelor produce o serie de consecinte, care pot avea si valente negative pentru consumatori, Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) le transmite acestora o serie de recomandari: decizia amanarii ratelor trebuie luata dupa o informare riguroasa; ratele din perioada de amanare nu se sterg si nici macar nu sunt "inghetate", ci vor fi adaugate la efortul de plata dupa expirarea acestei perioade de amanare", explica CSALB.
Potrivit unor calcule, ratele pentru creditele ipotecare vor fi cu pana la 13 procente mai mari, iar cele pentru creditele de nevoi personale vor creste cu aproximativ 6%.
Consumatorul care solicita amanarea ratelor trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: sa nu aiba restante la plata creditului; sa depuna o cerere la banca pana pe data de 15 martie 2021; sa faca dovada diminuarii veniturilor ca urmare a pandemiei si, foarte important, amanarea ratelor sa nu depaseasca 9 luni cumulate in anii 2020 si 2021. Cu alte cuvinte, daca a beneficiat deja de o amanare a ratelor pentru 9 luni in 2020, consumatorul nu mai poate solicita inca o amanare.
Daca problemele financiare ale unor consumatori persista chiar si dupa o amanare de 9 luni a platii ratelor ori consumatorul realizeaza ca ii va fi imposibil sa plateasca noile rate chiar in timpul perioadei de amanare, CSALB le recomanda sa se adreseze imediat institutiei pentru a solicita o negociere cu banca pe alte aspecte ale contractului (dobanzi, comisioane, sold, moneda etc.) astfel incat sa evite intrarea in incapacitate de plata si consecintele penalizatoare impuse de institutia de credit.
De asemenea, in comunicat se mentioneaza ca amanarea ratelor reprezinta o rezolvare partiala a problemelor financiare, in timp ce negocierea cu banca/IFN-ul in cadrul CSALB ofera o solutie personalizata care poate avea efect pozitiv pe toata durata creditului sau pentru toata valoarea imprumutului.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: rate crediteamanare rate credite 2021