Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Secrete de negociator: Cum sa obtii rezultate bune pe termen lung?

de Adela Simonescu 12 Iun. 2014 2321
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Sa nu uitam un lucru important. Nu negociem niciodata singuri si niciodata o singura data. Viata de afacerist nu trebuie sa fie, sub nicio forma si pentru nicio clipa, o serie de actiuni de tipul loveste-si-fugi.

Cu toate ca teoria pare destul de clara, inca sunt antreprenori care ne confirma ca nu toti au urechi sa auda ce este cu adevarat important.

Ce este cu adevarat important? Va spunem noi: REPUTATIA!

Daca reputatia nu te ajuta, nici mintea nu mai face mult, nici toti banii din lume nu mai pot face minuni, nici toti profesionistii din domeniul PR nu mai pot sa te transforme in omul de incredere care sa stea la masa cu mari negociatori din industria in cadrul careia iti dezvolti afacerea.

In consecinta, cum obtinem rezultate bune in negocieri, pe termen lung? Iata cateva secrete pe care le respectam cu sfintenie:

1. Nu negociem cu amatori.
Oricat de mult ne-ar sclipi ochii la gandul ca putem sa vindem o afacere-ruina la pret de afacere de cinci stele, nu o vom face. Adevarul este la iveala mai devreme sau mai tarziu si ne va trage reputatia in jos intr-un mod greu de imaginat.

Cum procedam cand stim ca avem in fata noastra un amator care nu stie ce cumpara sau nu stie ce vinde? Evident, este bine sa punem pe masa de discutii cateva aspecte care sa clarifice situatia. Interlocutorii nostri vor aprecia atitudinea noastra si ne vor duce mai departe reputatia de antreprenori corecti, cu principii inalte, de seriozitate inestimabila.

2. Nu negociem mai dur decat este cazul. Definitia negocierii este una clara. In urma actului de negociere, toate partile impricinate trebuie sa ajunga la un consens si sa aiba parte de avantaje cat mai corect impartite. In principiu, o sesiune buna de negocieri trebuie sa se termine cu zambetul pe buze pentru toti ce care au luat parte.

3. Nu ne lacomim. Negocierile trebuie sa demonstreze, inca o data, ca suntem oameni de afaceri onesti, corecti pana la capat. Nu umflati preturile doar pentru ca va permiteti. Nu cereti mai multe clauze doar pentru ca sunteti intr-o pozitie superioara, avantajata. Odata ruinata, reputatia nu se mai poate restaura.

4. Nu incheia o sesiune de negocieri prin fraze inchise, de tipul "Cred ca am terminat de discutat.". Vei da o impresie de aroganta mult peste necesar.

5. Nu duce un razboi al negocierilor. Nu cere mai mult doar pentru ca te simti intr-o competitie.

6. Nu merge niciodata la o sedinta de negociere fara sa ai si alternative in cazul in care aceasta nu iti va oferi rezultatele dorite. Asigura-te ca nu esti niciodata prins in colt!

7. Nu te simti dator sa vorbesti daca interlocutorul tau nu este prea generos sau daca il simti ca pare ca nu ar fi convins de oferta ta. Daca doreste anumite detalii si clarificari, da-i voie sa iti adreseze el aceste intrebari. Se prea poate sa stea pe ganduri daca sa inceapa colaborarea cu tine imediat sau daca pretul pe care il oferi nu este prea mic. Nu presupune nimic. Da-i voie sa se gandeasca si sa isi exprime pozitia.

8. Nu veni la negocieri cu temele nefacute. Este cea mai importanta regula de care tinem cont. Analizeaza-i oferta si afla tot ce se poate despre intelocutorul tau. Va proceda si el la fel. Daca afla ca ai o reputatie curata, onorabila, de negociator de calitate, ai toate sansele sa obtii ceea ce iti doresti!


sursa foto: www.freegreatpicture.com



Tags: negocieri de succesnegociatornegociere

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

7 reguli tehnice care iti influenteaza negocierea in afaceri

de Cosmin Enescu
04 Nov 2015
Eficacitatea negocirii prin rationamente logice consta in "capacitatea de a convinge, exprimata in intensitatea cu care adera la argumentul...

Tactici de negociere pe care le putem invata de la copii

de Alexandra Popescu
23 Apr 2014
Negocierea este in sangele oricarui om inca de cand este copil. Se spune adesea ca cei mai buni manipulatori si negociatori sunt copiii, chiar daca...

Negocieri de succes in citate celebre!

de Adela Simonescu
09 Nov 2017
Arta negocierii nu este stapanita de oricine. Sunt multi antreprenori si multi profesionisti care nu pot conduce o sesiune de negocieri pana la capat...

Regulile dialogului in negociere

de Ideideafaceri
27 Mai 2012
Negocierile sunt, de foarte multe ori si pentru multe persoane, surse de tensiune si stres. Nu toti suntem specializati si nu detinem experienta in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]