Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se schimba legea: Autorizatiile de constructii si Certificatul de urbanism se vor elibera...aproape pe loc

de Ana Ghiarasim 14 Apr. 2022 2382
Se schimba legea: Autorizatiile de constructii si Certificatul de urbanism se vor elibera...aproape pe loc
3.75 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cu un singur proiect de lege, Ministerul Dezvoltarii promite sa vina in ajutorul antreprenorilor din domeniul constructiilor, care erau nevoiti sa astepte chiar si doua luni emiterea unui certificat de urbanism.

Potrivit unei declaratii facute de ministrul Cseke Attila, autorizatiile de constructii vor putea fi obtinute de la un singur ghiseu, iar certificatul de urbanism va fi eliberat in cinci zile, fata de aproximativ doua luni, cat dureaza in prezent. Totul, printr-un cod legislativ pentru constructii, urbanism si amenajarea teritoriului, care va inlocui cele zece legi in vigoare, vechi de 30 de ani, modificate substantial in ultimii ani.
 

Actul normativ reduce considerabil birocratia, spune ministrul Dezvoltarii

 
Ministrul a precizat ca proiectul de act normativ, care a fost publicat in transparenta decizionala, prevede procurarea autorizatiilor de constructii online, de la un singur ghiseu, intr-un timp semnificativ mai scurt, reducand, astfel, birocratia. De asemenea, va fi evitat si riscul expirarii unui aviz in timp ce este asteptat un altul. 
 
"Reglementarile vechi de mai multe decenii, stabilite prin zece legi diferite, nu mai sunt viabile. Au fost schimbate de mai multe ori pe an, in incercarea de a corela vechile legi cu realitatea contemporana, dar acest fapt a dus la instabilitate legislativa in acest domeniu. Prin Codul Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor, vom renunta la «carpirea» legilor in vigoare si vom adopta un singur act normativ, regandit eficient”, a declarat Cseke Attila, citat de news.ro.
 
Ministrul a subliniat ca, din cele zece legi in vigoare, cinci vor fi eliminate si cinci vor fi modificate si introduse in noul Cod al Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor. 
 
Proiectul de act normativ, dupa perioada de consultare publica, va fi adoptat de Guvern si trimis Parlamentului. 
 

Legea ar urma sa intre in vigoare anul viitor, daca va fi promulgata


Fiind o reforma asumata de Romania in Planul National de Redresare si Rezilienta, Parlamentul trebuie sa ia o decizie in prima parte a anului 2023 privind aceasta propunere.
 
Cseke Attila a mentionat ca va fi realizata si o Platforma Digitala Nationala, pe care se vor incarca toate documentatiile planurilor urbanistice generale (PUG) pe suportul Observatorului Teritorial, interconectata cu Registrul national al constructiilor, si care va constitui o importanta baza de date si un suport pentru autoritati pentru emiterea certificatelor de urbanism, a acordurilor unice si autorizatiilor de construire. 
 
"Daca, in prezent, un certificat de urbanism se elibereaza in 1-2 luni, prin intermediul Platformei Digitale Nationale, acesta va putea fi eliberat in 5 zile; la fel si in cazul autorizatiilor de construire, perioada se va reduce la 15 zile, fata de 1-2 luni cat este in prezent”, a mai transmis Cseke Attila.



Tags: birocratieconstructiicertificat de urbanismautorizatie de constructie

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.75 din 5 - 4 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]