Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfaturi oficiale UE cu privire la oficializarea BREXIT

de Florin Amariei 06 Nov. 2020 2046
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Perioada de tranzitie se incheie, asadar UE a publicat o serie de sfaturi oficiale care vin in ajutorul celor care au relatii comerciale cu regatul insular.

In conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum statut de tara terta si nu mai participa la procesul decizional al UE.
 
Cu toate acestea, UE si Regatul Unit au convenit asupra unei perioade de tranzitie care va dura pana la 31 decembrie 2020.
 
Pe parcursul perioadei de tranzitie:
 
Nu se schimba nimic pentru cetatenii, consumatorii, intreprinderile, investitorii, studentii si cercetatorii din UE si din Regatul Unit si dreptul UE continua sa se aplice in Regatul Unit.
 
De asemenea, in perioada de tranzitie, nu este afectat domeniul vamal sau fiscal. 
 
"Chiar daca Uniunea Europeana si Regatul Unit reusesc sa incheie, pana la sfarsitul lui 2020, un parteneriat foarte ambitios, care sa acopere toate domeniile convenite in Declaratia politica, de la 1 ianuarie 2021 retragerea Regatului Unit va avea consecinte majore pentru administratiile publice, pentru intreprinderi si pentru cetateni. Aceste schimbari sunt inevitabile si toate partile implicate trebuie sa se pregateasca in acest sens", se mai arata in comunicarea oficiala.
 
Brexit va afecta compania dumneavoastra daca…
... aceasta vinde produse sau presteaza servicii catre Regatul Unit sau
... cumpara produse sau primeste servicii din Regatul Unit sau
... tranziteaza marfuri pe teritoriul Regatului Unit sau
... utilizeaza materiale si produse din Regatul Unit pentru a efectua schimburi comerciale in temeiul unor regimuri preferentiale catre tarile partenere ale UE.
 
Aceasta inseamna, de exemplu:
  • Va trebui sa depuneti declaratii vamale atunci cand importati sau exportati orice produs catre/din Regatul Unit sau cand va tranzitati marfurile pe teritoriul Regatului Unit.
  • Pe langa declaratia vamala, este posibil sa fie nevoie sa furnizati date de securitate si siguranta.
  • Veti avea nevoie de o licenta speciala pentru a importa sau exporta anumite produse (de exemplu, deseuri, anumite produse chimice periculoase, OMG-uri).
  • Va trebui sa indepliniti formalitati suplimentare in cazul importului sau al exportului de produse accizabile (alcool, tutun sau combustibil) catre/din Regatul Unit.
  • In general, va trebui sa platiti TVA in tara din UE in care importati produsele din Regatul Unit. Veti fi scutit de plata TVA in UE pentru orice produs pe care il exportati catre Regatul Unit, insa va trebui, ulterior, sa respectati normele din Regatul Unit privind TVA aplicata importurilor.
  • Pentru tranzactiile cu Regatul Unit, va trebui sa respectati norme si proceduri in materie de TVA diferite de cele aferente tranzactiilor efectuate in cadrul UE.
 
Modificarile ar putea fi si mai substantiale in cazul in care nu se va incheia niciun acord UE-Regatul Unit pana la sfarsitul perioadei de tranzitie. In acest caz, pe langa formalitatile de mai sus:
  • Va trebui sa platiti taxe vamale pentru marfurile pe care le aduceti in UE din Regatul Unit.
  • Puteti fi afectat de cotele impuse pentru anumite marfuri care intra in UE din Regatul Unit.
 
In plus, trebuie sa fiti constient de faptul ca, daca utilizati materiale sau procese din Regatul Unit, acestea nu vor mai fi considerate ca fiind „originare” in temeiul regimurilor preferentiale existente ale UE.
 
Cu cat mai devreme incepeti sa va pregatiti pentru aceste schimbari, cu atat mai mic este riscul ca intreprinderea dumneavoastra sa se confrunte cu perturbari majore dupa perioada de tranzitie.
 
Lista de verificare de mai jos ofera cateva masuri concrete pe care ar trebui sa le luati pentru a fi pregatit:
  • DISCUTATI cu partenerii dumneavoastra de afaceri. Sfarsitul perioadei de tranzitie ar putea sa aiba un impact inclusiv asupra lantului dumneavoastra de aprovizionare, prin urmare trebuie sa fiti constient de implicatiile avute pentru furnizorii, intermediarii sau transportatorii dumneavoastra.
  • CONTACTATI autoritatile locale si centrele de consiliere din tara dumneavoastra pentru a obtine informatii complete si explicatii cu privire la ceea ce trebuie sa fiti pregatit in perspectiva incheierii perioadei de tranzitie. Datele de contact pentru fiecare stat membru pot fi gasite mai jos.
  • CONSULTATI pagina web a Comisiei Europene, unde veti gasi „comunicari privind gradul de pregatire” detaliate cu privire la o gama larga de subiecte, menite sa ajute intreprinderile sa se pregateasca pentru impactul deplin al Brexitului.
  • ACTIONATI acum! Nu asteptati pana la incheierea perioadei de tranzitie pentru a reflecta asupra modului in care trebuie sa va adaptati. Unele dintre procesele si procedurile pe care trebuie sa le urmati necesita timp, prin urmare ar trebui sa incepeti pregatirile in cel mai scurt timp, pentru a evita intampinarea unor dificultati inutile pentru intreprinderea dumneavoastra.
 
Manualul complet pentru afaceri realizat de Directia Generala Impozitare si Uniune Vamale este disponibil AICI!


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: brexittranzitie brexitsfaturi eubrexit ue companii

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]