Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania are nevoie de un sistem national de competitivitate pentru export

de Florin Amariei 09 Iun. 2021 1866
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Centrele de Afaceri pentru Export din tara noastra sustin ca Romania are nevoie de un sistem national de competitivitate pentru export care sa permita dezvoltarea capitalului autohton.

"In contextul in care sintagma 'pentru o Romanie normala' s-a ridicat la rang de slogan, trebuie supus, in continuarea celor dezbatute anterior, ca Romania, in materie de sustinere si promovare a exportului si investitiilor este departe de a fi normala macar, in sensul de aliniata la practicile europene. In situatia actuala nu putem vorbi de un dispozitiv romanesc coagulat si eficient si mecanisme sau instrumente integrate fara de care competitivitatea romaneasca sufera", se arata intr-un comunicat semnat de Costin Lianu, presedintele Asociatiei Centrelor de Afaceri pentru Export (ACEX).
 
Acesta a mentionat "cateva repere prin care ar trebui sa intram macar in normalitate", printre care dezvoltarea institutionala.
 
"In prezent, nu avem o agentie specializata care sa gestioneze sistemul de instrumente de sprijin intr-o maniera coerenta si unitara. Se impune crearea unei astfel de agentii, la nivelul unor bune practici europene si internationale", se spune in comunicat.
 
Un alt reper mentionat este consolidarea parteneriatului cu mediul de afaceri prin Consiliul de Export, precum si integrarea instrumentului targuri si expozitii internationale intr-un mecanism diversificat si coerent care sa cuprinda si alte instrumente moderne.
 
"Exista in acest sens surse bogate de documentare si optiuni, dar si instrumente practicate si nebugetate (studii, misiuni, portal, centre regionale etc)", sustine Costin Lianu.
 
Acesta a mentionat, de asemenea, instrumentele moderne de evaluare a impactului, precum si realizarea unui optim intre cuantumul subventiei, numarul de participari ale unei firme, numarul de participari noi/vechi, numar total de participari/sector/program.
 
Pe lista se mai afla asigurarea unei predictibilitati a programului si a unei fluiditati tinand cont si de legislatia privind achizitiile publice si dezvoltarea de centre de afaceri de export, incubatoare de afaceri pentru IMM-uri si a unor platforme de operare a lor pe plan international. Reprezentantii ACEX au mentionat, de asemenea, digitalizarea internationalizarii si promovarii, programe de branding sectorial.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: romaniaexportsistem national competitivitate

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Inflatia a scazut mai puternic in Romania fata de tarile din UE

de Bianca Tila
18 Mai 2023
In luna aprilie, rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut usor pana la 8,1%, de la 8,3% in martie. In Romania, aceasta a scazut de la...

Firmele din Romania cu probleme, alerte directe de la autoritati!

de Florin Amariei
28 Ian 2022
Firmele din Romania care urmeaza sa aiba probleme vor primi alerte directe de la autoritati! "Proiectul de lege care transpune Directiva...

Studiu. Principalele provocari pentru companiile din Romania in 2021

de Florin Amariei
24 Nov 2021
Un nou studiu releva care au fost principalele provocari pentru companiile din Romania in 2021. Conform managerilor respondenti, cele mai...

Guvernul dubleaza numarul de muncitori straini care pot fi adusi in Romania

de Florin Amariei
13 Aug 2021
Guvernul Citu a decis ca dubleaza numarul de muncitori straini care pot fi adusi in Romania. Firmele vor putea importa forta de munca ieftina si...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]